Aplikacja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Przecież napisał, że w trybie 827. Standardowe wysłuchanie dłużnika przed umorzeniem postępowania. A problem jest jak przypuszczam w tym, że szef polecił koledze wysłuchanie a nikt go tego nie nauczył.

tak jak wcześniej pisałem chodzi o wysłuchanie w trybie art. 827 kpc,dobra dzięki za pomoc. Nie ma co robić zamętu na forum jakoś sobie poradzę.

nie kolego wysłuchanie robię od miesiąca więc wydaje mi się , że juz je robić potrafię , w szczególności, że zastrzeżeń wczesniej nie było. Myślalem po prostu, że jest jakiś haczyk ale jeżeli nie ma i ma to wygłądać jak standardowe wysłuchanie to nie będę miał problemu:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Aha, to w porządku, źle zrozumiałem. Myślę, że chodzi o standardowe wysłuchanie, także nie powinno być problemu. Pozdrawiam.

generalnie to wysłuchujesz spółkę jako stronę postępowania, a nie prezesa, chyba, że dłużnikiem jest prezes po bezskutecznej egzekucji przeciwko spółce.. w zależności od tego kto widnieje w krs, m.in. prezes jest osobą umocowaną do reprezentowania spółki (patrz -składania oświadczeń woli rodzących skutek prawny)..

a ja mam problemy ehhmmm... ponad miesiac temu dostalem uchwale o pozytywnym wyniku z egzaminu ale zle wpisali imiona moich rodzicow w poznaniu. wyslalem wiec wniosek o srptostowanie tej uchwaly w zakresie imion moich rodzicow i co ? do dzis czekam !!! A co gorsza, w Gdansku gdzie skladalem papiery o wpis na liste, daja mi pare dni na to zeby im dostarczyc w/w uchwale. ZALOSNE, w dodatku w Poznaniu nie chca slyszec ze to ich wina, a czyja moja ?? ktos zle wpisal imiona moich rodzicow a teraz ja przez to nie bede wpisany na liste aplikantow ??? wyslalem kolejne pisma do poznania o to zeby sie pospieszyli i zeby ewentualnie napisali do gdanska ze zdalem egzamin itd. i do gdanska o przedluzenie terminu do wniesienia dokumentow, nie potrafie tego zrozumiec, czy to takie trudne zeby powiadomic inna izbe ze maja czekac ? jak to w koncu jest ehhhh Moglem poczekac az mnie wpisza na liste a potem robic wniosek o sprostowanie, co byloby cfaniackie ale napewno skuteczniejsze i spalbym spokojnie ;/ musialem sie wyzalic. a moze ktos mial podobny przypadek ?

Sytuacja nie do pozazdroszczenia, ale myślę, że wszystko się jakoś pozytywnie rozwiąże. W końcu to ich błąd. A z innej beczki, to czy ktoś już dostał uchwałę o wpis na listę z izby poznańskiej?

Dejvo1987: mogłeś wysłać wniosek o wpis jenocześnie ze sprostowaniem. I byłoby z głowy:)

zeby uzyskac wpis musialem zlozyc dokumenty do gdanska. Egzamin mialem w POZNANIU. wiec najpierw musze miec sprostowanie z poznania zeby uzyskac wpis w gdansku. Chore ale takie sa realia, bede odpowiadal za czyjes bledy

A nie możesz po prostu złożyć w Gdańsku tę niesprostowaną uchwałę i dopiero potem martwić się ew. prostowaniem czegokolwiek?

tak wlasnie zrobilem. Wyslalem im(do gdanska) najpierw sama uchwale o pozyt. wyniku z egzaminu, a potem sprostowanie do poznania, do dzis nie mam sprostowania ani nie mam wpisu. Wynegocjowalem od poznania tyle ze napisali maila (:o) do gdanska ze egzamin zdalem pozytywnie. czekam na dalszy rozwoj sytuacji ; /

A ja się właśnie dowiedziałem,że na tą chwilę na terenie apelacji Warszawskiej 60 osób pozostaje jeszcze bez patrona i nie wiadomo gdzie ich ulokować.:!:

ale podobno rada porozsyłała CV ludzi którzy złożyli dokumenty do komorników wszystkich, no i teraz dobra wola ktoś może kogoś zatrudni :)

Ale problem jest taki...że komornicy ponoć już dawno temu byli zawaleni CV i już w połowie listopada wybrali sobie aplikantów i z tego co mówią już więcej nie potrzebują.A przecież rada nie powie masz zatrudnić aplikanta i płacić mu najniższą krajową i koniec kropka,bez gadania;)

LIPA, mam tylko nadzieje ze Gdansk mnie wpisze i poczekaja na uchwale o sprostowaniu od Poznania. Innej opcji nie ma bo to bylby skandal

Kolego Robert3891, masz racje komornicy są zawaleni Cv, ale jesli komuś zależało na pracy, do komornika wybrał się juz z końcem września. Takie osoby z pewnością rozpoczną aplikację.
Obserwuje nagle przebudzenie w połowie listopada, u wiekszości osób z pozytywnym wynikiem egzaminu. Bolesna prawda jest taka, że komornicy którzy chcieli zatrudniać, już maja kandydatów na aplikantów. Niestety sytuacja za rok się powtórzy, gdyż znow na aplikację złoży więcej chętnych niż miejsc plus ewentualne osoby które nie podejma pracy w tym roku. Mam takie osobiste odczucie że część osob ma wieksze wymagania niż komornicy im mogą zaoferować. Spotkalem się z takim przypadkiem że idąc juz maksymalnie na ręke aplikantce komornik zaoferował jej 1/2 etatu ( uprzednio miesiąc wcześniej przyjął juz do pracy aplikanta) , ona stwierdziła że taka forma zatrudnienia ją nie interesuje bo z jej warunkami ( 110 pkt z egzaminu), znajdzie wiele lepsza ofertę ( rozmowa odbyla się 30 listopada ).

Ja znalazłam patrona dopiero niecałe dwa tygodnie temu, na pełen etat i z całkiem dobrymi warunkami finansowymi, także nie do końca jest tak, że jeśli ktoś nie znalazł we wrześniu to już pozamiatane.

Czy już coś wiadomo nt. rozpoczęcia szkolenia w Izbie białostockiej / warszawskiej???

Niestety brak zapobiegliwości, zostawienie spraw na koniec kończy się desperacją...do tego stopnia, że nie wie się nawet co się pisze....

Oto cytat z przysłanej oferty pracy....jak widzicie powód dla którego została przesłana jest bardzo ciekawy, jednak pracodawca akurat ten powód ma gdzieś

Dzień dobry,
szukam pracy w charakterze aplikantki komorniczej, ponieważ w styczniu zaczyna się aplikacja. Dołączam moje CV.

No comment :rolleyes:

Widzisz martaatram, czyli jednak te 60 osob z izby warszawskiej nie ma sie czym martwic bo zpewne 30 grudnia jeszcze wiekszosc kancelarii bedzie poszukiwac aplikantow. Pewnie Ci najlepsi czekaja na ostatnia chwile aby wynegocjowac lepsze warunki finansowe;) Cytat z dzisiaj...na pytanie Dlaczego dopiero w grudniu czyli ponad dwa miesiace od zdania egzaminu szuka Pani pracy...odpowiedz ,, bo egzaminie nie mialam czasu o tym myslec musialam pojechac na wczasy i nie mialam czasu na szukanie pracy,,...koniec cytatu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót