Aplikacja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam skad wziac formularz zgloszenia o przystapieniu do egzaminu konkursowego?czy zaswiadczenie o niekaralnosci powinno byc z data nie wczesniejsza niz miesiac przed zlozeniem dokumentow?

Formularz jest dostepny w rozporządzeniu ministra sprawiedliwości z dnia 19 grudnia 2007 r.(Dz.U.07.244.1801 z dnia 28 grudnia 2007 r.)

ZGŁOSZENIE O PRZYSTĄPIENIU DO EGZAMINU KONKURSOWEGO NA APLIKACJĘ KOMORNICZĄ
W związku z ogłoszeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia
....................... (Biuletyn Informacji Publicznej z dnia
..........................) zgłaszam przystąpienie do egzaminu
konkursowego na aplikację komorniczą w okręgu właściwości izby
komorniczej w ................................................
Imię (imiona)

Nazwisko

Nazwisko rodowe

Nazwiska poprzednio używane

Data urodzenia

Miejsce urodzenia

Obywatelstwo

Numer ewidencyjny PESEL

Miejsce i adres zamieszkania

Adres do korespondencji, jeśli jest inny niż adres zamieszkania

I. Informacje:

1) O ukończeniu przez kandydata wyższych studiów prawniczych:

a) w Rzeczypospolitej Polskiej,

b) zagranicznych uznanych w Rzeczypospolitej Polskiej

2) Czy prawomocnym orzeczeniem zostało stwierdzone popełnienie przez kandydata przestępstwa lub przestępstwa skarbowego?

3) Czy toczy się przeciwko kandydatowi postępowanie o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub przestępstwo skarbowe (jeżeli tak, należy określić organ, przed którym toczy się postępowanie)?

4) Czy w okresie 10 lat przed zgłoszeniem kandydatury uprawomocniło się orzeczenie, o którym mowa w art. 21a ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnieniu pracy lub służby w organach bezpieczeństwa państwa lub współpracy z nimi w latach 1944-1990 osób pełniących funkcje publiczne?

II. Przebieg dotychczasowej pracy (służby), stałych lub okresowych zajęć oraz sposobów zarobkowania albo zajmowane stanowiska

III. Czy kandydat posiada pełną zdolność do czynności prawnych?

data podpis
.................. ..................
Załączniki:
1. Dwa odpisy wniosku.
2. Odpis aktu urodzenia.
3. Życiorys.
4. Zaświadczenie o stanie zdrowia na podstawie art. 10 ust. 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji (Dz. U. z 2006 r. Nr 167, poz. 1191, z późn. zm.), zgodnie z przepisami ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. - Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. Nr 98, poz. 1070, z późn. zm.) - o zdolności do pełnienia obowiązków komornika sądowego.
5. Dokumenty potwierdzające ukończenie wyższych studiów prawniczych w Rzeczypospolitej Polskiej i uzyskanie tytułu magistra lub zagranicznych studiów prawniczych uznanych w Rzeczypospolitej Polskiej.
6. Zaświadczenie o niekaralności.
7. Inne.

czy tzw. zaświadczenia z uczelni o obronie we wrześniu, przejdzie w tym roku w Krakowie/w Katowicach i dopuszczą do egzaminu na aplikację komorniczną ?

Dopiero w tym tygodniu złożę pracę magisterską, wszytko już pozdawałem, ale obronę będę miał dopiero na początku września i nie wiem jak z tej sytuacji wybrnąć żeby nie stracić roku.

Ostatnia edycja:
Mam pytanie, czy ukończenie aplikacji komorniczej jest premiowane w działach windykacyjnych banków lub innych branżach? Co w wypadku nieuzyskania rewiru? Z góry dziękuję za odp, pozdrawiam!

witam, mam pytanie, w formularzu zgłoszeniowym na aplikację komorniczą na samej górze jest data ogłoszenia Ministra Sprawiedliwości o egzaminie wstępnym na aplikację i w nawiasie jest data ogłoszenia w Biuletynie Informacji Publicznej, czy data ogłoszenia w BIP ma być ta sama, czyli 10 maja 2012 r. czy inna? Zwracam się do osób , które już złożyły wszystkie dokumenty. Może i ośmieszam się takim pytaniem, ale jak pytałem innych znajomych to oni też nie wiedzą jaką datę wpisać przy ogłoszeniu w BIP

Jak wygląda "wniosek o wydanie zaświadczenia o zaliczeniu pragramu studiów i wyznaczeniu terminu oborny" wydawany przez dziekanat ?

Muszę go teraz napisać, bo chciałbym przedłożyć takie zaświadczenie do aplikacji komorniczej, ale nie wiem jaką powienien mieć treść. Czy ktoś z Was pisał go już ?

Naprawdę pytanie godne dłużnika, albo wierzycielki alimentacyjnej. Trochę samodzielności, chyba sklecenie tych paru zdań nie przekracza możliwości absolwenta prawa.

Cześć Koledzy. Może ktoś by podał adres przykładowej przychodni w Warszawie, bądź okolicach południowo-zachodnich, gdzie można zrobić kompleksowo wszystkie badania, tak w ramach samopomocy:) Najlepiej z własnego doświadczenia. Jeżeli to ma być psycholog i medycyna pracy, to fajnie jakby w jednym budynku ogarnąć.. Z góry dzięki. pzdr

Rott319 napisał:
Jak wygląda "wniosek o wydanie zaświadczenia o zaliczeniu pragramu studiów i wyznaczeniu terminu oborny" wydawany przez dziekanat ?

kom86 napisał:
Naprawdę pytanie godne dłużnika, albo wierzycielki alimentacyjnej. Trochę samodzielności, chyba sklecenie tych paru zdań nie przekracza możliwości absolwenta prawa.

... ale chodzi mi o to jaka jest obowiązkowa treść zaświadczenia o zaliczeniu pragramu studiów i wyznaczeniu terminu oborny do aplikacji komorniczej, bo muszę osobiście poprosić o jej zamieszczenie we wniosku o to zaświadczenie.

Czy mam rozumieć, że nie ma takiej oficjalnej treść ?

Jak na moje to z definicji powinna tam być wzmianka o tym, że zaliczyłeś program studiów i że masz wyznaczony termin obrony. Ale może ja się nie znam :)

pytanko:) jak to jest z tym zaświadczeniem lekarskim. jedno czy dwa:) jaki lekarz?

bols napisał:
pytanko:) jak to jest z tym zaświadczeniem lekarskim. jedno czy dwa:) jaki lekarz?

Po dogłębnej analizie forum, rozporządzenia i ustaw, mam zamiar podjąć następujące działania w kwestii zaświadczeń: najpierw udam się do psychologa z wykazu KSP, następnie do internisty po zaświadczenia o stanie zdrowia, a na koniec mając oba, skieruję się do lekarza medycyny pracy.. Mam nadzieję, że będzie ok. Proszę o korektę, jeżeli się mylę.
pozdrawiam

Nie wiem czy badanie od lekarza internisty jest wymagane? ja juz jestem po badaniu psychologicznym, z ktorym to zaswiadczeniem udalam sie do lekarza medycyny pracy i bez problemu otrzymalam odpowiednie zaswiadczenie, tak wiec badania od lekarza internisty wydaja sie byc zbedne, choc moge sie mylic?

aanita napisał:
Nie wiem czy badanie od lekarza internisty jest wymagane? ja juz jestem po badaniu psychologicznym, z ktorym to zaswiadczeniem udalam sie do lekarza medycyny pracy i bez problemu otrzymalam odpowiednie zaswiadczenie, tak wiec badania od lekarza internisty wydaja sie byc zbedne, choc moge sie mylic?

Ja jestem przed badaniami, więc nie mogę tego zweryfikować.. Dobrze by było jakby ktoś potwierdził tą procedurę..

aanita napisał:

czy lekarza medycyny pracy brałaś z wykazu, jak w przypadku psychologa, czy może być dowolny tej specjalności?

a jak juz gdzie taki wykaz mozna znalezsc. szukam szukam i nic aktualnego

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót