Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
klaraaa napisał:
No właśnie, ja chciałam pod gmaila podłączyć i mi nie wychodzi? Czy wie ktoś jak to zrobić???

Ja się podłączyłam pod gmail. Weszłam na gmailu w ustawienia, konta i importowanie, przy "wyślij pocztę jako" dodałam nowe konto i dodając je w konfiguratorze ustawiłam, żeby też odbierał. Jedyne czego nie udało mi się ustawić, to żeby wysyłając pocztę korzystał z serwerów (? chyba serwerów :)) KSSiP. Ustawiłam, żeby korzystał z gmaila. Nie ma to żadnego znaczenia, poczta wysyłana przez gmail z tego konta przychodzi normalnie z @aplikacja.kssip.gov.pl.

Haiku napisał:
Nie przenoście się na privy z tym zagadnieniem, ja chętnie się dowiem, jakie są Wasze poglądy na temat zakupu systemu. I tak wszyscy widzimy na stronie kssipu, że zniżkę mamy na jeden konkretny system...

No to spróbuję, najwyżej to mod. zamaluje na czerwono, czy co tam oni robią z niechcianymi postami. Osobiście polecam Lexa SiP Plus wersja na login i hasło, mam z tym programem dobre doświadczenia. Jest dosyć intuicyjny w obsłudze, ma fajny dostęp do komentarzy i monografii, dostęp do czasopism prawniczych Woltersa również niejednokrotnie mi się przydał, pełna baza orzeczeń to w sumie cecha wszystkich tych systemów więc o tym nie piszę. Wersja na login i hasło powoduje, że nie musisz wgrywać bazy na kompa, dzięki czemu nie zamula ci komputera i wystarcza sam dostęp do internetu.

Nie wiem czy Szkoła dogada się z pozostałymi wydawnictwami, tak jak to było w poprzednich latach, ale jeśli tak to:

Z Legalisem miałam kontakt w czasie studiów i również byłam zadowolona. Podobnie jak w przypadku Lexa, Legalisa dosyć intuicyjnie się obsługuje. Jednak wszystko będzie zależało od tego, jakie moduły Beck udostępni aplikantom. Fajne są te mające dostęp do komentarzy online, a także te z dostępem do Systemu Prawa Prywatnego i Prawa Karnego. Beck udostępnia również wszystkie swoje czasopisma, orzecznictwo standardowe - podobnie jak w lexie. Osobiście denerwowała mnie wyszukiwarka w legalisie. Nie zawsze wyświetlała przydatne informacje, a przekopanie się przez te nieprzydatne trochę mi zajmowało, ale być może już coś z tym zrobili.

Co do LexPolonica to odradzam, ale tylko dlatego że nie mam zbyt dobrych doświadczeń z tym programem. Powód: jak dla mnie dosyć skomplikowany w obsłudze, ale przyznaję, że mogło to wynikać z moich ograniczonych umiejętności. Co do zawartości - zbliżony do Lexa i Legalisa. Z tego co pamiętam, miał jeszcze mnóstwo innych opcji, które jednak nie wydawały mi się wówczas przydatne. To tyle, więcej nie wiem ;)

Haiku napisał:
Zastanawia mnie jednak sensowność i praktyczność takiego zakupu - skoro będziemy mieć w krakowie dostęp do biblioteki? Ale jeśli ktoś coś wie więcej niż ja - podzielcie się proszę, nie chcę już na starcie być najgorszym nieukiem ;)))

Wszystko zależy od tego do czego miały Ci ten program służyć. Wiadomo, że najbardziej praktyczny jest dostęp do komentarzy i orzecznictwa. Zakup jest przydatny wówczas, gdy zamierzasz korzystać z takiego programu poza szkołą i miejscem odbywania praktyk, np. w domu. Jak słusznie zauważyłaś w bibliotece KSSIP pewnie będzie swobodny dostęp do takich systemów, o ile się nie mylę to w czytelniach sądowych również nie powinno być z tym problemu, nie wiem jak w prokuraturze. Tak więc wszystko będzie zależało od Twoich "potrzeb naukowych" ;)

Haiku napisał:
mam jeszcze jedno pytanie - czy komuś udało się na tym przedziwnym serwerze ustawić przekierowanie wiadomości na inny adres?

Nie udało mi się, ale ja miałam nawet problem, żeby otworzyć tę wiadomość, w której podają instrukcję logowania na konto, więc chyba w ogóle nie powinnam się wypowiadać :D

Ostatnia edycja:
malwina.a napisał:
Ja się podłączyłam pod gmail. Weszłam na gmailu w ustawienia, konta i importowanie, przy "wyślij pocztę jako" dodałam nowe konto i dodając je w konfiguratorze ustawiłam, żeby też odbierał. Jedyne czego nie udało mi się ustawić, to żeby wysyłając pocztę korzystał z serwerów (? chyba serwerów :)) KSSiP. Ustawiłam, żeby korzystał z gmaila. Nie ma to żadnego znaczenia, poczta wysyłana przez gmail z tego konta przychodzi normalnie z @aplikacja.kssip.gov.pl.

Malwina - dziękuję, ja szukałam tylko od drugiej strony i zupełnie nie wpadłam na to, że można to zrobić w ustawieniach gmaila :)

Dzięki Malwina:) Nie wiem dlaczego, ale za wszelką cenę chciałam ustawić tę opcję z serwerami kssip. To mnie przerasta i zostanę przy prostszej opcji gmaila.
Pozdrawiam!

Hehe :) ja na początku też próbowałam z serwerami kssip :) potem w końcu tata mi pokazał, że tak samo działa z serwerami gmaila :)

tulipan66 napisał:
A czy ktoś wie jak zmienić hasło?? :)

Nie ma takiej opcji :/ przeszukałam całą tą pocztę kssipową, ale nie ma. Dlatego na wszelki wypadek najlepiej ustawcie sobie, żeby po pobraniu maili na program pocztowy/gmaila nie zostawała kopia na serwerze kssip.

Ja też tego nie znalazłam. Myślałam, że coś przeoczyłam. Napiszę ewentualnie do informatyków z KSSIP czy da się coś z tym zrobić.

Ja sobie ustawiłem, żeby Gmail korzystał z serwerów KSSiP. Żeby wszystko hulało, trzeba przy adresie serwera SMTP wybrać port 25 i niżej zaznaczyć, żeby łączył się z nim przez połączenie niezabezpieczone.:winko:

Czy jest jeszcze ktoś, z kim koordynator się nie kontaktował? Bo już zaczynam się denerwować...:(

Mateusznik napisał:
Ja sobie ustawiłem, żeby Gmail korzystał z serwerów KSSiP. Żeby wszystko hulało, trzeba przy adresie serwera SMTP wybrać port 25 i niżej zaznaczyć, żeby łączył się z nim przez połączenie niezabezpieczone.:winko:

a czy to jest jakaś różnica z których serwerów się korzysta?? bo ja się kompletnie nie znam :D

też jestem z warszawy i ze mną również się nie kontaktował.

Boomer_86 napisał:
też jestem z warszawy i ze mną również się nie kontaktował.

Warszawa chyba ma pecha. Ja miałem być w Warszawie (wniosek złożony prawie miesiąc temu - nie było kontaktu)

W zeszłym tygodniu zmieniłem wniosek na Kraków - koordynator zadzwonił po 3 dniach od złożenia oświadczenia. Na dodatek jak najbardziej pozytywne wrażenie z pierwszego kontaktu, nawet skracał "dystans".

Ostatnia edycja:
jak to się goguś będzie przymilał do koleżanki, skracał sobie dystans. Warszawa ma pecha bo nie ma tam gogusia:) Mam propozycje. Z tego co dostrzegam, to Panie aplikantki na tym forum są mądre i dobrze zorganizowane a ich wrażenia nie są infantylne. Niechaj panowie zatem zaprzestaną prób poznawczych na tym forum, bo wieje z tego ambicją strażaka ochotnika z Psiej Wólki i wrażliwością emocjonalną Don Kichota, a ja dzisiaj już jadłem. Wróćcie do tematu skrzynek pocztowych z netresolve i systemu informacji prawniczej.
Z pozdrowieniem
pokonany nie uległy.

a czy ktoś z Was otrzymał już może jakąś informację na temat Domu Aplikanta albo stypendium?

lawyer11 napisał:
Czy jest jeszcze ktoś, z kim koordynator się nie kontaktował? Bo już zaczynam się denerwować...:(

u mnie też cisza, ale nie ma się czym przejmować, do rozpoczęcia aplikacji jeszcze masa czasu :) prędzej czy później i my poznamy naszych koordynatorów

Boomer_86 napisał:
a czy to jest jakaś różnica z których serwerów się korzysta?? bo ja się kompletnie nie znam :D

Nie wiem czy jest jakaś różnica. Pewnie nie ma, ale jakby kto chciał, to już wie, jak to zrobić :-)

Dom Aplikanta potwierdza rezerwacje - maila dostałam. Zarezerwowałam od 5 do 10 lutego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót