Aplikacja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
czy uiszczacie składkę członkowską co miesiąc do Izby komorniczej a jeżeli tak to ile ona wynosi i czy jest taka sama w całej Polsce ?

Ostatnia edycja:
A jaką składkę członkowską mają uiszczać aplikanci skoro, w myśl art. 86 ukse, nie są członkami samorządu komorniczego?

Rott319 - czy Ty napewno jesteś aplikantem komorniczym ?
Jeśli tak to dużo pracy przed Tobą i Twoim patronem.
:cool:

Nie, nie jestem jeszcze aplikantem komorniczym.
Gdybym był, to raczej bym tylu pytań nie zadawał.
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
czyli minister Gowin się wykazał, późno bo późno ale lepiej tak niż wcale 4,5 tysiąca brzmi już o wiele sensowniej :)

pozostaje czekać na wejście w życie owego rozporządzenia, a potem już tylko szarpać się z Izbą o nadpłacone 2,5 tys.

mam pytanie jutro zaęcia sa na Lipowej czy bobrowieckiej?? bo na rozpisce jest Sala A 403

Czy ktoś może wie kiedy rozpoczną się zajęcia w Krakowie ?

Czy jest na forum jakiś aplikant komorniczy z II roku z Warszawy? Jeśli tak to będę wdzięczny za namiary na miejsce gdzie można wyrobić blachy do identyfikatorów

Czy ma to jakieś znaczenie w którym mieście odbywa się aplikację komorniczą ?

Pytam, ponieważ kilku moich znajomych zdecydowało się robić aplikację adwokacką/radcowską w Warszawie, ponieważ stwierdzili, że za półdarmo w Krakowie pracować nie będę i rzeczywiście pod względem zarobów bardzo opłacał im się wyjazd do stolicy. Zastanawiam się, czy sytuacja podobnie wygląda z aplikacją komorniczą.

Kammell - męczysz o te blachy znowu. Brak odpowiedzi jest chyba wymowny ... :cool:
Rott319- ponownie zaśmiecasz ten wątek.

Po pierwsze Warszawa jest obecnie przepełniona aplikantami wszelkiego rodzaju i prawda jest taka że mam znajomych w innych miastach,którzy zarabiają dużo lepiej. Nie ma co generalizować sam przyjazd do Warszawy nie zapewnia Ci odrazu sukcesu tu jak i gdzie indziej trzeba ciężko pracować na apikacji i tu jak i gdzie indziej można odnieść sukces.

Witam. Mam zamiar wybrać się na aplikację komorniczą ponieważ od jakiegoś czasu pracuję w kancelarii i chcę wiązać przyszłość z tym zawodem. Jednak mam pytanie jeżeli można, do osób które miały styczność z komornikami którzy otwierali własne kancelarie i zaczynały działalność od początku. Chodzi mi głównie o to czy gra jest warta świeczki. Podobno kilka takich nowych kancelarii upadło z powodu braku dochodów. I zastanawia mnie jeszcze kwestia dotacji na rozpoczęcie działalności. W uoksie jest mowa o tym, że komornik ma obowiązek w terminie miesiąca utworzyć kancelarię. Czy jest możliwe otrzymanie dotacji w tak krótkim terminie. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Wiem że najpierw muszę iść na aplikację, zdać egzamin ale chodzi mi już o te dalsze kwestie. Dzięki.

Chodzi mi o to czy można dostać dotację na rozpoczęcie działalności gospodarczej z urzędu pracy.
Bo podobno można takie dostać ale termin krótki. Chyba że komornik prowadzi działalność na innych zasadach i są jakieś przepisy wykluczające go z możliwości otrzymania dotacji.

Ostatnia edycja:
Też słyszałam o kilku kancelariach które splajtowały. Otwarcie kancelarii jest ciężkie na chwilę obecną. Na pewno potrzebny jest spory wkład własny i bardzo dużo cierpliwości i zapału.

Chodzi mi o to czy można dostać dotację na rozpoczęcie działalności gospodarczej z urzędu pracy.

W obecnych czasach to zapomnij - Fundusz Pracy obcięty do granic możliwości

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót