Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
nie, nie ma z tym problemów.

po dostaniu się składa sie zresztą nowe oswiadczenia o miejscu zamieszkania.

macie dostęp do tych skrzynek pocztowych co KSSIP podał na stronie?

ja nie mam. Wyskakuje mi błąd połączenia z serwerem

czy ktoś może wie ile osób z tych 150 uprawnionych do domu aplikanta zrezygnowało?

olek8787 napisał:
czy ktoś może wie ile osób z tych 150 uprawnionych do domu aplikanta zrezygnowało?

nie wiem, ale do mnie już 14.01 dzwonili, że się miejsce zwolniło /tylko, że byłam trzecia po ostatniej osobie/. dosłałam ten wniosek.
osób uprawnionych było 148, nie 150.
18.01 to chyba był ostatni dzień na zgłoszenie korzystania z noclegów w DA... tak więc w pn/wt powinno się wszystko domknąć... tak myślę.

jak to jest z ewentualnym obowiazkiem zwrotu stypendium w tym roku?

Da się w Krakowie znaleźć nocleg za mniej niż 50 zł ? Bo trochę duży koszt te 50 zł na DA. Na razie pytam z ciekawości bo ogólna na razie w sferze marzeń.. ;)

Z pewnością się da, jeśli standard jest Ci zupełnie obojętny...

cena za 1 osobę w hostelu w Krakowie to około 100 zł za noc, często z łazienką wspólną dla kilku pokoi.

Na pewno standard tego Domu Aplikanta jest na odpowiednim poziomie.

Plusem jest świetna lokalizacja, minusem oczywiście cena... Jeżeli dostanę się kiedyś (:-) ) na tą aplikację, to gruntownie przemyślę opcję noclegu w Domu Aplikanta, choć tak jak już mówiono, da się chyba znaleźć coś w niższej cenie..

Dla mnie kwoty 100 zł i 50 zł za nocleg to z lekka wygórowane.. ciekawe jaki jest rzeczywisty koszt utrzymania DA w przeliczeniu na jednego aplikanta :)

Myślę, że poniżej 40 zł jest coś do znalezienia, spełniające przynajmniej minimalne warunki do egzystencji :D Ale to odległy temat i chciałbym za kilka miesięcy mieć tylko problemy tego typu.. :)

grero89 napisał:
Dla mnie kwoty 100 zł i 50 zł za nocleg to z lekka wygórowane.. ciekawe jaki jest rzeczywisty koszt utrzymania DA w przeliczeniu na jednego aplikanta :)

Myślę, że poniżej 40 zł jest coś do znalezienia, spełniające przynajmniej minimalne warunki do egzystencji :D Ale to odległy temat i chciałbym za kilka miesięcy mieć tylko problemy tego typu.. :)

:) zaoszczędzisz 10 zł na noclegu ale drugie tyle wydasz na dojazd + ogromna strata czasu, nie w każdym hostelu jest darmowy net, cisza i spokój + lodówka, mikrofalówka (rozumiem że bar mleczny to podstawa tak?) wyprasowany też nie zamierzasz być? bo w hostelu o żelazku zapomnij

Ostatnia edycja:
akurat te 50 zł w Krakowie to naprawdę nie dużo w porównaniu do standardu jaki proponują.

Poczytałem sobie kilkanaście ostatnich wypowiedzi i mam do przekazania, co następuje:

- po pierwsze - 50 (od nowego roku już 54) zł za nocleg w DA to cena korzystna, na pewno adekwatna do panujących w hotelu warunków. Największą niewątpliwie zaletą noclegów w DA jest to, że hotel jest połączony bezpośrednio ze szkołą, co umożliwia szybkie przedostawanie się z własnego pokoju na zajęcia na upartego nawet w kapciach :P
- po drugie - rozważając czy zostanie ogłoszony nabór na ogólną nie sugerujcie się proszę tym, że jakaś tam uczelnia ogłosiła nabór na kurs przygotowujący do egzaminu - to co najmniej śmieszne (co nie znaczy, że twierdzę, iż naborów nie będzie);
- po trzecie - z tą nauką na pierwszy zjazd nie przesadzajcie, zdąży Wam się jeszcze znudzić czytanie orzeczeń; nikt nikogo z zajęć nie wyrzuca, nawet jeśli aplikant ma braki w wiedzy;
- po czwarte - wbrew temu, co napisano wyżej limit na aplikację ogólną nie wynosił zawsze 200 osób, zmniejszono dopiero od trzeciego rocznika);
- po piąte - zostanie sędzią po kilkuletniej asystenturze i złożeniu egzaminu jest jak najbardziej realne, takie przypadki się zdarzają;
- po szóste - "dla tej garstki osób, która skończy ogólną i zechce zostać asystentami miejsce powinno się znaleźć" - nie tyle powinno, co musi się znaleźć - zwróćcie uwagę na aktualne brzmienie ustawy o KSSiP, która gwarantuje etat asystencki absolwentowi ogólnej bez stawania do konkursu (można sobie wybrać miejsce, wakatów jest około 400 w całej Polsce)

czy do kogoś z Was dzwonili może dziś o wolnych miejscach w domu aplikanta?

olek8787 napisał:
czy do kogoś z Was dzwonili może dziś o wolnych miejscach w domu aplikanta?

W sprawie wolnych miejsc w domu aplikanta to do mnie zadzwonili w piątek. Miałam dosłać mailem wypełniony formularz + rezerwację na I zjazd.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót