Aplikacja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
do kiedy w tym roku nalezy zlozyc dokumenty aby przystapic do egzaminu na aplikacje komornicza.

Ja najczesciej spotykam sie z "debilnymi" rozstrzygnieciami Sadow dotyczacymi skarg dluznikow :)

Nie znalazłam odpowiedzi w ustawie, więc zwracam się z tym pytaniem do Was - czy nowo powołanego komornika obowiązuje jakikolwiek okres "stażu" zanim będzie mógł zatrudnić aplikanta?? Chciałam się dowiedzieć, czy jest możliwość odbywania aplikacji u kogoś, kto wygrał konkurs i otworzył kancelarię w tym roku.
Z góry dzięki za odp

Jeżeli nie znalazłaś w ustawie to chyba sama sobie odpowiedziałaś na swoje pytanie.

Oczywiście,że może i tutaj pod tym względem nie ma żadnych ograniczeń.Mam wielu znajomych aplikantów u takich początkujących komorników...a taki początkujący komornik dobra sprawa bo można zobaczyć od podstaw jak działa kancelaria,jak powstaje i się rozrasta.
A co do ograniczeń to występują,ale w przypadku adwokatów i radców prawnych....oni mogą mieć aplikanta,ale dopiero po 2 latach stażu w zawodzie;)

Witam, czy aplikant/asesor a potem komornik może prowadzić biuro obrotu nieruchomościami ? Czy zawiera się to w ustawowej działalności przeszkadzające wykonywanie zawodu czy nie koniecznie :) Interesuje mnie tematyka nieruchomości i nie chciałbym z tego rezygnować, a ostatnio coraz poważniej rozważam aplikację komorniczą.

Zdecyduj się na jedno lub drugie bo nie można tego połączyć.

Aplikacje czy nieruchomości mam sobie odpuścić :)

michupocichu napisał:
Polecam lekturę 16.2 j kodeksu etyki.
Natomiast jeśli się zwolnisz i wtedy poszukasz pracy to według mnie będzie Ok :cool:

Kodeks etyki

czego oznaczeniem jest to "16.2 j" ? :)

natomiast do niedoszłych aplikantów:
- listy aktów prawnych na egzamin jak nie było, tak nie ma - ministerstwo chce zmian i lista ma się pojawić, zobaczymy
- próg jest 90 punktów - ma być 100, tak chce nawet nasza rada, zobaczymy
- zmiany patronów wynikają zapewne w dużej mierze z wynagrodzenia - na początek bierze taką pensję, jaką dają, a później okazuje się, że jest problem z podwyżką, więc niskoopłacany pracownik zaczyna się rozglądać. Aplikant z doświadczeniem przydaje się bardziej niż student prawa,który chce sobie coś do cv wpisać. Mój szef teraz też chętnie by przyjął aplikanta - dowolny rok, dowolna płeć. I jestem przekonana, że będzie zachęcał pensją. Poza tym w tym zawodzie jest dużo wariatów i nie jesteś w stanie wyłapać tego tak od razu. To szaleństwo w oczach dostrzegasz w okresie statystyki ;) nie każdy umie żyć z wariatami..

Ostatnia edycja:
Przyszły Aplikancie michupocichu stanowczo ,ale słusznie sugeruje Ci żebyś zrezygnował z aplikacji skoro chcesz zajmować się pośrednictwem w obrocie nieruchomościami. Od siebie powiem Ci ,że przez ostatnie 13 lat zajmowałem się pośrednictwem mam licencję którą uzyskałem w trkcie 3 etapowego postepowania to jest weryfikacja 3 symulacji transakcji , test wielokrotnego wyboru składający się ze 100 pytań , i ostatni ustny etap omówienie tych 3 symulacji wzbogacone o 10 pytań członków komisji. Po tych 13 latach miałem już dość pośrednictwa ponieważ prestiż zawodu pośrednika zmalał bardzo i zarobki niestety też i dlatego postanowiłem zmienić zawód i zostać komornikiem i udało mi się rozpocząć tę trudną i ciężką naukę. Szczerze odradzam wykonywanie zawodu pośrednika i nad zawodem komornika radzę też poważnie się zastanowić bo wcale nie jest łatwo być komornikiem. Na koniec dodam jedno nie można połączyć wykonywania zawodu pośrednika i komornika z przyczyn oczywistych po prostu będzie brakowało czasu ,poza tym w jednym lokalu nie może mieścić się kancelaria komornika i biuro nieruchomości, a podróżować pomiędzy tymi dwoma interesami,będzie trudno. Mówiąc kolokwialnie albo rybki albo akwarium.

Witam wszystkich.Jestem aplikantką I roczną i chciałam zapytać czy ktoś orientuje sie w temacie przeniesienia w trakcie aplikacji z izby do izby bo dzwoniłam do mojej ale oni nie za bardzo mi chcieli cokolwiek powiedzieć poza tym że teoretycznie nie można choć jest pewien sposób o którym ktoś inny wie i żebym generalnie zadzwoniła w inny dzień:) Będę wdzięczna za pomoc.

Chetnie podepnę sie pod powyższe pytanie. Wiadomo, ze takie przypadki się zdarzały, więc sprawa jest wykonalna o ile trafimy na kilka życzliwych osób po jednej i drugiej stronie.

Koleżanka się przeniosła po uzyskaniu zgodu obu zainteresowanych izb, natomiast wiem, że izby nie są skłonne pozbywać się swoich aplikantów, bo mówiąc kolokwialnie pieniądz nie śmierdzi, a 6 tys. to już pieniądz niemały.

A jeżeli już mowa o poszczególnych izbach, to ma ktoś porównanie izby krakowskiej katowickiej i warszawskiej ? Ew. wrażenia poszczególnych osób z tych izb, zarobki na aplikacji, przebieg szkolenia, ilość komorników etc.

Tak właśnie myślałam bo izba która miała by mnie przyjąć nie ma nic przeciwko tylko ta z której chce się przenieść ma jakieś "ale" :) w każdym bądź razie dzięki za pomoc

Witam. Czy ktos miał w ubiegłym roku kolokwium z prawa gospodarczego?

Witam, też dotarły do waszych patronów wasze identyfikatory aplikanta?
Ja to nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać, jak zobaczyłem to cudo za prawie 200 zł, w "gustownym" plastikowym czymś pełniącym rolę etui. Za cenę przewyższającą cenę dowodu osobistego i prawa jazdy razem wziętych nie pokusili się nawet o dodanie do tego skórzanego etui. Nie wspominając już o tym, że dostali od każdego z nas 6 tys. za aplikację i dodatkowo wołają za identyfikator i to wysyłając fakturę do patrona, któremu ten mój identyfikator obecnie potrzebny jak kolejna sprawa KMP w kolekcji, czyli niespecjalnie, bo chodzić w teren póki co nie mogę :)

kom86 etui skórzane pewno było za dodatkową opłatą ,o czym Cie nie raczyli poinformować.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót