Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
^^ Co do zaświadczenia, to wymagane jest zaświadczenie o takiej właśnie treści, uzyskane od lekarza posiadającego uprawnienia do wydawania takich zaświadczeń. Nie musisz mieć skierowania. Takie zaświadczenia wydaje się od ręki odpłatnie. Odbywanie aplikacji odbywa się w ramach szkoleń przez poszczególne izby. Właściwość określa się apelacjami sądu. Jeśli zdecydujesz się składać dokumenty do Izby warszawskiej, to zdajesz egzamin w Warszawie i potem odbywasz aplikację w Warszawie (min. chodzisz na zajęcia) i pracujesz u komornika z tej właściwości (np. w Nowym Dworze Maz. itd.)

Dzięki bardzo za odpowiedź. Jeżeli jest tu jakaś osoba z Kielc która odbywa lub będzie odbywała aplikację komorniczą i ma info, który lekarz wystawia takie zaświadczenie to byłabym wdzięczna za info, czy na priv czy na forum ( dzwoniłam bowiem do izby w Warszawie i przekazali mi informację, że nie każdy lekarz medycyny pracy ma takie uprawnienia). A druga sprawa jest taka, że dzwoniąc do izby warszawskiej przekazali mi też, że Kielce podlegają pod izbę w... Łodzi :o I, że chcąc np. szukać zatrudnienia na aplikacji w Kielcach musiałabym składać papiery w Łodzi. Dzwoniąc z kolei do krakowskiej izby Pani przekazała mi, że Kielce podlegaja pod Kraków. Jest tu może jakaś zorientowana osoba z Kielc w tym temacie?? Sorry, że tak truję ale to dla mnie bardzo ważne informacje. Z góry dzięki!

I czy naprawdę nie ma takiej szansy, że zdając egzamin w Warszawie szukam sobie komornika w Kielcach? A zajęcia na aplikacji odbywam normalnie w Warszawie?

Tak, pytałam w obu Izbach - Pani z Izby warszawskiej przekazała mi, że decydując się na egzamin w Warszawie jestem zobligowana do szukania komornika we właściwości izby warszawskiej a jeżeli chcę szukać komornika w Kielcach to właściwa jest Izba łódzka.... Pani z Izby w Krakowie z kolei, że Kielce podlegają pod Kraków... Do Izby łódzkiej natomiast nie mogłam się dodzwonić. Stąd moje desperackie pytania na tym forum ;) Bo dokumenty chcę złożyć już lada chwila, do egzaminu jestem przygotowana solidnie ale gdzie je złożyć - oto jest pytanie.
I wcześniej też miałam przekonanie, że to, gdzie będę pracowała u komornika, w jakim mieście to jest moja dowolność, jedynie, że zajęcia muszę odbywać tam, gdzie zdaję egzamin.

Ostatnia edycja:
To jakieś bzdury! Co ma piernik do wiatraka, wszak ubieganie się o przystąpienie do egzaminu konkursowego to odrębna procedura od tej kiedy już po zdanym egzaminie wnioskujesz o wpis na listę aplikantów. Aplikantem może być ten kto min. uzyskał pozytywny wynik z egzaminu. O żadnej rejonizacji nie ma mowy! U mnie na roku są osoby, które zdawały w innych izbach.
Jeśli chodzi o zaświadczenie od lek. med. pracy to uczulam kandydatów aby bacznie zwracali uwagę jakiej treści zaświadczenie dostają. Przewodniczący komisji egzaminacyjnej wezwał mnie o uzupełnienie braków formalnych wniosku o dopuszczenie do egzaminu, gdyż złożone przeze mnie zaświadczenie miało treść "wobec braku przeciwwskazań zdolny do pełnienia...".

Dragazes napisał:
To jakieś bzdury! Co ma piernik do wiatraka, wszak ubieganie się o przystąpienie do egzaminu konkursowego to odrębna procedura od tej kiedy już po zdanym egzaminie wnioskujesz o wpis na listę aplikantów. Aplikantem może być ten kto min. uzyskał pozytywny wynik z egzaminu. O żadnej rejonizacji nie ma mowy! U mnie na roku są osoby, które zdawały w innych izbach.
Jeśli chodzi o zaświadczenie od lek. med. pracy to uczulam kandydatów aby bacznie zwracali uwagę jakiej treści zaświadczenie dostają. Przewodniczący komisji egzaminacyjnej wezwał mnie o uzupełnienie braków formalnych wniosku o dopuszczenie do egzaminu, gdyż złożone przeze mnie zaświadczenie miało treść "wobec braku przeciwwskazań zdolny do pełnienia...".

Pocieszający komentarz odnośnie tej rejonizacji :) czyli wg. Ciebie jest szansa, że odbywając aplikację w Warszawie (tu mam na mysli zajęcia co 2 tyg.) mogę pracować w Kielcach? Bo babki w Izbach twardo upierają się, że nie mogę.

kafree napisał:
Pocieszający komentarz odnośnie tej rejonizacji :) czyli wg. Ciebie jest szansa, że odbywając aplikację w Warszawie (tu mam na mysli zajęcia co 2 tyg.) mogę pracować w Kielcach? Bo babki w Izbach twardo upierają się, że nie mogę.

Nie, zdaje się że mówimy o 2 różnych sytuacjach.

Ja pisałem o np. takiej: do egzaminu podchodzisz w Gdańsku, zdajesz i wpisujesz się na listę aplikantów w Warszawie. To jest możliwe.

Jeśli zaś chodzi o sytuację, w której po wpisaniu na listę aplikantów w Gdańsku miałabyś pracować u komornika w Warszawie to nie sądzę aby to było możliwe. W uchwale Rada Izby wskazuje ci patrona, u którego odbywasz aplikację. Nie będą ci mogli wskazać komornika z innej izby.

edit: Może jednak nie jest to niemożliwe, ale z pewnością wymagałoby to wcześniejszego dogadania z właściwą izbą i "obcym" komornikiem.

Ostatnia edycja:
Dragazes napisał:
Nie, zdaje się że mówimy o 2 różnych sytuacjach.

Ja pisałem o np. takiej: do egzaminu podchodzisz w Gdańsku, zdajesz i wpisujesz się na listę aplikantów w Warszawie. To jest możliwe.

Jeśli zaś chodzi o sytuację, w której po wpisaniu na listę aplikantów w Gdańsku miałabyś pracować u komornika w Warszawie to nie sądzę aby to było możliwe. W uchwale Rada Izby wskazuje ci patrona, u którego odbywasz aplikację. Nie będą ci mogli wskazać komornika z innej izby.

edit: Może jednak nie jest to niemożliwe, ale z pewnością wymagałoby to wcześniejszego dogadania z właściwą izbą i "obcym" komornikiem.

To dupa blada jednym słowem... Ale dziękuję Ci bardzo za rozwianie wątpliwości, teraz muszę się dobrze zastanowić, gdzie składac papiery. Jeszcze raz dzięki!

Możesz zdawać w Warszawie, wpisać się na listę aplikantów w izbie gdańskiej a odbywać aplikację w sensie pracować u komornika w Kielcach-wystarczy zgoda patrona i uchwała właściwej rady izby gdzie dokonałaś wpisu oraz tej w której będziesz aplikację odbywała.

Master Piernik napisał:
Możesz zdawać w Warszawie, wpisać się na listę aplikantów w izbie gdańskiej a odbywać aplikację w sensie pracować u komornika w Kielcach-wystarczy zgoda patrona i uchwała właściwej rady izby gdzie dokonałaś wpisu oraz tej w której będziesz aplikację odbywała.

Czyli z tego co piszesz wygląda na to, że moja wizja zdawania egzaminu w Warszawie, odbywania zajęć na aplikacji w Warszawie a pracy u komornika w Kielcach (które podlegają pod właściwosc Izby krakowskiej) jest wizją realną do spełnienia, ale nie jest pewnikiem... Trochę na dużo użerania mi to wygląda a żadnej gwarancji na to, że patron i właściwa izba komornicza się zgodzi nie mam...
No sama przyznaję, że trochę skomplikowana ta moja sytuacja odnośnie zamieszkania i wyboru miejsca odbywania aplikacji ale tego nie przeskoczę ;) dzięki za odpowiedzi!

Master Piernik napisał:

Fajnie by było gdyby była taka możliwość, ale niestety to raczej nierealne:(.

O ile tak jak napisałeś w przykładzie - po zdanym egzaminie w izbie gdańskiej można by się starać o wpis na listę aplikantów (choć wcale to nie jet takie oczywiste jakby sie wydawało )w izbie warszawskiej , to już patron z Kielc podlega pod izbę krakowską, więc izba warszawska Cię automatycznie nie wpisze na swoją listę z patronem spoza jej izby.

Ktoś się pytał, więc odpowiadam Kielce podlegają pod krakowską izbe komorniczą

Nie przeniesiesz sie ani nie wpiszesz poza izbe,w ktorej zdawales. Jezeli chcesz pracowac w innej izbie,a w innej odbywac aplikacje nie powinno byc problemu.

Piszę Wam jak to było w moim przypadku i kolegi z kancelarii:

Zdawałem egzamin w Warszawie a po zdanie wpisałem się na listę aplikantów w Gdańsku i tam też odbywałem aplikację.

Kolega zdawał w Warszawie wpisał się jak ja do Izby Gdańskiej ale po roku zmienił komornika spoza apelacji Gdańskiej-potrzebna na to była zgoda dwóch izb. Izby na radzie wyraziły zgodę i obecnie odbywa aplikację w Izbie Poznańskiej ale na zajęcia musi dojeżdżać cały czas do Gdańska (raz na dwa tyg.) więc proszę nie pisać ze się nie da .... wystarczy chcieć i odpowiednie wnioski złożyć z dobrą argumentacją, nikt Wam nie zabroni wykonywania aplikacji na drugim krańcu Polski....

No to teraz bierzcie się do roboty !:winko:

Ja zdawalem egzamin wstepny w Poznaniu (myslalem, ze mozna zdawac gdzie sie chce) a wpisywalem sie od razu do Lodzi na liste aplikantow - zero problemow. Malo tego - dzieki zgodzie obu Izb, bedac aplikantem "lodzkim", robilem szkolenie przez dwa lata w Poznaniu. Po wszystkim zdawalem egzamin w Lodzi.
Trzeba grzecznie zadzwonic, porozmawiac - zwykle nie ma problemu. Izba Lodzka byla zwlaszcza przed egzaminem bardzo pomocna w kwestii kompletowania dokumentow (nawet sami do mnie zadzwonili, ze potrzebne specjalne zaswiadczenie z Poznania o odbytej aplikacji) mimo iz u nich nie zostawilem przez 2 lata nawet 1 zlotowki bo kasa na szkolenie szla do Poznania.

Master Piernik, to że wpisałeś się w Izbie Gdańskiej nie znaczy, że każda Izba wyrazi zgodę. Znam osobiście przypadki, które pisały, dzwoniły, prosiły etc. i nic to nie dało.

Witam wszystkich,
Podobnie jak większość z was mam zamiar przystąpić w tym roku do egzaminu wstępnego na aplikację komorniczą i mam pewien problem.
Otóż w zgłoszeniu o przystąpieniu należy na początek wpisać dwie daty:
1. datę ogłoszenia MS,
2. datę BIP
dotyczące ogłoszenia MS o egzaminie wstępnym.
Niestety dwa dni poszukiwań, telefony do Izby oraz Ministerstwa nie dały żadnego rezultatu (zarówno Izba jak i Ministerstwo telefon mają chyba tylko dla ozdoby), jedyna data jaka się rzuciła w oczy to 8 kwietnia 2015 r., ale to tylko data zamieszczenia informacji na stronie Ministerstwa.
Natknął się już ktoś może na tę informację?

Witam wszystkich
Mam pytanie wybieram sie na aplikację komorniczą i potrzebuję zaświadczenia od lekarza medycyny pracy byłem u lekarza tej specjalizacji i powiedział mi, że nie wie w jakim trybie i jak ma mi takież zaświadczenie wystawić jeżeli nie mam żadnego skierowania na takie badania. Jak to wyglądało w Waszym przypadku? Potrzebne jest jakiś skierowanie z Izby Komorniczej?

A co masz napisane na stronie wybranej izby komorniczej z zakładce aplikacja 2015 ?
Poza tym idź do innej przychodni jak takie bzdury tobie mówią a najlepiej przez telefon powiedz o co chodzi i jak zaczną o skierowaniu mówić to się wyłącz i szukaj dalej.

A w ogóle to przejrzyj forum od lat są te same pytania, a co roku temat aplikacji jest nowy.
Masz co przeglądać.

No właśnie nie ma informacji dokładnych na stronie izby. Byłem u dwóch lekarzy medycyny pracy i zarówno pierwszy jak i drugi zrobili wielki oczy, że jak bez skierowania nie wiedzą co i jak. Zaznaczali, że robią badania dla prokuratorów itp. ale oni zawsze mają skierowania. Będę musiał dzwonić do izby i szukać innej poradni. Dzięki za odpowiedź

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót