Aplikacja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam. Wiem że sie w porę obudziłem z tematem, ale czy jest wymagane jakieś specjalistyczne zaświadczenie o stanie zdrowia przy składaniu dokumentów na egzamin konkursowy?
Czy dokumenty zgłoszeniowe można wysłać pocztą do odpowiedniej siedziby komisji egzaminacyjnej?

Boże, jak niektórych tutaj czytam to mi ręce opadają. później się nie dziwcie, że mamy tyle nieudolnych prawników.

swoją drogą jutro zaczynam praktykę w kancelarii, hm hm zobaczymy co to będzie :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
potrzebujesz zaświadczenie że jestes zdolny/a ze wzgledu na stan zdrowia do pełnienia urzędu komornika sądowego od psychologa i od lekarza medycyny pracy. Pamiętaj że takie badania łączą się z kosztami ja płaciłam 150zł za badania psychologiczne i drugie tyle za badania u lekarza medycyny pracy gdyż pani doktor skierowała mnie przed wydaniem zaswiadczenia za konsultacje do okulisty neurologa i psychiatry :D

Ja zanosiłam dokumenty osobiście i jakos tak wyszło że przy wypisywaniu formularzy na jednym egzemplarzu się pomyliłam a babeczka powiedziała ze spokojnie trzeci brakujący formularz aplikacyjny moge przeslać pocztą więc bez paniki.
Najlepiej w razie wątpliwości zadzwoń sobie do Rady tam są bardzo mile panie przynajmniej w Krakowie nie wiem jak w innych miejscach które szczegolowo udzielają odpowiedzi na wszelkie wątpliwe pytania :D

Kto pyta nie błądzi :D

Kto pyta nie błądzi :D[/QUOTE]

o to mi właśnie chodziło :) dziękuję. Ja właśnie podlegam pod Kraków :)

mrk. napisał:
świadomie napisałem z małej litery. nie wchodźmy w kwestie światopoglądowe

Mylisz światopogląd z kulturą wypowiedzi. Nie przychodzi mi do głowy inny powód do używania tego zwrotu w tak zastosowanej przez Ciebie formie (afiszując się przy tym pogardą dla osób, dla których w tym przypadku wielka litera jest znacząca), niż czysty ofens i brak szacunku dla poglądów innych użytkowników forum. Jestem zniesmaczony Twoją postawą bardziej niż przypadkami z działu karnego z ostatnich kilku dni :!:

jaka pogarda, jaki brak szacunku?! prosze was, nie zaczynajmy takiej gadki. dla tych, dla których duża litera ma jakieś znaczenie, niech się do tego stosują. ja nie zamierzam.

widze, że michalo ma jakiś problem

Proszę zaprzestać tych pyskówek.
Mrk. to Ty manifestujesz swój światopogląd, nikt inny.
Za to mnie na polskim skutecznie nauczono, że zdania zaczynamy od wielkiej litery.

proszę Cie ;)

mrk. napisał:
dla tych, dla których duża litera ma jakieś znaczenie, niech się do tego stosują. ja nie zamierzam.
A ja przypominam, że jest Pan tu gościem, więc choć sam savoir vivre, że o regulaminie niniejszego forum nie wspomnę (a tak na marginesie radzę zapoznać się z jego treścią, ze szczególnym uwzględnieniem § 9, 11 i 24), nakazuje aby zastosować się do zasad hołdowanych przez gospodarzy. Jeżeli to jednak Pana przerasta, to nikt tu Pana na siłę nie trzyma.

A kończąc bezsensowną dyskusję, mam pytanie. W jakim wieku Komornicy, których poznaliście/pracowaliście/pracujecie dostali powołanie ? Z moich doświadczeń dwie osoby po 31 lat.

lokata napisał:
A ja przypominam, że jest Pan tu gościem, więc choć sam savoir vivre, że o regulaminie niniejszego forum nie wspomnę (a tak na marginesie radzę zapoznać się z jego treścią, ze szczególnym uwzględnieniem § 9, 11 i 24), nakazuje aby zastosować się do zasad hołdowanych przez gospodarzy. Jeżeli to jednak Pana przerasta, to nikt tu Pana na siłę nie trzyma.

znany mi jest regulamin, ale przepraszam bardzo, chyba nie chce mi Pan wmówić, iż fakt, że pewne grono osób ma takie a nie inne zasady/poglądy, to zobowiązuje mnie to do analogicznego postępowania. przecież dojdziemy zaraz do absurdu. ale już kończę tą rozmowę, bo jak Pan zapewne zna regulamin, to wie, że posty nie wnoszące treści merytorycznych są niemile widziane. A jak Pan ma jakieś uwagi bardzo zapraszam na pw - podyskutujemy o przepisach prawa.

co do powołania w takim wieku jak tu przedstawiacie to jest to w pełni uzasadnione, choć 40+ to już przesada, ale 30 śmiało można obejmować rewir.
młody asesor po aplikacji nie jest w stanie ogarnąć tych wszystkich mechanizmów, które mają miejsce w prowadzeniu porządnej kancelarii. musi nabrać kilkuletniego doświadczenia aby być w pełni kompetentnym.

mrk. - dużo nauki przed Tobą. Spuść trochę z tonu. Pokory trochę.
Tak trudno zauważyć, że lokata to kobieta ?
Z taką spostrzegawczością i podejściem do życia nie wróżę niestety sukcesu w tym zawodzie.

Uważam, że 30 to idealny wiek, 28 za wcześnie, ale 30 myślę że jest w pełni uzasadnione. Ciężko żyć w takiej frustracji na stanowisku asesora do 40 roku życia

mrk. napisał:
znany mi jest regulamin, ale przepraszam bardzo, chyba nie chce mi Pan wmówić, iż fakt, że pewne grono osób ma takie a nie inne zasady/poglądy, to zobowiązuje mnie to do analogicznego postępowania.
Abstrahując od poglądów/odczuć innych użytkowników tego forum, zwracam uwagę, iż naruszenie zasad pisowni małą i wielką literą, której Pan nieustannie się dopuszcza, jest błędem ortograficznym. Lojalnie więc ostrzegam, że na tym forum, a szczególnie w tym dziale, nie jest to mile widziane.

mrk. napisał:
A jak Pan ma jakieś uwagi bardzo zapraszam na pw - podyskutujemy o przepisach prawa.
O przepisach prawa możemy bez przeszkód dyskutować tu, na forum.

mrk. napisał:
co do powołania w takim wieku jak tu przedstawiacie to jest to w pełni uzasadnione, choć 40+ to już przesada, ale 30 śmiało można obejmować rewir.
młody asesor po aplikacji nie jest w stanie ogarnąć tych wszystkich mechanizmów, które mają miejsce w prowadzeniu porządnej kancelarii. musi nabrać kilkuletniego doświadczenia aby być w pełni kompetentnym.
A można wiedzieć czym podparta jest Pana wiedza na temat mechanizmów i specyfiki pracy komornika? To te dziś rozpoczęte praktyki zaowocowały taką dogłębną znajomością tematu?

P.s.
Jak to michupocichu słusznie już zauważył, jestem kobietą, co bez większego trudu można wywnioskować z tego małego, różowego znaczka umieszczonego przy moim nicku.

PrzyszłyAplikant napisał:
Ciężko żyć w takiej frustracji na stanowisku asesora do 40 roku życia
To jeszcze zależy od tego, kiedy tym asesorem się zostało. Różnym ludziom, różnie wiją się ścieżki kariery ;)

Ostatnia edycja:
zwracam uwagę, iż naruszenie zasad pisowni małą i wielką literą, której Pan nieustannie się dopuszcza, jest błędem ortograficznym.
poważnie? teraz to będziemy analizować?

A można wiedzieć czym podparta jest Pana wiedza na temat mechanizmów i specyfiki pracy komornika? To te dziś rozpoczęte praktyki zaowocowały taką dogłębną znajomością tematu?
nie, nie od dzisiaj się interesuję apliakcją komorniczą jak i zawodem komornika. Takie moje zdanie na podstawie własnego doświadczenia, jak i zajęć z komornikami, jak i rozmową z asesorami, z którymi mam przyjemność od czasu do czasu rozmawiać. A ta ironia jest zbędna. Ale rozumiem, że musi Pani mi dopiec jak sowinistycznie i super celowo ośmieliłem się nie zauważyć różowego znaczka gdyż dopiero przy odpowiedzi się zalogowałem. no cóż.

Przypominam, że zgodnie z § 24 regulaminu forum możemy usuwać posty z rażącą ilością błędów ortograficznych. I Pan nie podyskutuje...
Ag_Maz

mrk. napisał:
poważnie? teraz to będziemy analizować?
Nie, ale proszę nie zdziwić jak przejdziemy do działania ;)

Osobiście mam w nosie czy widzi Pan różowe znaczki, czy nie. W mojej odpowiedzi nie było cienia ani szowinizmu, ani feminizmu, ani innego "nizmu". Po prostu chciałam dowiedzieć się co leży u podstaw dokonywanych przez Pana analiz, gdyż może to być przydatne do ich ocenny przez innym, mniej "obytych w środowisku", userów. Tyle.

phaba napisał:
To ja jeszcze dorzucę swoje trzy grosze - odpis aktu urodzenia, jeśli podamy cel, w postaci egzaminu na aplikacje, będzie bezpłatny.

A ja mówiłam że odpis mi potrzebny do egzaminu na aplikację i babeczka mi powiedziała, że będzie to kosztować 22zł. Gdyby to było do sądu, do jakiegoś urzędu czy instytucji typu szkoła to odpis byłby wydany bezpłatnie.

Ale czym że jest 22 zł w porównaniu z samą opłatą za egzamin konkursowy :D

mrk. napisał:
*******duża litera ma jakieś znaczenie, ******** ja nie zamierzam.

Chyba WIELKA ?
Jeśli nie ma Pan zamiaru dostosować się do naszego regulaminu, to będziemy musieli się pożegnać.
Na razie otrzymuje Pan ostrzeżenie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót