Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ja mam czas, więc dodam kolejny punkt tj.

6. PiS planuje niezwłoczną likwidację bankowego tytułu egzekucyjnego.

Po wprowadzeniu tej zmiany dopiero zacznie się prawdziwy dramat w branży.
W wyniku tej zmiany bankom będzie trudniej uzyskać tytuł wykonawczy oraz jeszcze bardziej niechętnie będą udzielały kredytów i pożyczek. Kancelarie bazujące na wierzycielach masowych jakim są banki - a jest ich niemało - znajdą się w trudnej sytuacji finansowej.
Co ciekawe, proces ten odbywa się pod hasłem "walki z reliktem komunizmu" i i jednym z głównych argumentów partii opozycyjnej za likwidacją tytułu jest - uwaga - "coraz większa liczba zadłużonych" (sic!)
No cóż, jak kraść, to miliony ...

Więcej:

http://biznes.pl/magazyny/finanse/p...kwidowac-bankowy-t,5597803,magazyn-detal.html

Ostatnia edycja:
Hektor Kronenberg napisał:
PiS planuje niezwłoczną likwidację bankowego tytułu egzekucyjnego.

Po wprowadzeniu tej zmiany dopiero zacznie się prawdziwy dramat w branży.
W wyniku tej zmiany bankom będzie trudniej uzyskać tytuł wykonawczy oraz jeszcze bardziej niechętnie będą udzielały kredytów i pożyczek.
Dramat w branży? Chyba sądowo-orzeczniczej. Zwiększy się zapotrzebowanie na sędziów/asystentów/referendarzy, choć na tych ostatnich to mniej, bo większość roszczeń bankowych będzie szła systemem nakazowym. Mocno wydłuży się czas potrzebny do uzyskania tytułu wykonawczego, ale to chyba jedyna trudność.

Lokata napisał:
Aha. Czyli tak naprawdę pojęcie o tym co aktualnie się dzieje w branży, żadne?
Z tą tezą nie rozpędzałbym się. Wielu asesorów, mimo szczerych chęci ma dużo mniejsze pojęcie o tym co się dzieje w branży, zwłaszcza jak nie mają dostępu do list mejlingowych, a i znajomość ze szkoleń się pourywały. O sędziach w wydziałach cywilnych (egzekucyjnych) nie wspomnę, bo to w ogóle dramat.

Ostatnia edycja:
mithloss napisał:
Z tą tezą nie rozpędzałbym się. Wielu asesorów, mimo szczerych chęci ma dużo mniejsze pojęcie o tym co się dzieje w branży, zwłaszcza jak nie mają dostępu do list mejlingowych, a i znajomość ze szkoleń się pourywały. O sędziach w wydziałach cywilnych (egzekucyjnych) nie wspomnę, bo to w ogóle dramat.
Nie przeczę, tylko jak to się ma do tego czy Talib220 wie co się dzieje w branży, czy tylko tak mu się wydaje?

Nie wiem. Skonczmy niepotrzenie bic piane ..

pytania do osob ktore sa biegle w przepisach eksmisyjnych:
- czy ustawe o ochronie praw lokatorow stosujemy wylacznie tylko do lokatorow, a do nie lokatorow(np byly wlasciciel mieszkania eksmitowany na podstawie prawomocnego post. sadu o przysadzeniu wlasnosci) w ogole jej nie stosujemy z cala tego komsekwencja np co do okresow ochronnych? jezeli tak to czy nalezy uznac ze takiego dluznika eksmitujemy od razu do noclegowni , czy jednak do pomieszczeniu tymczasowym o ktorym mowi kpc?

-czy jeseli zastaniemy podczas eksmisji osoby trzecie reprezentujace prawa dluznika to eksmitujemy je na prawach dl tzn jezeli dl mial prawo do lokalu socjalnego to osoby trzecie ida razem z nim, jezeli pomieszcsenie tymczasowe to tez ida razem z nim, dzy niekoniecznie?

- czy jezeli podczas eksmisji zastaniemy osoby trzecie, ktore powiedzmy nie reprezenuja praw dluznika np.obok dluznika bedzie tez jego znajomy pan stefan ktory powie ze nie ma gdzie isc i sie nie wyprowadzi lub jakas osobe ktora na dziko sie wprowadzila po dluzniku to co wowczas?przeciez nie bedziemy sie wstrzymywac i powtarzac calej procedury co do niej bo moznaby tak w nieskonczonowc, jasne jest ze ich eksmitujemy, tylko gdzie? wskazaone osoby nie sa lokatorami w mysl ustawy o ochronie praw lokatorow, czyli do noclegowni, czy poprowtu mowimy im prosze wyjsc nie interesuje mnie gdzie? nie sa tez pozbawione prawa do tymcaasowego pomieszczenia, gdys to z tytulu wykonawcsego ma wynikac ze nie posiadali zadnego prawa do nierchomosci, co takze mogloby wskazywac ze nalezy im zapewnik pomieszcsenie tymczasowe.

Ostatnia edycja:
Cześć:)

Czy ktoś się może orientuje coś więcej na temat opłaty stosunkowej 15 % przy egzekucji z nieruchomości? szukam orzeczenia SN, które wskazuje na możiwość pobrania tej opłaty od wartości ze sprzedaży nieruchomości tzn jeżeli nieruchomość została sprzedana za 100 tys, to opłata 15 % od 100 tys, gdzieś ponoć istnieje takie orzeczenie,ale nie mogę go odszukać :(

pozdrawiam !

@m.kam, to pytanie to jakiś żart, prawda? Przepis jest jasny. Kwota uzyskana ze sprzedaży to wartość wyegzekwowana. Elementarnych zasad prawa nie uczyli na studiach? Clara non sunt interprentanda nic nie mówi Jaśnie Pani? Jakie orzeczenie tutaj jeszcze potrzebujesz?

Odbywam aplikację w Krakowie.
Chcę pracować na Śląsku.
Czy można jednocześnie pracować u patrona na Śląsku i odbywać aplikację w Krakowie ?

Witam,

Czy są jakieś wymagania narzucone przez Izbę Komorniczą odnośnie zatrudnienia przez Komornika?? Czy jest możliwość zatrudnienia przez Komornika na choćby jeden dzień tygodniowo/bez wynagrodzenia:what:??

Tak, mogłabym nawet bez wynagrodzenia pracować, gdyż szukam już długo Patrona ale nic nie mogę znaleźć. Więc przyszło mi do głowy takie rozwiązanie.

A jesteś dziewczynko sui iuris czy alieni iuris, że tak mądrze pytasz?

Zatrudnienie bez wynagrodzenia? Takie rzeczy to chyba już tylko gdzieś w Nawakszucie. Tam pewnie też są komornicy...

Zapomnij o tym zawodzie. Ludzie, szanujcie się i nie psujcie rynku. Toż za parę dni rzucą na półki kilka kop nowych asesorów. :)

Katrinaaa jeżeli długo pozostajesz bez patrona, to prawdopodobnie już bezcelowo go szukasz i tylko się ośmieszasz i poniżasz (tak jak teraz), ponieważ ta praca nie jest warta, aby ją wykonywać za psie pieniądze (a za darmo nikt nie może pracować na umowę o pracę -> zob. prawo pracy) a poza tym wiele Izb Komorniczych toleruje tylko krótki okres czasu przez który aplikant komorniczy może nie posiadać patrona bez negatywnych konsekwencji np. w Krakowie Izba Komornicza toleruje bodajże tylko 1 miesiąc bez patrona w ciągu 2 lat aplikacji.
Nie oszukujmy się, w tej branży łatwiej pracę dostaną i więcej zarabiają mężczyźni niż kobiety (obserwacja własna).
Ponadto przypadek Katrinaaa to już kolejny dowód na to, że niektórzy komornicy nawet na 1/30 etatu nie chcą zatrudnić aplikanta mimo, że to potencjalnie darmo siła robocza na wiele miesięcy.
Oj, źle się dzieje na rynku ...

PS

Chodzą takie PLOTKI, że np. w Krakowie Izba Komornicza wręcz sterroryzowała nowych komorników, aby zatrudnili w tym roku aplikantów I rocznych mimo, że ani nikt ich nie potrzebował.

Ostatnia edycja:
Jestem na etapie kompletowania dokumentów potrzebnych do egzaminu wstępnego. Pewne komplikacje są z zaświadczeniem lekarza medycyny pracy. Izba twierdzi, że zaświadczenie wydaje lekarz medycyny pracy tymczasem lekarze mają różne pomysły typu: psychotesty jak dla kierowców lub konsultacje z psychologiem. Robiliście psychotesty i z nimi lekarz wydawał zaświadczenie / najpierw psycholog, a potem lekarz medycyny pracy / a może są lekarze medycyny pracy, którzy posiadają stosowane uprawnienia i wydają takie zaświadczenie bez komplikacji ? Poza tym chciałem zapytać, gdzie najtaniej, szybko i bezproblemowo można przejść badania i uzyskać wymagane zaświadczenie w Warszawie ?

W warszawie obojętnie gdzie przejdziesz spokojnie badania, są one tylko rutynowe. A o takie zaświadczenie nie będzie łatwo, przynajmniej ja musiałam się trochę postarać.

Boone_Bloom napisał:
Jestem na etapie kompletowania dokumentów potrzebnych do egzaminu wstępnego. Pewne komplikacje są z zaświadczeniem lekarza medycyny pracy. Izba twierdzi, że zaświadczenie wydaje lekarz medycyny pracy tymczasem lekarze mają różne pomysły typu: psychotesty jak dla kierowców lub konsultacje z psychologiem. Robiliście psychotesty i z nimi lekarz wydawał zaświadczenie / najpierw psycholog, a potem lekarz medycyny pracy / a może są lekarze medycyny pracy, którzy posiadają stosowane uprawnienia i wydają takie zaświadczenie bez komplikacji ? Poza tym chciałem zapytać, gdzie najtaniej, szybko i bezproblemowo można przejść badania i uzyskać wymagane zaświadczenie w Warszawie ?

W jednym z obwieszczeń Izba Gdańska precyzuje to tak:

Zaświadczenia o stanie zdrowia na podstawie art. 10 ust. 2 u.k.s.e. o zdolności do pełnienia obowiązków komornika sądowego (medycyna pracy)

Zaświadczenia o stanie zdrowia zgodnie z przepisami ustawy z dnia 27 lipca 2001r. – Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. Nr 98, poz. 1070, z późn. zm.) o zdolności do pełnienia obowiązków komornika sądowego (zaświadczenie od lekarza psychologa posiadającego uprawnienia dla osób ubiegających się o pozwolenie na broń)

Czyli czekają nas dwa badania. Psycholog musi mieć uprawnienie do badania kandydatów na myśliwych i im podobnych, natomiast jego samego prosimy o badania takie jak dla sędziów, kuratorów etc.

Przy okazji, z racji pierwszego posta, kłaniam się wszystkim na forum i, mam nadzieję, do zobaczenia na zajęciach ;)

Mieli znieść obowiązek badania psychologicznego?

Jarzy
art. 10 ust. 2 u.k.s.e. jest uchylony należy raczej stosować art. 10 ust. 1 pkt 7 przedmiotowej ustawy zgonie z którym posiada zdolność psychiczną i fizyczną pozwalającą na pełnienie obowiązków komornika, którą ustala lekarz medycyny pracy;

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót