Haiku napisał:
Nie przenoście się na privy z tym zagadnieniem, ja chętnie się dowiem, jakie są Wasze poglądy na temat zakupu systemu. I tak wszyscy widzimy na stronie kssipu, że zniżkę mamy na jeden konkretny system...
No to spróbuję, najwyżej to mod. zamaluje na czerwono, czy co tam oni robią z niechcianymi postami. Osobiście polecam Lexa SiP Plus wersja na login i hasło, mam z tym programem dobre doświadczenia. Jest dosyć intuicyjny w obsłudze, ma fajny dostęp do komentarzy i monografii, dostęp do czasopism prawniczych Woltersa również niejednokrotnie mi się przydał, pełna baza orzeczeń to w sumie cecha wszystkich tych systemów więc o tym nie piszę. Wersja na login i hasło powoduje, że nie musisz wgrywać bazy na kompa, dzięki czemu nie zamula ci komputera i wystarcza sam dostęp do internetu.
Nie wiem czy Szkoła dogada się z pozostałymi wydawnictwami, tak jak to było w poprzednich latach, ale jeśli tak to:
Z Legalisem miałam kontakt w czasie studiów i również byłam zadowolona. Podobnie jak w przypadku Lexa, Legalisa dosyć intuicyjnie się obsługuje. Jednak wszystko będzie zależało od tego, jakie moduły Beck udostępni aplikantom. Fajne są te mające dostęp do komentarzy online, a także te z dostępem do Systemu Prawa Prywatnego i Prawa Karnego. Beck udostępnia również wszystkie swoje czasopisma, orzecznictwo standardowe - podobnie jak w lexie. Osobiście denerwowała mnie wyszukiwarka w legalisie. Nie zawsze wyświetlała przydatne informacje, a przekopanie się przez te nieprzydatne trochę mi zajmowało, ale być może już coś z tym zrobili.
Co do LexPolonica to odradzam, ale tylko dlatego że nie mam zbyt dobrych doświadczeń z tym programem. Powód: jak dla mnie dosyć skomplikowany w obsłudze, ale przyznaję, że mogło to wynikać z moich ograniczonych umiejętności. Co do zawartości - zbliżony do Lexa i Legalisa. Z tego co pamiętam, miał jeszcze mnóstwo innych opcji, które jednak nie wydawały mi się wówczas przydatne. To tyle, więcej nie wiem
Haiku napisał:
Zastanawia mnie jednak sensowność i praktyczność takiego zakupu - skoro będziemy mieć w krakowie dostęp do biblioteki? Ale jeśli ktoś coś wie więcej niż ja - podzielcie się proszę, nie chcę już na starcie być najgorszym nieukiem

))
Wszystko zależy od tego do czego miały Ci ten program służyć. Wiadomo, że najbardziej praktyczny jest dostęp do komentarzy i orzecznictwa. Zakup jest przydatny wówczas, gdy zamierzasz korzystać z takiego programu poza szkołą i miejscem odbywania praktyk, np. w domu. Jak słusznie zauważyłaś w bibliotece KSSIP pewnie będzie swobodny dostęp do takich systemów, o ile się nie mylę to w czytelniach sądowych również nie powinno być z tym problemu, nie wiem jak w prokuraturze. Tak więc wszystko będzie zależało od Twoich "potrzeb naukowych"
Haiku napisał:
mam jeszcze jedno pytanie - czy komuś udało się na tym przedziwnym serwerze ustawić przekierowanie wiadomości na inny adres?
Nie udało mi się, ale ja miałam nawet problem, żeby otworzyć tę wiadomość, w której podają instrukcję logowania na konto, więc chyba w ogóle nie powinnam się wypowiadać