Witam, może takie nietypowe i mało ambitne pytanie, ale lubię wiedzieć i być przygotowany na wszystko. Z racji tego że "mam już swój wiek" jeśli chodzi o rozpoczęcie studiów, i raczej jeśli je zaczne to nie będzie to podyktowane tym że "mama chce bym został prokuratorem" (prośba do młodych ludzi by nie brali tego jako osobiste wycieczki do nich), tylko chęcią nauki i poszerzenia nieco bardziej wiedzy prawniczej. Aktualnie mam stała, pewną pracę którą ( :-o ) lubię, a studia prawnicze, nawet bez żadnej aplikacji sprawią mi satysfakcję z jeszcze lepiej wykonywanej roboty - ot chęć dalszego doskonalenia się. Przejdzmy jednak do rzeczy.. Piszę tutaj bo interesuję mnie aplikacja prokuratorska, dalej natomiast adwokacka. Nie będę powielał tematu w korporacyjnych, więc krótko odniosę sie w tym poście do tej dot. adwokatów.
Konkretne pytanie bez tego całego wstępu (dla niezainteresowanych historią mojego życia
)
Na chwilę obecną, pomijając zawirowania związane z a/o (pozwoliłem sobie pogrzebać na forum odnośnie w/w wątków) kształcenie w kierunku ewentualnej posady proroka wygląda następująca:
Mgr -> apka ogólna -> spec, tak?
I teraz te mało ambitne pytanie.. Co jeśli nie uda mi się dostać na a/o? Można próbować w nieskończoność?
Dalej.. Kończę a/o i uderzam na spec. Z tego co wyczytałem, o przyjęcie na speca można ubiegać się przez okres 3 lat od ukończenia a/o.. Co jeśli byłbym tak uparty że przez te 3 lata bym się nie dostał na speca? Muszę powtarzać a/o? Droga na spec pozostaje dla mnie zamknięta ?
Analogiczne pytanie dot. aplikacji adwokackiej.. - jeśli moder pozwoli w tym temacie

Jeśli pojawią się jakieś wątpliwości dot. w/w to przeniosę się z pytaniami do odpowiedniego działu.
Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
P.S. Mam prośbę o nie komentowanie w stylu "z takim podejściem to szkoda Twojego czasu" . Podejście jest zupełnie inne, decydując się na rozpoczęcie studiów zrobię wszystko by osiągnąć to co zaplanowałem, pytam bo wolę znać alternatywy,i być świadomym ewentualnych powtórek i co się z tym wiążę, kosztów.