Aplikacja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
anancastia napisał:
spokojnie, po co te nerwy :) lepiej jest wcześniej zacząć, a później tylko powtarzać. Takie jest moje zdanie. Poza tym wydaje mi się, że test w tym roku będzie trudniejszy z racji zainteresowania aplikacją, więc chyba lepiej już teraz się nauką zająć.

Pozdrawiam,
MW

Najprawdopodobniej egzamin będzie zdany po zdobyciu 100pkt, a nie tak jak teraz 90. argumentują to dużym zainteresowaniem aplikacją, a także tym że spora część ludzi zdała z wynikiem pomiędzy 90-99pkt, więc jak podniosą próg to się luźniej na aplikacjach zrobi. Egzamin komorniczy na 99% nie będzie miał takiej formy jak obecnie, a nawet nie wiadomo jak długo ustawa o oksie się utrzyma. Na pewno będzie dużo trudniej, zarówno na samej aplikacji jak i przy egzaminie komorniczym. Idą poważne zmiany, możliwe nawet, że będzie się można przepisywać do innych zawodów prawniczych. Pożyjemy zobaczymy.

A można wiedzieć skąd posiadasz te informacje?

Kamil_87 napisał:
Najprawdopodobniej egzamin będzie zdany po zdobyciu 100pkt, a nie tak jak teraz 90. argumentują to dużym zainteresowaniem aplikacją, a także tym że spora część ludzi zdała z wynikiem pomiędzy 90-99pkt, więc jak podniosą próg to się luźniej na aplikacjach zrobi. Egzamin komorniczy na 99% nie będzie miał takiej formy jak obecnie, a nawet nie wiadomo jak długo ustawa o oksie się utrzyma. Na pewno będzie dużo trudniej, zarówno na samej aplikacji jak i przy egzaminie komorniczym. Idą poważne zmiany, możliwe nawet, że będzie się można przepisywać do innych zawodów prawniczych. Pożyjemy zobaczymy.

To ciekawe, bo w nie ma żadnego projektu zmiany ustawy. Więc nie pisz informacji, których nie ma.

Po prostu słyszy sie o tym coraz bardziej ....

Carwik napisał:
To ciekawe, bo w nie ma żadnego projektu zmiany ustawy. Więc nie pisz informacji, których nie ma.

Nie, projektu ustawy nie widziałem, ale są to informacje dość pewne. MS wysyła swoje projekty do różnych grup, więc może to wyciec z różnych stron. Nigdzie nie napisałem, że jest to przesądzone. Zaznaczam tylko, że jest to kwestią dyskusji w MS. Widziałem natomiast na własne oczy projekt rozporządzenia MS w sprawie obniżenia opłaty za aplikacje, chodzi o obniżenie do trzykrotności minimalnego wynagrodzenia od 1 stycznia 2012r. Choć sam projekt krążył już początkiem stycznia to jak do tej pory nie ma żadnych pewnych informacji na ten temat, że takowa zmiana opłaty nastąpi, a już jest znane stanowisko KRK, że zaskarżą takie rozporządzenie. "Rzeczpospolita" pisała o tym z miesiąc po tym jak w/w informacja obiegła środowisko komorników. Dostęp do niektórych informacji warunkuje zainteresowanie tematem i skuteczne drążenie internetu, lub bycie aplikantem komornika który jest członkiem KRK. To, że jak piszesz "nie ma żadnego projektu zmiany ustawy. Więc nie pisz informacji, których nie ma" nie świadczy o tym, że nie są prowadzone rozmowy na ten temat. Oczywistym jest, że MS w pierwszej kolejności bada grunt a dopiero na podstawie analiz wydaje decyzje. Nie wiem, skąd masz dostęp do resortowych projektów ustaw, wnioskuje to na podstawie twoich twierdzeń, gdyż jesteś w stanie stwierdzić, że taki a taki projekt ustawy jest lub go nie ma, jeżeli możesz prześlij mi te informacje na pw. Chociaż wątpię by był projekt ustawy który wskazuje na trudność egzaminu komorniczego istniał (jest to tylko i wyłącznie wskazówka dla przygotowujących pytania na egz.), chociaż zapewniam cię, że nie będzie on przeprowadzony w takiej formie jak dotychczas (zweryfikujesz to za 2 lata, bo wtedy planowane teraz zmiany mogą (ale nie muszą) wejść w życie). Co do tych 100pkt potrzebnych do zdania egzaminu, jest to kwestia podnoszona od dawna, po prostu chcą by na wszystkich aplikacjach próg zdawalności był jednakowy. Miało to być już od tamtego roku, nie przeszło, więc istnieje realna szansa, że będzie od tego roku (chociaż też nie jest to pewne), w końcu i tak to zrównają. Tak jak zauważa kolega Moritek po prostu o tym się coraz więcej słyszy, nie tylko w mediach ale też w środowisku. Cały czas deregulują coraz większą ilość zawodów. W sobotę któryś z ministrów ma ogłosić jakąś tam listę, może i zawody prawnicze się na niej znajdują. Jak nie teraz to na pewno w przyszłości się znajdą, bo system oparty na aplikacjach korporacyjnych budzi coraz więcej zastrzeżeń w różnych kręgach.

Jeszcze raz podkreślam, że informację które podałem w swoim poprzednim poście nie są w żaden sposób potwierdzone, żadnym jak to nazwał kolega Carwik "projektem". Usłyszałem to od wiarygodnych komorników mający dużo szerszy dostęp do takich informacji niż ja i przekazuje to dalej. Zaznaczam, że są to informacje niepotwierdzone, i w żadnym miejscu nie stawiam twierdzenia, że tak będzie.

Do kolegi Cerwik, w związku z tym, że piszesz "Więc nie pisz informacji, których nie ma", zaznaczam do twojej wiadomości, że takie "informacje" są, gdyż są prowadzone rozmowy na ten temat, to że nie ma decyzji które by to sankcjonowały to zupełnie inna sprawa (być może takie decyzje nie zostaną podjęte szybko lub nawet w ogóle). Musisz być świadomy, że do szerszej grupy niektóre informację docierają dopiero po fakcie, gdy już wszystkie ustalenia zostały dokładnie "obgadane". Niektóre, rzeczy słyszy się przypadkiem, inne czyta "między wierszami", to tylko od odbiorcy zależy czy i jak chce je interpretować.

Ostatnia edycja:
Reasumując dyskusję wszyscy którzy zdali egzamin na aplikację komorniczą w 2011 roku niech się cieszą , bo 2012 lub za rok będzie trudniej.

Nowa informacja ze strony KRK dot. zmiany w uoksie:
- podniesienie progu punktowego na egzaminie konkursowym do 100 punktów, podobnie jak w przypadku pozostałych zawodów prawniczych,
- wprowadzenie ogłaszania przygotowanego przez zespół i zatwierdzonego przez Ministra Sprawiedliwości wykazu tytułów aktów prawnych, z których wybrane stanowić będą podstawę opracowania pytań testowych na egzamin konkursowy na aplikację komorniczą,
- skrócenie do półtora roku aplikacji komorniczej
- skrócenie z pięciu do trzech lat wymogu dotyczącego „stosowania prawa", w odniesieniu do osób uprawnionych do zdawania egzaminu komorniczego bez aplikacji komorniczej,
- rezygnację z obowiązkowych badań psychologicznych dla kandydatów na komorników,
- likwidację części ustnej egzaminu komorniczego oraz zmianę kształtu egzaminu komorniczego oraz systemu oceniania - zamiast przyznawania punktów za poszczególne zadania, egzaminatorzy będą wystawiać oceny (aby otrzymać wynik pozytywny z egzaminu komorniczego, konieczne będzie otrzymanie ocen pozytywnych z obu zadań pisemnych).
Projekt ma dopiero trafić do konsultacji społecznych.

Ze skrócenia aplikacji na ostatnim spotkaniu (w lutym) się Ministerstwo już wycofywało ...

A co z opłatą za aplikację za rok 2012? Czy będzie ona obniżona? Bo z tego co na razie słychać szanse marne

Czy dostałaś już aniakd informację od rady jaką opłatę musisz zapłacić i do kiedy? Jeżeli nie myślę, że sekretarka w radzie takiej informacji udzieli Ci przez telefon. Czytając ustawę jestem pesymistą , ponieważ minimalne wynagrodzenie wzrosło do 1500pln*4=6000pln możesz próbować złożyć podanie o obniżkę motywując niskimi zarobkami , ale obawiam się ,że może to być nieskuteczne , porozmawiaj z patronem może będzie chciał Ci zapłacić w całości lub części za aplikację.

Ktoś wie na jakim etapie jest to opóźnione rozporządzenie ws. naszej opłaty ?

do oficer wyższy ja swoją opłatę w wysokości 6000 zł zapłciłam 02.01.2012 r, i przyłączam się do pytania luk84 na jakim etapie jest rozporządzenie i jakiego okresu będzie dotyczyć czy jeszcze obejmie ten rok

Zbieg egzekucji i inne

Mam problem z interpretacją art 773 ze zn 1 kpc. Przykład: W okręgu Sądu Rejonowego działa kilku komorników. Jeden z nich pod koniec 2010 roku wszczął na wniosek wierzyciela egzekucję pieniężną, natomiast drugi komornik na początku 2011 roku wszczął egzekucję z nieruchomości w stosunku do tego samego dłużnika. Po wszczęciu egzekucji z nieruchomości przez drugiego komornika nagle obudził się wierzyciel na którego zlecenie działa pierwszy z komorników i też wniósł o egzekucję z tej samej nieruchomości. Pytanie: Który komornik będzie prowadził zbieg i dlaczego? . Dodam, że spotkałem się z interpretacją, iż będzie to prowadził ten, który wszczął egzekucję obojętnie jaką, jako pierwszy i słyszałem również pogląd taki, że będzie to prowadził ten komornik który jako pierwszy wszczął egzekucję z wspomnianej wyżej nieruchomości.

Problem drugi dotyczący eksmisji

Spółdzielnia mieszkaniowa jako wierzyciel uzyskała tytuł wykonawczy na dłużniczkę jak również na jej trójkę małoletnich dzieci ( oczywiście z zapewnieniem lokalu socjalnego). Po wszczęciu postępowania egzekucyjnego w toku czynności komornik ustalił, że po wydaniu przez Sąd tytułu wykonawczego w mieszkaniu które ma być przedmiotem opróżnienia została zameldowana jeszcze jedna małoletnia córka dłużniczki. Pytanie: Czy w takim przypadku można dokonać "eksmisji" czy też wymagany jest kolejny tytuł wykonawczy w stosunku do tej małoletniej córki dłużniczki?

RE: Zbieg egzekucji i inne

adam266 napisał:
Dodam, że spotkałem się z interpretacją, iż będzie to prowadził ten, który wszczął egzekucję obojętnie jaką, jako pierwszy
Bzdura.
I wszystko jasne ;)

Co do zbiegu już rzeczywiście wszystko jasne - dziękuję za podpowiedź . Pozostał zatem do wyjaśnienia problem eksmisji

Owszem czytałem, ale widocznie coś mi umknęło więc proszę oświeć mnie

adam266 z eksmisją sprawa się komplikuje , bo chyba dłużniczce urodziło się kolejne dziecko po wydaniu tytułu wykonawczego. Jak napisał wcześniej michupocichu wszystko jasne.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót