Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W nawiązaniu do ostatniego akapitu ww. postu nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie tj.

Czy celowe nieprzystąpienie do egzaminu komorniczego rodzi jakieś negatywne skutki w praktyce ?

Ostatnia edycja:
I tu pojawia się niezrozumiałe przeze mnie postępowanie komorników z którym wielokrotnie się spotkałem.
Otóż wolą oni niezwłocznie zwolnić taką osobię mimo, że posiada specjalistyczną wiedzę prawniczą i wieloletnie doświadczenie zamiast zwolnić innego, niewykwalifikowanego pracownika biurowego i na jego stanowską przenieść osobę, która nie przystąpiła do egzaminu albo go nie zdała. Za te same pieniądze mogliby mięc jakościowo lepszego pracownika.
Czy znacie uzasadnienie takiego dziwnego postępowania ?

Ostatnia edycja:
Pomijam celowo niezdających ... choć takich nie znam, a jeśli ktoś nie zda, co jak wskazują statystyki się zdarza, ma takie same uprawnienia jak szeregowy pracownik kancelarii - czyli w terenie teoretycznie żadne.
Jakikolwiek protokół zajęcia ruchomości podpisany przez taką osobę, przy zachowaniu trzeźwości umysłu dłużnika i jego minimalnej dociekliwości - zwłaszcza w czasach wszechwiedzącego internetu, skazany jest na "niepowodzenie".
Wyjechałem z przykładem, żeby pytający i mający wątpliwości zrozumieli.

Hektor Kronenberg napisał:
I tu pojawia się niezrozumiałe przeze mnie postępowanie komorników z którym wielokrotnie się spotkałem.
Otóż wolą oni niezwłocznie zwolnić taką osobię mimo, że posiada specjalistyczną wiedzę prawniczą i wieloletnie doświadczenie zamiast zwolnić innego, niewykwalifikowanego pracownika biurowego i na jego stanowską przenieść osobę, która nie przystąpiła do egzaminu. Za te same pieniądze mogliby mięc jakościowo lepszego pracownika.
Czy znacie uzasadnienie takiego postępowania ?

Jak nie podchodził do egzaminu ?
Jeśli komornik ma zgraną ekipę, wieloletnią to po co mu ktoś kto mimo odbębnionej aplikacji nie podchodzi do egzaminu ? Zwłaszcza, że był tylko 2 lata.

LLawyer napisał:
Jak nie podchodził do egzaminu ?

... bo np. chciał podejść do egzaminu w późniejszym terminie, miał wypadek samochodowy, termin porodu, mega sraczkę itd. ;)

Ostatnia edycja:
A znasz takie przypadki ? Pomijam ciążę i gastryczne rewolucje.

Słyszałem o osobach, które chciały podejść do egzaminu w późniejszym terminie, więc zapytałem m.in. czy celowe nieprzystąpienie do egzaminu komorniczego (niezwłocznie po ukończeniu aplikacji) rodzi jakieś negatywne skutki w praktyce ?
Pomijam już kwestę zwolnienia z pracy.

Ostatnia edycja:
Pytanie było o celowo nieprzystępujących do egz.
Do zwolnienia i to natychmiast.
Z przyczyn oczywistych chyba dla wszystkich. Może poza pytającym.

:ok: - nie inaczej

BTW michupocichu czyją trzymasz oprawę na meczu, rozumiem że nie siedzisz na trybunie z piknikami ?

Ostatnia edycja:
do kiedy trzeba ostatecznie znaleźć patrona?

pytam bo mam dość dobrze płatną pracę lecz nieperspektywiczną i chce zacząć aplikację ale jednocześnie chętnie bym popracował jeszcze parę miechów w obecnej aby odłożyć na aplikację i jak wyślę zgłoszenie o wpis to jak domniemam wezwą mnie do uzupełnienia braków poprzez dostarczenie oświadczenie o zatrudnieniu/patronacie (jak zwał tak zwał) i zastanawiam się jak to jest czasowo tzn. ile można to przedłużyć
z góry dzięki za info

Ostatnia edycja:
§ 1 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie organizacji i przebiegu aplikacji komorniczej Aplikacja komornicza rozpoczyna się 1 stycznia.
Aplikantem komorniczym zostaje się na skutek wpisu na listę aplikantów komorniczych prowadzoną przez radę izby komorniczej.
Art. 29j ust 1 Ustawy o komornikach sądowych i egzekucji stanowi, że uchwałę w przedmiocie wpisu na listę aplikantów komorniczych rada izby komorniczej podejmuje w terminie 30 dni od dnia złożenia przez zainteresowanego wniosku o dokonanie wpisu.
W uchwale tej rada izby komorniczej obowiązana jest wskazać komornika, w którego kancelarii aplikant komorniczy jest albo zostanie zatrudniony (art.29 ust. 6).
Aplikant komorniczy musi pozostawać w stosunku zatrudnienia (art. 29 ust. 2 i 6).

W praktyce Rada Izby Komorniczej zakreśli termin do którego należy złożyć wniosek o wpis na listę aplikantów wraz z załącznikami ( zazwyczaj do połowy grudnia roku poprzedzającego rozpoczęcie aplikacji - zależy od Izby ).

Ostatnia edycja:
termin na złożenie wniosku o wpis jest zazwyczaj do połowy października/listopada
ale jak we wniosku nie wskażesz patrona tudzież nie dołączysz to izba powinna wezwać do uzupełnienia braków
przynajmniej ja tak rozumuje i potrzebuje potwierdzenia kogoś kto wie czy tak jest i jak to wygląda czasowo - ile można się bujać bez wskazania patrona.

Brak wskazania miejsca odbywania aplikacji uniemożliwia podjęcie przez Radę Izby Komorniczej uchwały w przedmiocie wpisu na listę aplikantów ze względu na treść art. 29 ust. 1 pkt 6 u.k.s.e.
W takiej sytuacji Przewodniczący RIK wezwie do uzupełnienia braków ( spotkałem się z terminem 14 dni ) poprzez wskazanie kancelarii w której zamierzasz odbywać aplikację i załączenie oświadczenia komornika, że wyraża zgodę na zatrudnienie Cię w charakterze aplikanta.
Brak uzupełnienia braków w wyznaczonym terminie spowoduje podjęcie uchwały o odmowie wpisu na listę aplikantów ( z takimi przypadkami się spotkałem, nie wiem czy to prawidłowa praktyka czy nie bo przecież jest art. 29 ust 8 ukse ), a wtedy pozostaje Ci procedura odwoławcza wynikająca z art. 29j ukse
Wracając jeszcze do złożenia wniosku o wpis nieuzasadnione jest wyznaczanie przez RIK terminu do połowy/końca października ( nie spotkałem się z takim przypadkiem ) spotkałem się natomiast z terminem do końca listopada roku poprzedzającego rozpoczęcie aplikacji, ale to mało istotne ;)

Ostatnia edycja:
michupocichu napisał:
Pytanie było o celowo nieprzystępujących do egz.
Do zwolnienia i to natychmiast.

To już wiemy.
Czy są inne negatywne konsekwencji celowego nieprzystąpienie do egzaminu komorniczego (niezwłocznie po ukończeniu aplikacji) np. utrudnienia w przystąpieniu do egzaminu komorniczego w późniejszym terminie ze strony samorządu komorniczego lub ministerstwa sprawiedliwości bądź jakieś ustawowe ograniczenia ?

Ostatnia edycja:
hej, zna ktoś maila/link gdzie go znajdę do Przewodniczacej Komisji Egzaminacyjnej w Warszawie? potrzebuję zwrotu dokumentów, a nie mogę nigdzie znaleźć :) z góry dzięki za informację.

Witam, może ktoś się orientuje czy jest taka możliwość, że egzamin wstępny zdaję w Warszawie a aplikację będę odbywać w izbie lubelskiej? Czy np. jedynie te osoby, które będą odbywać aplikację w izbie warszawskiej, tylko w tym mieście zdają egzamin wstępny?

Witam, czy jest taka możliwość aby egzamin wstępny zdawać w Warszawie a aplikację odbywać w izbie lubelskiej?

Ja również mam pytanie związane z egzaminem wstępnym.

W jakiej formie mamy dostarczyć życiorys?
Czy może to być po prostu CV? Gdzieś zetknęłam się z informacją, że mamy go napisać odręcznie i, no nie wiem, prozą? :rolleyes:

Nie ogarniam. Wszelkie wskazówki będą niezmiernie pomocne.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót