Aplikacja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Rott319 napisał:
O opłacaniu aplikacji przez komornika jeszcze nie słyszałem.
Takie jest moje doświadczenie.

W Kujawsko-Pomorskim o tym tez można zapomnieć no chyba,że komornik wyłoży tobie pieniądze na aplikacje a potem oddajesz z pensji

niedobruch napisał:
Jeśli ktoś jest zainteresowany przenosinami między izbami otóż jest to niemożliwe. Dzwoniłam do izby krakowskiej, warszawskiej, KRK jak również do ministerstwa. W poprzednich latach były już takie wątpliwości i ministerstwo wydało opinie prawne w tym temacie. Jeśli ktoś chce się przenieść to musi zdawać znowu egzamin we właściwej izbie

To jest bez sensu.
Śląsk, Małopolska i Podkarpacie zdawały wspólny egzamin w Krakowie.
Nikt ze zdających przed egzaminem nie deklarował czy będzie pracował w Katowicach, Krakowie czy Rzeszowie a każde z tych miast ma odrębną Izbę Komorniczą.
Zatem ludzie zdający w Krakowie powinni mieć możliwość podjęcia pracy w dowolnej kancelarii na terenie Śląska, Małopolski i Podkarpacia.
Coś Ci się chyba pomyliło ...

Ostatnia edycja:
Również słyszałem, że z przenosinami są wielkie problemy. Kumpel zdawał ze mną w Krakowie, ale ma dziewczyne w Wawie i tam zamierzał szukać patrona. Jednak dzwoniąc do Izby w stolicy miła Pani poinformowała go, że taka praktyka jest niemożliwa. Po pytaniu o podstawę prawnę - odpowiedziała, że nie jest prawnikiem, a takie są zalecenia izby i ona nie ma na to wpływu.
Rott319 jesteś z Krakowa i chcesz wysyłać CV na śląsk? W okręgu krakowskim jest tyle kancelarii, że nie powinno być problemu ze znaleziem patrona.

Sukur to chyba zupełnie inna sytuacja gdy ktoś np. zdawał egzamin w Krakowie i chce pracować w Katowicach a co innego w Gdańsku.
Egzamin zdawalo się w mieście obejmującym rewir kilku Izb Komorniczych.
Gdyby było prawdą to co napisała niedobruch, to osoby pochodzace ze Śląska a zdające w Krakowie nie mogłby robić apliakcji w Katowicach, bo to inna Izba Komornicza.

Ostatnia edycja:
Tak to co innego. Jednak myślisz, że na śląsku ktoś zaproponuje Ci więcej niż 1500 brutto? Mi się udało znaleźć 3 km od mieszkania w okolicach Krakowa:brawo:

Ostatnia edycja:
Rozumiem. Ja bym na Twoim miejscu obdzwonił wszystkich komorników w promieniu 50 km a potem zastanawiał się nad zmianą izby. Poza tym z tego co słyszałem od szefa, to jest wielu komorników, którzy mają zaległości. Jeśli byś nie znalazł patrona izba skierowałaby cię zapewne do nich.

Rott319 napisał:
Sukur
Gdyby było prawdą to co napisała niedobruch, to osoby pochodzace ze Śląska a zdające w Krakowie nie mogłby robić apliakcji w Katowicach, bo to inna Izba Komornicza.

Ja też uważam,że to lipa bo dlaczego taka wiadomość pojawia się w sobotę........z mojej wiedzy dziś ministerstwo nie pracuje izby tez raczej........hmm.......w Poniedziałek poproszę mojego szefa aby zadzwonił do izby i porozmawiał w tej sprawie. Na moje dziwne też jest to że pisze to osoba która ma tylko 3 posty.......ale ok jeśli to nie przedstawiciel którejś z izb który liczy na kasę od aplikantów to........ PRZEPRASZAM

Ostatnia edycja:
Bez przesady chłopcy, pod nikogo się nie podszywam ... Tak więc jeśli zdawałes/as w krakowie to nie możesz mieć patrona np z gdańska tylko w grę wchodzi podkarpacie, małopolska i śląsk. Sama nad tym ubolewam :/

niedobruch napisał:
Bez przesady chłopcy, pod nikogo się nie podszywam ... Tak więc jeśli zdawałes/as w krakowie to nie możesz mieć patrona np z gdańska tylko w grę wchodzi podkarpacie, małopolska i śląsk. Sama nad tym ubolewam :/

Ale z pewnością jako osoba dociekliwa podjęłaś starania o pozyskanie tego "dokumentu" z ministerstwa czy też uwierzyłaś na słowo?

dwa lata aplikacji plus dwa lata po jej zakończeniu... mam nadzieje, że dostane podwyżkę, bo nie uśmiecha mi się w 2016 roku zarabiać 2 tys. zł. :confused:

sukur napisał:
dwa lata aplikacji plus dwa lata po jej zakończeniu... mam nadzieje, że dostane podwyżkę, bo nie uśmiecha mi się w 2016 roku zarabiać 2 tys. zł. :confused:

Jeszcze nie wiesz czy zdasz egzamin.....hehe...........to jeszcze napisz ile tej dużej podwyżki masz obiecane???? bo tak według mnie to z 500 zł max.......a może......nie wiesz......bo to obiecane......

Ostatnia edycja:
Po uzyskaniu uprawnień mam dostać 3 tys na reke...oczywiście pod stołem:brawo: Jeśli zdam egzamin to myśle, że jako asesor zarobie sporo więcej.

sukur napisał:
Po uzyskaniu uprawnień mam dostać 3 tys na reke...oczywiście pod stołem:brawo: Jeśli zdam egzamin to myśle, że jako asesor zarobie sporo więcej.
napisałeś ,ze na umowie masz 2000 netto + aplikacja opłacona.......

Jeśli tak to masz bogatego szefa bo min to dla niego ok 3000 plus 500 za aplikaceje to ty chłopie jak asesor w niektóych regionach Polski zarabiasz a reszty nie skomentuję

nigdzie nie napisałem, że na umowie mam 2000 zł....tyle będe dostawał - a umowa jest na kwotę trochę niższą. Mi to nie przeszkadza. Rejent nie ściemniaj, że jakiś asesor pracuje za mniej niż 3 tys. na ręke. Poza tym jeśli umiesz liczyć i znasz przepisy, można mniej więcej obliczyć ile taki średni komornik wyciąga miesięcznie.... więc stać ich na dobre wypłaty dla pracowników.

niedobruch napisał:

Ja zdawałem w Wawie i mimo wszystko postaram się znaleźć patrona podlegającego pod Izbę Gdańską, po prostu tak mi wygodniej, jeżeli się uda podpisać umowę o patronat wtedy wysyłam wniosek do Izby Gdańskiej-raczej nie powinni odmówić wpisu na listę aplikantów bo nie będą mieli tego jak uargumentować a poza tym art 29 pkt 8 uoks jest na moją korzyść :)

sukur napisał:
nigdzie nie napisałem, że na umowie mam 2000 zł....tyle będe dostawał - a umowa jest na kwotę trochę niższą. Mi to nie przeszkadza. Rejent nie ściemniaj, że jakiś asesor pracuje za mniej niż 3 tys. na ręke. Poza tym jeśli umiesz liczyć i znasz przepisy, można mniej więcej obliczyć ile taki średni komornik wyciąga miesięcznie.... więc stać ich na dobre wypłaty dla pracowników.

Jasne.......jestem pewien,że wiesz lepiej niż ja...jeszcze raz gratuluję Tobie patrona OFF

sukur napisał:
nigdzie nie napisałem, że na umowie mam 2000 zł..

Cofnij się 3/2 strony

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót