Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ustawa o KSSiP miała też uzasadnienie jakby nie było :P

http://radalegislacyjna.gov.pl/sites/default/files/dokumenty/uzasadnienie_do_ustawy_57.pdf

Do zadań Krajowej Szkoły będzie należeć prowadzenie aplikacji ogólnej, której celem
jest przygotowanie osób poddanych szkoleniu do zajmowania stanowisk: referendarza sądowego,
asystenta sędziego i asystenta prokuratora oraz aplikacji sędziowskiej i prokuratorskiej,
nakierowanej na szkolenie przyszłych sędziów i prokuratorów (asesorów prokuratorskich).

W związku z przewidywanym zmniejszeniem zapotrzebowania na nowe etaty
sędziowskie, aplikacja sędziowska obejmować będzie stosunkowo niewielką grupę osób. Stwarza
to szansę prowadzenia zarówno szkolenia teoretycznego jak i praktycznego w sposób
zapewniający aplikantom wysoki poziom nauczania, dostosowany do wymagań konkursu na
stanowisko sędziego.

Generalnie skończenie sędziowskiej też nie gwarantuje zostania sędzią, bo trzeba jeszcze wygrać konkurs, a na konkursach sa teraz tłumy. Już w 2009 jak widać pisali o zmniejszaniu liczby etatów sędziowskich.

Czyli może być tak, że pozostawią ogólną ale raczej będzie konieczność zwrotu stypendium w przypadku nie kontynuowania kształcenia po ogólnej. Tak ja to rozumiem.

Moim zdaniem jeśli chodzi o ogólną to możliwe jest wszystko, nie mówiąc o tym, ze niezależnie czy ją zostawią, czy nie, to nie muszą co roku ogłaszać naboru, jeśli nie będzie zapotrzebowania. A dużego zapotrzebowania na nowych sędziów, czy prokuratorów raczej nie będzie. Na asystentów jest, ale to się może lada chwila zmienić.

na stronie uj ogłoszono nabór na kurs 2013 przygotowujący do konkursu na aplikację ogólną, więc miejmy nadzieję, że jednak nabór będzie :rolleyes:

Hmm, ale w zasadzie może być mniej miejsc niż 200 nie? Tak przykładowo. Zawsze było 200, ale to w sumie wynika z zarządzenia, nie? Tak hipotetycznie mówię :P

Oczywiście, że może być mniej, np. 50 :wow: ale lepiej 50 niż w ogóle brak naboru.

W sumie to ja wolałabym jednak nabór na specjalistyczne, nawet, jeśli trzeba by rok czekać. Co prawda raz się nie dostałam, ale i tak :P

Jak już pisałam w innym wątku, również nie udało mi się w 2012 dostać na ogólną. Pewnie dlatego teraz tak to wszystko śledzę i przeżywam jak dalej potoczą się losy w/w aplikacji ;d

No mnie ogólnie interesuje w jaki sposób będzie można zostać sędzią i czy w ogóle są na to jakieś realne perspektywy :P Zastanawiam się, czy jeśli zniosą wymogi na asystenta, to czy nie lepiej byłoby z asystenta, ale to podobno też nierealne :P To znaczy realne jest zniesienie wymogów, ale zostanie sędzią już nie :P

mnie interesuje prokuratorska i trudno powiedzieć co jest najlepszą drogą, a także na ile takie marzenia są realne wśród całego odradzania i krytykowania :).

Dlatego w sumie uważam, ze kształcenie powinno być rozdzielone, bo to są dwa zupełnie różne zawody. Zasadniczo więcej ludzi chce być sędziami jednak i teraz na prokuratorską trafiają osoby, które niespecjalnie chcą być prokuratorami, ale brakło im punktów na sędziowską. Gdyby bylo rozdzielone, to na prokuratorską startowaliby głównie ludzie, którzy myślą, ze mają powolanie do tego zawodu :P

Masz jakieś doświadczenia w prokuraturze? :)

Jeśli chodzi o droge do urzędu sędziego to tak naprawdę nie wiadomo jak ona będzie wyglądać. W tej kwestii są różne pomysły. Pojawiają się głosy o potrzebie przywrócenia asesury. Natomiast Stowarzyszenie Sędziów Polskich "Iustitia" twierdzi że kandydaci na urząd sędziego powinni być pozyskiwani tylko spośród doświadczonych przedstawicieli innych zawodów prawniczych. Moim zdaniem osoby które chciałyby zostać sędziami mają przechlapane, bo tak naprawdę nie wiadomo co robić.

@IslaNegra - nie jakieś powalające, pewnie wiele to moje wyobrażenia.Tak to jest z aplikacjami i tym co chce się robić po naszych studiach. Ale to co udało i udaje mi się doświadczać nie zniechęca mnie ; ) Wiadomo, że początki nie są bajeczne. Ale tak jest zapewne w większości zawodów. Można się o tym przekonać chociażby na praktykach w Sądzie, Prokuraturze czy Kancelariach. ;)

Ciekawi mnie to, bo w sumie robiam rżne rzezy, a nigdy nie miałam okazji popraktykować w Prokuraturze ;) Ogólnie dobrze mieć jakiś cel myślę, węc zaczynam się powoli uczyć :P

czy ktoś z Was zamierza jakoś "naukowo" przygotowywać się już do pierwszego zjazdu? Pytam bo słyszałam różne zdania, że nie ma sensu bo i tak pracuje się na orzecznictwie, albo że warto powtórzyć prawo karne procesowe. co sądzicie?

jakoś w połowie stycznia dostaniemy pewnie orzeczenia, z którymi trzeba będzie się zapoznać przed pierwszym zjazdem (tak przynajmniej było rok temu)

Witam!

Wiem, że los naboru na aplikację ogólną 2013 jest niepewny, ale chciałabym zapytać osoby zdecydowanie bardziej doświadczone o miejsce odbywania praktyk podczas w/w aplikacji. Z informacji jakie udało mi się znaleźć wynika, że odbywają się one w sądzie najbliżej faktycznego miejsce zamieszkania. W związku z czym pojawia się moje pytanie na jakiej podstawie KSSiP ustala takie miejsce? Zauważyłam, że już na etapie elektronicznej rejestracji podaje się miejsce zameldowania, zamieszkania i adres do korespondencji, więc czy KSSiP na podstawie adresu podanego już na tym etapie wyznacza później sąd, czy istnieje możliwość podania innego adresu bądź zasugerowania chęci odbywania aplikacji w innym mieście dopiero po tym jak szczęśliwie dostanie się na aplikację? Zastanawiam się także czy konieczna jest zmiana miejsca zameldowania? Wiem, że miejsce zamieszkania i zameldowania to dwie odmienne kwestie, ale KSSiP musi na jakiejś podstawie kierować alikantów do poszczególnych sądów. Byłabym bardzo wdzięczna za udzielenie informacji:)

faktyczne miejsce zamieszkania jest ustalane na podstawie oświadczenia pisemnego tej osoby dotyczące tego gdzie mieszka :-) i można podać inne miejsce zamieszkania w czasie kandydowania, i zaktualizować dane już po dostaniu się (jeśli zmienisz miejsce zamieszkania)

nie jest konieczne meldowanie sie w tym miejscu.

Dziękuję bardzo za informacje:) A jeśli będę chciała później zmienić miejsce zamieszkania to są z tym jakieś problemy? Trzeba uzyskać czyjąś zgodę czy po prostu dostaję się, składam oświadczenie, że przystępuję do aplikacji, a także informuję Szkołę o zmianie miejsca zamieszkania i Szkoła bierze to pod uwagę przydzielając patrona koordynatora i kierując na praktyki?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót