Aplikacja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
studenter napisał:
Są kancelarie gdzie liczba KM pod koniec roku sięga 90 tys., a ilość zatrudnionych pracowników oscyluje w okolicach setki.
Nikt tego nie neguje, tylko ile w skali kraju jest takich kancelarii? Poza tym, ja na przykład pracuję w kancelarii, która zatrudnia powyżej 10 pracowników (ale też poniżej setki), ma roczny wpływ znacznie przekraczający 2.000 spraw (ale też niższy niż 90.000) i nie zamierza zartudniać żadnego aplikanta z naboru 2012.

A tak na marginesie, to 2000 tyś (czyli 2 000 000) to znaaacznie więcej, niż 90 tyś (czyli 90 000) ;)

I w tym miejscu pojawia się moje pytanie - czy po ukończeniu aplikacji komorniczej oraz po zdaniu egzaminu, będąc asesorem, mozna pracować w innej instytucji, lub firmie? Czy trzeba koniecznie zostać w kancelarii komorniczej, z zamiarem bycia komornikiem? Znacie może takie przypadki?

A jak chcesz być asesorem nie będąc zatrudnionym w kancelarii komorniczej?

Wydaje mi się, że wszelkie firmy windykacyjne z otwartymi ramionami przyjmują osoby ze zdanym egzaminem komorniczym, czyż nie?

Wydaje mi się że @salyga44 chodziło o sytuację kiedy chcesz być i asesorem u komornika i pracować gdzie indziej.

Chodziło mi o sytuację, kiedy kończę aplikację komorniczą, zdaje egzamin i... nie pracuję w kancelarii z zamiarem zostania komornikime, tylko chcę pracować np. w korporacji, czy firmie.. Zastanawia mnie sytuacja takich ludzi na rynku pracy itp...

Czyli jednak sytuacja wskazana przez @lokatę.
Może Pan skończyć aplikację i nie pracować w kancelarii.
Wówczas jednak nie będzie się asesorem, gdyż jest to stanowisko z powołania Prezesa Sądu Apelacyjnego a asesorem można być JEDYNIE przy komorniku.

Tak na marginesie, wydaje mi sie, ze wszystko zmierza w kierunku tego by w kancelariach komorniczych pracowali wylacznie prawnicy. W kancelariach radcowskich czy adwokackich nikogo nie dziwi aplikantka pracujaca w sekretariacie. Obniza sie tym samym realne pensje asesorow i aplilantow komorniczych. Jestem aplikantem radcowskim i nie znam aplikanta komorniczego, ktory pracowalby za tak smieszna kase jak wiekszosc aplikantow korporacyjnych.

studenter napisał:
nie znam aplikanta komorniczego, ktory pracowalby za tak smieszna kase jak wiekszosc aplikantow korporacyjnych.
Więc to znak, że póki co znasz jeszcze stanowczo za mało osób :cool:
Chciałbym aby było tak jak mówisz.

Hmm...znam pracowników biurowych pracujących w kancelarii komorniczej, którzy posiadają większą wiedzę niż niektórzy asesorzy.
Sam jestem aplikantem komorniczym, który pracował za "śmieszne pieniądze".

Jesli kogos nie zadowala wynagrodzenie, trzeba zmienic pracodawce. Mamy wolny rynek. Z tego co widze kolega multiwitaminowy skorzystal z tego przywileju i juz zarabia lepiej :) Coz w kazdym zawodzie moze znalezc kogos madrzejszego od pracownika funkcyjnego.

Tak dla jasności tylko dodam. Pracodawcy nie zmieniłem. Pewnie jak większość aplikantów komorniczych zaczynałem od rozkładania zwrotek ale z czasem dostałem poważniejsze obowiązki i w związku z tym wyższe wynagrodzenie.
PS z tym wolnym rynkiem to nie do końca się zgodzę ;)

Mam pytanie do osób, które już przystępowały do egzaminu na aplikację w latach ubiegłych bądź do tych co już wiedzą kiedy dokładnie można się spodziewać wyników testów ??? W ustawie jest napisane że "niezwłocznie" - cokolwiek by to nie oznaczało ciekaw jestem jak to wyglądało w praktyce w latach ubiegłych...

Odpowiedź można odkryć na stronie nr 77 niniejszego wątku.

Prosze o informacje GDZIE odbywa sie tegoroczny egzamin na aplikacje chodzi o Wrocław.

Ja również mam pytanie odnośnie sobotniego egzaminu. A właściwie prosze o potwierdzenie - zagubiła mi sie gdzieś kartka któą dostałem od rady... Egzamin piszemy na Bobrowieckiej 9 w Warszawie, godz. 11? Ile wcześniej mamy być przed egzaminem? Na kartce było też coś, ze wchodzimy bocznym wejściem, ale nie pamiętam dokładnie.. Może ktos potwierdzić powyższe informacje, co bym spokojniejszy był przez te 2,5 dnia (o ile to możliwe) ;)

salyga44 napisał:
Może ktos potwierdzić powyższe informacje, co bym spokojniejszy był przez te 2,5 dnia (o ile to możliwe) ;)
Egzamin jest od godz. 11.00, z tym że rejestracja kandydatów zaczyna się o godz. 9.00. Tak jak napisałeś, egzamin jest na ul. Bobrowieckiej, wejście do sali Centrum Kongresowe - brama nr III, budynek nr C, piętro III.

Ile osób w tym roku przystępuje do egzaminu w Warszawie?

studenter napisał:
Są kancelarie gdzie liczba KM pod koniec roku sięga 90 tys., a ilość zatrudnionych pracowników oscyluje w okolicach setki.

Gdzie Ty takie wielkie kancelarie spotkałeś ?

W Krakowie, drugim co do wielkości mieście w Polsce, z moich obserwacji wynika, że nie ma nawet kancelarii, co zatrudniałaby więcej niż 25 ludzi ...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót