Aplikacja ogólna cz. II

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Orientuje się ktoś kiedy dostaniemy informacje na temat miast do których nas wyznaczyli ?:)

Jako takiej informacji na piśmie czy telefonicznie nie dostaniesz. Jeśli nie wskazałeś Krakowa, to na pewno będziesz w miejscowości, w której chcesz być. Jeżeli Kraków, to jak jesteś w I połowie listy, to najprawdopodobniej zostaniesz, a im dalej, tym bardziej prawdopodobne skierowanie do okolicznych miejscowości takich jak Olkusz, Chrzanów czy Oświęcim, a nawet do innego okręgu np. Katowice. W zeszłym roku było tak, że na początku stycznia dzwonili od końca listy do aplikantów, którzy zadeklarowali Kraków, a nie było dla nich miejsca, aby podali inne miasto.

Ja podałam jako pierwszą opcje Kraków, a drugą Rzezów, jestem w drugiej połowie listy, co za tym idzie pewnie stanie na Rzeszowie ?:)

Myślę, że powinieneś oswoić się z tą myślą :). To jeszcze oczywiście zależy od tego, ile osób zadeklarowało praktyki w Krakowie, w zeszłym roku było ich 55 (a absolwentów UJ 60).

Od stycznia rozpoczynam aplikację ogólną. W ciągu najbliższych dni chciałbym zakupić komentarz do kk. Orientujecie się może, który w Szkole jest szczególnie polecany?

Po rozpoczęciu aplikacji dostaniesz dostęp do lexpolonici.

Tak w ogóle to oba wydawnictwa już się połączyły, jednak wątpię, aby którykolwiek portal zniknął, gdyż oba mają wielu licencjonobiorców. Albo zostaną oba, albo transmutują w jeden ;).

Lullaby87 napisał:
Tak w ogóle to oba wydawnictwa już się połączyły, jednak wątpię, aby którykolwiek portal zniknął, gdyż oba mają wielu licencjonobiorców. Albo zostaną oba, albo transmutują w jeden ;).

Masz rację, fuzja nastąpiła 28 listopada - jestem nie na czasie.
Podejrzewam, że LEX wchłonie LexPolonicę ;)

Nie ma żadnego obowiązującego, czy szczególnie polecanego komentarza. Trzeba dużo czytać, konfrontować poglądy doktrynalne z orzecznictwem i praktyką. Generalnie warto się trzy razy dobrze zastanowić zanim się kupi papierowy komentarz - szybko się zdezaktualizuje, na zajęcia i do sądu go nosić nie będziesz, nie wyszukasz nic po słowach-kluczach. Raczej wszystko przemawia za komentarzami w wersji elektronicznej. Póki co aplikanci mają dostęp do Lex Polonica (co będzie po zmianach - nie wiem), ale akurat tam komentarze do kk są moim zdaniem kiepskie (poza nielicznymi perełkami jak komentarz Stefańskiego do przestępstw p-ko bezpieczeństwu w komunikacji). Tyle że w sądach będziecie mieli dostęp do LEXa, a część z was pewnie też do legalisa. Jedyny argument jakim mógłbym znaleźć za kupnem papierowego komentarza jest taki, że póki co - z tego, co wiem - do LEXa nie trafiają najnowsze wydania komentarza pod red. prof. Zolla:) ale i tutaj ostrożnie - bo o ile to bardzo dobra pozycja, o tyle większość wykładowców będziecie mieli spoza Krakowa.

Cześć,
Czy mógłby mi ktoś udzielić odpowiedzi na następujące pytania:
1. Kiedy należy spodziewać się decyzji o przyjęciu na aplikację?
2. Czy studia odbywane równolegle z aplikacją są zajęciami, o których należy informować Dyrektora KSSiPu?
Poza tym co porabiacie czekając na rozpoczęcie aplikacji? Odpoczywacie, pracujecie? Bo przyznam, że ja już mam lekkie poczucie winy z powodu miesięcznego lenistwa :P
Pozdrawiam!

Witam
A może ktoś mógłby napisać czy trzeba jakoś udokumentować przed kssip zakończenie pracy przed rozpoczęciem aplikacji?(planuje pozostać w stosunku pracy do połowy stycznia i w związku z tym moje pytanie, gdyż w momencie składania oświadczenia o podjęciu aplikacji będę jeszcze w stosunku pracy)

Studia, studia podyplomowe czy jakiekolwiek inne sposoby kształcenia trzeba zgłosić Dyrektorowi KSSiP, tyle. Nie trzeba dokumentować zakończenia pracy, po prostu trzeba zakończyć stosunek przed rozpoczęciem aplikacji.

tegoroczny limit na sędziowską 90 miejsc, prok 60 miejsc - info dziennik urzędowy MS

Ostatnia edycja:
to znaczy, że odpada tylko 30 osób ? fajne te limity w tym roku :D

Prorok P napisał:
Nie. Przecież kandydatów na specjalistyczne może być (i zapewne będzie) więcej niż 180.

no masz racje :D żle napisałem. duzo zależy od poziomu, który teraz jest na ogólnej i średniej straty punktów.

Mam niesamowicie ważne pytanie! Proszę się nie śmiać :D Czy w salach są gniazdka tak żeby mieć lapka na kabelku? :D Czy muszę się uzbroić w coś co wytrzyma 8h?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót