Aplikacja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
michal166 napisał:
dobra jest tez ksiazka Egzekucja Sądowa Szczurka.
Wiecie jak jest z zajeciami w Apelacji Gdanskiej? Wszystkie odbywaja sie w Gdansku w piatek co tydzien? Wymiar 6 godzin lekcyjnych?

piątek-sobota
co 2 tygodnie
po ok. 5 h

co do książki- Sądowe postępowanie egzekucyjny Marciniaka

Jest jeszcze wersja dla ambitnych i cierpliwych - "Kodeks postępowania cywilnego. Postępowanie egzekucyjne. Komentarz do artykułów 758-1088" pod redakcją Jankowskiego (najaktualniejszy komentarz z egzekucji i chyba najobszerniejszy)
:)

Odnośnie niezatrudniania kobiet, to ja spotkałam się dwukrotnie z taką sytuacją, w tym jeden raz usłyszałam to bezpośrednio od komornika.
Mam pytanie do osób z Warszawy, czy macie informację o tym gdzie będą odbywały się zajęcia i mniej więcej w jakim wymiarze godzinowym?

Z kolei ja mam pytanie co do odpłatności za aplikacje. Slyszalem, ze istnieje mozliwosc rozlozenia na 2 raty po wczesniejszym zlozeniu wniosku, a czy jest szansa na raty miesieczne albo o umorzenie w calosci lub czesci oplaty?
Jest niby zapis ustawowy Ustawa "o komornikach sądowych i egzekucji" art. 29l

"4. Rada izby komorniczej może zwolnić aplikanta komorniczego od obowiązku ponoszenia opłaty rocznej na pokrycie kosztów szkolenia w całości lub w części, a także odroczyć jej płatność lub rozłożyć na raty.
5. W przypadku podjęcia uchwały o zwolnieniu aplikanta komorniczego od ponoszenia opłaty koszty jego szkolenia pokrywane są, proporcjonalnie do zakresu tego zwolnienia, ze środków własnych właściwej izby komorniczej."

Wiem wiem powiecie pewnie, ze gdyby byla taka mozliwosc to kazdy komu patron nie pokryje oplaty aplikacyjnej wystepowal z takim wnioskiem i Rada bylaby stratna na tym, co mija sie z celem. Poniekad sam sobie odpowiedzialem na pytanie, ale jakie jest Wasze zdanie w tej sprawie? jest sens zwracam sie z umotywowanym wnioskiem do Rady czy moje starania pojda na marne. Patron u ktorego jestem zatrudniony stwierdzil, ze oplaci mi aplikacje , jak zobaczy po kilku miesiacach wyniki i bedzie ze mnie zadowolony. Coz poki co musze sobie sam oplacic, stad moje pytanie

Na raty rozkładają bez problemu (4 raty płatne co kwartał). Co do umorzenia (w całości lub części) - nie ma szans.

Wniosek o w/w składa się po wezwaniu przez radę izby o wniesienie opłaty.

panowie a jak z ta platnoscia ? Jaki termin do zaplaty ? Wysla jakas uchwale o wpisie na liste aplikantow ? Ja mam jeszcze ta sytuacje ze wszystkie papiery juz im dostarczylem wraz z uchwala o zdanym egzaminie. Problem mam taki ze musze czekac bo zlozylem wniosek o sprostowanie uchwaly w zakresie imion moich rodzicow, a w rozmowie z izba poznanska poinformowali mnie ze moj wniosek krazy po polsce tzn po komisji ktora musi to podpisac. Ciekawe kiedy dosla sprostowana uchwale do mojej(gdanskiej) izby :(

a na ślubowaniu dwóch krasnali ubranych w krakowskie stroje ludowe przyniesie wam legitymacje na czerwonych poduszkach:D

mi juz dzisiaj uchwala z Izby Komorniczej Gdansk przysla o wpisie na liste :D

Witam, czy jest tu jeszcze ktoś, kto w poszukiwaniach patrona zda/ł sie, z koniecznosci, na Izbe i moze mi powiedziec jak w takim wypadku zamierza postepowac/postępował? Złozyc podanie do samej Izby, czy sądu...? Jak długo trwa procedura przydzielenia? Czy wpis na liste nastepuje poki co warunkowo? Pytam, bo informacje, które uzyskałem w Izbie sa nie do konca klarowne.

Patrona na pewno Ci przydziela. Skladalem dokumenty do Izby Gdanskiej bez wniosku o wskazania patrona. Po 3 tygodniach zadzwonili do mnie z Izby z informacja czy mam patrona, jesli nie to sami mi go przydziela tylko tam gdzie chcialem nie ma niestety miejsca i trzeba sie liczyc, ze skieruja Cie na jakas "pipidówe" jak mi powiedzial Pan :) . Oferuja oczywiscie umowe o prace na pelen etat kazdemu, tak wynikalo z ustalej telefonicznych. Jednak doradzali mi, jeszcze mam kilka dni, zeby sobie znalezc cos samemu niz byc zatrudnionym przez komornika, ktoremu nie usmiecha sie zatrudnienie niechcianego aplikanta. W miedzyczasie zalatwialem sobie samemu zatrudnienie w ostatni dzien wniosek umowa o patronat :lol:

Na szczęście w związku z ogłoszeniem wyników rekrutacji do KSSiP mój problem ze znalezieniem patrona stał się nieaktualny :D, tak więc moja ciekawość co do reakcji Izby na zaistniałą sytuację pozostanie niezaspokojona. Tym niemniej pozostał pewien niesmak w stosunku do środowiska, reprezentowanego tu przez niektórych asesorów i aplikantów, uważających się za koronę stworzenia tylko z tego powodu, że aplikację rozpoczęli kilka lat wcześniej- chciałbym w przyszłości rozstrzygać skargi na czynności komorników. :cool:

Od ogłoszenia wyników rekrutacji do KSSiP, do rozstrzygania skarg na czynności komorników, to jeszcze przed Tobą długa i kręta droga. Ale oczywiście życzę Ci powodzenia! :)

martatram napisał:
Czy spotkał się ktoś z Was z opinią, że niektórzy komornicy nie chcą zatrudniać kobiet jako aplikantki?
:wow: to jakas totalna bzdura....

s28k35 napisał:
:wow: to jakas totalna bzdura....

Ale co jest "jakąś totalną bzdurą", moje pytanie, czy to, że zdarzają się sytuacje, że komornicy nie chcą zatrudniać kobiet?

martatram napisał:
Ale co jest "jakąś totalną bzdurą", moje pytanie, czy to, że zdarzają się sytuacje, że komornicy nie chcą zatrudniać kobiet?

Ja osobiście nie spotkałam się z sytuacją, że komornicy nie chcą zatrudniać kobiet. Na mojej aplikacji było tak samo dużo mężczyzn jak kobiet. Z terenem też nie ma problemu. Jeżdżę z kolegą i tak samo jak on zdzieram podeszwy. I jak ktoś z Was zaznaczył wcześniej, dłużnicy z reguły mieszkają na ostatnim piętrze :mad:

Witam forumowiczów. Mam pytanie. Mieszkam w miejscowości X i jestem asesorem, który niedługo ukończy dwuletni staż pracy i zastanawiam się nad otwarciem kancelarii komorniczej. Chciałabym otworzyć kancelarię w miejscowości w której mieszkam od urodzenia czyli w miejscowości X. Ale wiele kolegów po fachu twierdzi że otwarcie kacelarii w tej samej miejscowości graniczy z cudem. (może nie chcą konkurencji :confused:) Według mnie to głupota i nie ma przeciwskazań. Czy słyszeliście o takich przypadkach że ktoś nie dostał powołania w danym mieście ponieważ w nim zamieszkuje i istnieje obawa koneksji.

skoro jestes po studiach prawniczych, aplikacji komorniczej i asesurze, to nie latwiej bedzie ci sprawdzic w ustawie niz spytac na forum obcych ludzi ? nie zeby cos, po prostu dziwi mnie twoje podejscie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót