Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
przemek_22 napisał:
Jarzy
art. 10 ust. 2 u.k.s.e. jest uchylony należy raczej stosować art. 10 ust. 1 pkt 7 przedmiotowej ustawy zgonie z którym posiada zdolność psychiczną i fizyczną pozwalającą na pełnienie obowiązków komornika, którą ustala lekarz medycyny pracy;

dobra, zgadza się jak najbardziej, tylko że nie wiem czy lekarz medycyny pracy jest uprawiony (a i przygotowany) do oceny zdolności psychicznej kandydata. Nie chcę gdybać więc zapytam dla uściślenia - samo zaświadczenie o posiadaniu zdolności psychicznej i fizycznej pochodzić będzie od jednego, tego samego lekarza mp?

z uzasadnienia projektu ustawy z dnia 13 czerwca 2013 r. o zmianie ustaw regulujących wykonywanie niektórych zawodów: w projektowanych rozwiązaniach zrezygnowano także z obowiązkowych badań psychologicznych dla kandydatów na komorników.
Ustawa weszła w życie 23 sierpnia 2013r. więc tzw. zaświadczenie o posiadaniu zdolności psychicznej i fizycznej pozwalającej na pełnienie obowiązków komornika sądowego wydane przez lekarza medycyny pracy wystarczy ;)

W tym roku pisałem egzamin komorniczy i po raz pierwszy zaświadczenie od psychologa nie było potrzebne do zgłoszenia na egzamin. Wystarczyło od lekarza medycyny pracy o braku przeciwskazań fizycznych i psychicznych do pracy w charakterze komornika.

potwierdzam. ja mam badanie tylko od lek. med. pracy.

Witam
Czy był ktoś był wysłuchiwany przed skreśleniem z listy aplikantów z powodu rażącego naruszenia obowiązków aplikanta jakim jest niezdanie kolokwium????
Będę wdzięczny za odpowiedź....

To powtarzania roku u was się nie stosuje?

Bardzo proszę o udzielenie mi odpowiedzi na pytanie: czy zamiast dokumentów potwierdzających ukończenie wyższych studiów prawniczych w Rzeczypospolitej Polskiej i uzyskanie tytułu magistra, do zgłoszenia o przystąpieniu do egzaminu konkursowego na aplikację komorniczą można załączyć dokument z uczelni, z którego wynika, iż kandydat zdał wszystkie egzaminy i odbył praktyki przewidziane w planie wyższych studiów prawniczych oraz ma wyznaczony termin egzaminu magisterskiego? Oczywiście zaświadczenie o ukończeniu studiów zostałoby doręczone izbie niezwłocznie po jego uzyskaniu, a przed odbyciem się egzaminu konkursowego.

W izbie niestety nie udzielono mi odpowiedzi na powyższe pytanie, gdyż w tym roku po raz pierwszy odbędzie się w niej egzamin konkursowy i komisja egzaminacyjna nie miała okazji wcześniej wypowiedzieć się na ten temat.
Chciałbym się dowiedzieć jak na powyższą sytuację zapatrują się izby, w których egzaminy konkursowe organizowane są od lat (Poznań, Kraków, Warszawa).

W Poznaniu przyjmują zaświadczenie, o którym piszesz.

Mam pytanie odnośnie zgłoszenia:

1) "dwa odpisy wypełnionych formularzy zgłoszenia..." - to zwykłe xero oryginału czy muszą być notarialnie poświadczone?

2) oryginał dowodu uiszczenia opłaty - czyli muszę się udać na pocztę lub do banku, e-przelew odpada?

3) jeśli chodzi o termin załatwienia dokumentów czy jest wymóg żeby były z jednego miesiąca np. zaświadczenie z o niekaralności i zaświadczenie lekarza medycyny pracy?

4) życiorys napisać własnoręcznie?

lovercraft napisał:
Mam pytanie odnośnie zgłoszenia:

1) "dwa odpisy wypełnionych formularzy zgłoszenia..." - to zwykłe xero oryginału czy muszą być notarialnie poświadczone?

2) oryginał dowodu uiszczenia opłaty - czyli muszę się udać na pocztę lub do banku, e-przelew odpada?

3) jeśli chodzi o termin załatwienia dokumentów czy jest wymóg żeby były z jednego miesiąca np. zaświadczenie z o niekaralności i zaświadczenie lekarza medycyny pracy?

4) życiorys napisać własnoręcznie?

1. Po prostu wydrukuj sobie 3 sztuki tego formularza i wypełnij każdy tak samo.

2. Może być potwierdzenie przelewu z internetu.

3. Nie ma takiego wymogu, ale oba dokumenty powinny być aktualne, a więc stosunkowo świeże.

4. Życiorys w odróżnieniu od CV to właśnie opisowa odręczna forma. Natomiast wiem, że CV też przechodzi.

kom86 napisał:
1. Po prostu wydrukuj sobie 3 sztuki tego formularza i wypełnij każdy tak samo.

2. Może być potwierdzenie przelewu z internetu.

3. Nie ma takiego wymogu, ale oba dokumenty powinny być aktualne, a więc stosunkowo świeże.

4. Życiorys w odróżnieniu od CV to właśnie opisowa odręczna forma. Natomiast wiem, że CV też przechodzi.

dzięki wielkie :cool:

Witam, może ktoś pochwali się jaką ma strategię na zdanie aplikacji komorniczej 2014 r. ? Z tego co mi wiadomo, pojawiło się więcej ustaw.
Jakiś system? Obieracie wszystko, czy głównie pewniaki?

Strategia jest prosta: uczysz się tylko z kodeksów i ustaw, najwięcej pytań jest z KPC, KC i ustawy o komornikach sądowych.
Nie jest sztuką zdać na aplikację komorniczą. Sztuką jest znalezienie patrona, który nie będzie ch**** tj. będzie chciał cię nauczyć zawodu, da Ci szeroki zakres obowiązków, dopuści cię do samodzielnego wykonywania czynności, zatrudni cię jako pracownika biurowego na pełny etat za co najmniej pensję minimalną.
W Krakowie zdało na aplikację komorniczą w 2013 roku bodajże około 90 osób a tylko około 50 osób odbywa aplikację komorniczą. Z tych 50 pewnie połowa robi za "gońców" tj. pracowników terenowych lub "zwrotkowych", co nie wróży in zbyt dobrze w perspektywie egzaminu komorniczego, który znowu - jak co roku - 50% nie zda.
Chodzi o to, abyś po zdaniu na aplikację komorniczą nie był w tej drugiej grupie, która nie znalazła patrona.

Ostatnia edycja:
Witam,

szukam potwierdzenia,

Sprawa wygląda następująco:

1) Wniosek o wszczęcie egzekucji, wierzyciele jest syndyk masy upadłości, który składa o wydania pojazdu samochodowego przeciwko dłużnikowi i przekazanie ruchomości syndykowi

2) Moje pytanie od kogo i należy pobrać zaliczkę i opłatę z art 54 czyli wprowadzenie w posiadanie 25% przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego, od sędziego komisarza czy od wierzyciela ?

3) Opłatę pobieramy przed czy po wydaniu ruchomości ?

Będę wdzięczny za pomoc,

Pozdrwiam

Talib220 napisał:
panie kochany, zainteresowanie tematyka i rozwazanie na temat przepisow to jedno a zycie i prawo w czynie to drugie, popracujesz pare lat w zawodzie to pogadamy. chyba nie powiesz ze dostaniesz orgazmu intelektualnego od wykonania eksmisji, chyba ze wisielec przy futrynie i placz dzieci cie podnieca..poza tym kto ci pozwolil spisywac protokól skoro ta czynnosc moze dokonywac jedynie komornik lub osoba dzialajaca na jego zlecenie..l

ale o czym? o tym jak niektórzy są sfrustrowani bo uczyli się 7 lat żeby wykonywać pracę której nienawidzą?

Ostatnia edycja:
Słyszeliście może o skreśleniu z listy aplikantów komorniczych za rażące naruszenie obowiązków aplikanta jakim jest niezdanie kolokwium??? Wiem, że taka sytuacja miała miejsce w Szczecinie. Będę wdzięczna za każdą informację.

Aplikant w Szczecinie faktycznie został przez rade skreślony, po oblanym kolokwium rocznym. Od uchwały odwołał się do Rady Krajowej a ta przywróciła go, szczegółów sprawy nie znam, ale z tego co słyszałem to w uzasadnieniu Krajówka podała, że oblanie kolokwium nie stanowi rażącego naruszenia obowiązków aplikanta i nie może stanowić podstawy do skreślenia z listy aplikanów.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót