Aplikacja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
bastillon napisał:
skoro jestes po studiach prawniczych, aplikacji komorniczej i asesurze, to nie latwiej bedzie ci sprawdzic w ustawie niz spytac na forum obcych ludzi ? nie zeby cos, po prostu dziwi mnie twoje podejscie.

Kolego ustawę to ja już wiele razy czytałam i nie jest mi ona obca. Ale też wiele lat pracuję i różne rzeczy widziałam więc się po prostu pytam. Nie słyszałeś o takich sytuacjach to wystarczy powiedzieć a nie sadzić ironią.

dostal ktos juz uchwale o wpisie na liste aplikantow w apelacji gdanskiej ?

kasjopea2 - napiszę delikatnie:
Nie dziw się.
Jakie pytanie - taka odpowiedź.
Co do pytania - to będzie Twój atut.

dejvo1987 napisał:
dostal ktos juz uchwale o wpisie na liste aplikantow w apelacji gdanskiej ?

ja dostałem w zeszłym tygodniu. Wyciąg z uchwały i info o zgodzie na zatrudnienie w kancelarii wskazanej w podaniu. W grudniu mają wysyłać informacje o szczegółowej organizacji naszego roku wraz z numerem konta do opłaty.

A ktos wie jak w Poznanskiej Izbie ? Beda wysylac uchwaly sukcesywnie ? Ktos ma jakiekolwiek info ?

a jak myślicie, czy w tym roku opłata za aplikację będzie wynosiła maksa? Ludzi sporo się dostało, więc może izby nie będą tak zachłanne i nie każą płacić sobie pełnej sumy.

Przepis prawny:
Rozporządzenie w sprawie wysokości opłaty rocznej wnoszonej przez aplikantów komorniczych na pokrycie kosztów szkolenia

§*1.*Opłata roczna wnoszona przez aplikantów komorniczych na pokrycie kosztów szkolenia jest równa czterokrotności minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalonego na podstawie przepisów ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U. Nr 200, poz. 1679, z 2004 r. Nr 240, poz. 2407 oraz z 2005 r. Nr 157, poz. 1314), w wysokości obowiązującej w dniu rozpoczęcia roku szkoleniowego.

A widzi Pan w powyższej regulacji jakieś możliwości zmiany wysokości opłaty za aplikację?

Chyba, że spodziewa się Pan, że Rady będą wydawały decyzje, na podstawie art. 29l pkt.4 ukse, o zwolnieniu każdego z aplikantów z części opłaty? Prawdę mówiąc raczej bym na to nie liczyła...

Moze Kamil liczył, że zmieni sie rozporządzenie :D

starsi koledzy mogłby mi ktoś z was napisać, tak mniej wiecej, jak powinno wyglądać wysłuchanie prezesa spółki?

po prostu dzisiaj na aktach szef zostwił mi kartkę z napisem " zrobić wysłuchanie prezesa spółki" i w związku z tym chiałem was zapytać jak to zrobić...

Mam rozumieć, że szef nakazał Ci przepytać/rozpytać prezesa spółki odnośnie majątku spółki?
Pamiętaj o aktualnym wypisie z KRS bądź uchwale spółki ;)

Rozumiem, że spółka o której mowa jest w tej sprawie wierzycielem?

Jeżeli ten ów prezes reprezentuje wierzyciela w tym postępowaniu to zwykłe wysłuchanie wierzyciela przed umorzeniem postępowania.
Pewno prezes jako osobowa umocowana do reprezentowania spółki podpisała wniosek egzekucyjny?

To w takim razie wezwij prezesa spółki do udzielenia wyjaśnień (adres ustalisz odpowiednim zapytaniem, PESEL masz w KRS). Albo wizyta bezpośrednio w spółce i przepytanie prezesa odnośnie majątku spółki. Chyba, że wysłuchujecie dłużnika przed umorzeniem postepowania w trybie art. 827 kpc?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót