Carwik napisał:
To ciekawe, bo w nie ma żadnego projektu zmiany ustawy. Więc nie pisz informacji, których nie ma.
Nie, projektu ustawy nie widziałem, ale są to informacje dość pewne. MS wysyła swoje projekty do różnych grup, więc może to wyciec z różnych stron. Nigdzie nie napisałem, że jest to przesądzone. Zaznaczam tylko, że jest to kwestią dyskusji w MS. Widziałem natomiast na własne oczy projekt rozporządzenia MS w sprawie obniżenia opłaty za aplikacje, chodzi o obniżenie do trzykrotności minimalnego wynagrodzenia od 1 stycznia 2012r. Choć sam projekt krążył już początkiem stycznia to jak do tej pory nie ma żadnych pewnych informacji na ten temat, że takowa zmiana opłaty nastąpi, a już jest znane stanowisko KRK, że zaskarżą takie rozporządzenie. "Rzeczpospolita" pisała o tym z miesiąc po tym jak w/w informacja obiegła środowisko komorników. Dostęp do niektórych informacji warunkuje zainteresowanie tematem i skuteczne drążenie internetu, lub bycie aplikantem komornika który jest członkiem KRK. To, że jak piszesz "nie ma żadnego projektu zmiany ustawy. Więc nie pisz informacji, których nie ma" nie świadczy o tym, że nie są prowadzone rozmowy na ten temat. Oczywistym jest, że MS w pierwszej kolejności bada grunt a dopiero na podstawie analiz wydaje decyzje. Nie wiem, skąd masz dostęp do resortowych projektów ustaw, wnioskuje to na podstawie twoich twierdzeń, gdyż jesteś w stanie stwierdzić, że taki a taki projekt ustawy jest lub go nie ma, jeżeli możesz prześlij mi te informacje na pw. Chociaż wątpię by był projekt ustawy który wskazuje na trudność egzaminu komorniczego istniał (jest to tylko i wyłącznie wskazówka dla przygotowujących pytania na egz.), chociaż zapewniam cię, że nie będzie on przeprowadzony w takiej formie jak dotychczas (zweryfikujesz to za 2 lata, bo wtedy planowane teraz zmiany mogą (ale nie muszą) wejść w życie). Co do tych 100pkt potrzebnych do zdania egzaminu, jest to kwestia podnoszona od dawna, po prostu chcą by na wszystkich aplikacjach próg zdawalności był jednakowy. Miało to być już od tamtego roku, nie przeszło, więc istnieje realna szansa, że będzie od tego roku (chociaż też nie jest to pewne), w końcu i tak to zrównają. Tak jak zauważa kolega Moritek po prostu o tym się coraz więcej słyszy, nie tylko w mediach ale też w środowisku. Cały czas deregulują coraz większą ilość zawodów. W sobotę któryś z ministrów ma ogłosić jakąś tam listę, może i zawody prawnicze się na niej znajdują. Jak nie teraz to na pewno w przyszłości się znajdą, bo system oparty na aplikacjach korporacyjnych budzi coraz więcej zastrzeżeń w różnych kręgach.
Jeszcze raz podkreślam, że informację które podałem w swoim poprzednim poście nie są w żaden sposób potwierdzone, żadnym jak to nazwał kolega Carwik "projektem". Usłyszałem to od wiarygodnych komorników mający dużo szerszy dostęp do takich informacji niż ja i przekazuje to dalej. Zaznaczam, że są to informacje niepotwierdzone, i w żadnym miejscu nie stawiam twierdzenia, że tak będzie.
Do kolegi Cerwik, w związku z tym, że piszesz "Więc nie pisz informacji, których nie ma", zaznaczam do twojej wiadomości, że takie "informacje" są, gdyż są prowadzone rozmowy na ten temat, to że nie ma decyzji które by to sankcjonowały to zupełnie inna sprawa (być może takie decyzje nie zostaną podjęte szybko lub nawet w ogóle). Musisz być świadomy, że do szerszej grupy niektóre informację docierają dopiero po fakcie, gdy już wszystkie ustalenia zostały dokładnie "obgadane". Niektóre, rzeczy słyszy się przypadkiem, inne czyta "między wierszami", to tylko od odbiorcy zależy czy i jak chce je interpretować.