Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Egzamin na aplikację ogólną 2014?

to będzie rok szczęśliwców:) najfajniejsze, że można się już uczyć, bez żadnych obaw o przyszłość. Ja akurat piszę prace magisterską ale za tydzień skończe:)

Bosko:D teraz jeszcze trzy egzaminy, magisterka i nauka do konkursu:D jakoś tak od razu przyjemniej się za to wszystko zabierać po tej poprawce;) see U w październiku ;-)

Mnie też sie nie podoba.... zostaje na radcowskiej chyba...

Czy ktoś może odp na mój post ze str.55?

mi się podoba, rok ogólnej się przyda na ugruntowanie wiedzy , później będę mogła iść na prokuratorską jak planowałam, a dzięki stypendium będę mogła jakoś "przeżyć". Wszystko tak jak miało być.

Ja też planowałam prok, ale to trochę bez senu, zresztą nie mówię, że nie wystartuję...zobaczymy...

i stypendium:) praktyki a nie praca:)

Bez sensu??Co jest bez sensu ?jeżeli ten rok ogólnej tak Ci przeszkadza możesz poczekać i startować na specjalistyczne w nowym trybie.

Spokojnie, znam swoje uprawnienia :)

;) Po prostu jestem ciekawa co uważasz, za takie pozbawione sensu. Chciałam, żebyś rozwinął swoją myśl :p

Prokurator89 to prowokator, nie odpowiadajcie na jego posty, to się uspokoi, inaczej dyskusja przebiegnie tak jak sobie on życzy. To już chyba jego siódmy nick.

Wy serio nie macie starszych znajomych? Jak nie macie, to trochę się popytajcie ludzi, ewentualnie poczytać też można. Ostatnie roczniki są zawsze najbardziej pokrzywdzone, bo później wszyscy mają je głęboko w d... Dlatego ja, tak jak Prokurator89 (zdaje mi się, że to raczej ona :P), jestem mocno zawiedziona i też się zastanawiam czy warto startować. W dodatku ten sposób prawdopodobnie w przyszłym roku będzie przerwa w naborze.

A troll dalej swoje, jejku, jak niektórym ludziom się nudzi.

Najbardziej pokrzywdzone, serio ?;) Nie wiem, czy jeżeli ukończę aplikację prokuratorską w tym trybie, czy w innym sprawi większą różnicę. Ale każdy ma prawo do innego zdania, w sumie cieszę się, że tak uważacie, mniej chętnych :)
Co jeszcze można powiedzieć, do nauki ;) I może w końcu skończy się dyskusja na temat: "jak będzie?, czy będzie?" na tym forum i zostaną tu tylko osoby zainteresowane tegorocznym konkursem.

Ostatnia edycja:

Tak, w przyszłym roku będzie przerwa w naborze, jednak to już nie nasz problem:)
Teraz jest wręcz idealnie. Przecież to więcej niż mogliśmy się spodziewać.

Ps. pierwszy powszechny nabór na aplikację będzie dopiero w 2016, a aplikacja z powszechnego naboru zacznie się dopiero w 2017 r.:) a pełne wdrożenie aplikacji w nowym modelu dla wszystkich aplikantów (aplikacja w sądzie) to dopiero 2019 r.

Jak ktoś się w tym roku nie dostanie, to już się nie dostanie nigdy, na chyba że poczeka sobie 3 lata:)

Ostatnia edycja:

Olisha jesteś chyba strasznym krótkowidzem. Liczy się teraz nabór, teraz ogólna i teraz stypendium....
Nam chodzi o to, że liczyliśmy na zmianę w postaci bezpośredniego naboru na specjalistyczne, bo tak naprawdę dostając się na ogólną nadal nie wiemy na czym stoimy - zawsze jakieś 40 osób odpada po 1 roku ogólnej i praktycznie to loteria kto się znajdzie w tej grupie. W dodatku nabór bezpośredni zaoszczędziłby nam wyścigu szczurów przez rok na ogólnej.
Pomijam fakt, że rok ogólnej to rok straty czasu, bo kompletnie nic Ci nie daje, a w nowym modelu aplikanci będą kończyć aplikację o rok szybciej. To jest wlasnie "BEZSENS".

Zaczynam Cię rozumieć Lessi. Ale pomyśl, nabór powszechny spowodowałby to, że byłoby w nim więcej przyjętych, którzy nie odpadaliby, a tak kto teraz nie zda, to czeka do 2017 r. na nabór powszechny, kto odpadnie po roku ogólnej, ten poczeka tylko rok bo od 2016 do 2017 r. Dzięki temu będzie mniej osób, które ukończą aplikację i większa szansa zostania kimś, czy to prokuratorem, czy kimś innym. Byle by nie ozusowali stypendium.

Tak się składa , że jestem krótkowidzem, - 2 :) Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jak już napisałam każdy ma swoje zdanie. Ja z kolei słyszałam od znajomych osób, które obecnie są na sędziowskiej, że aplikacja ogólna nie jest stratą czasu, wręcz przeciwnie.

Nie wiem czemu tak się oburzasz, przecież nie namawiam Cię do startowania w tym roku, to nie leży w moim interesie.

P.S. Oczywiście, że odbywający się w TYM roku nabór bezpośrednio na specjalistyczne byłby najlepszym rozwiązaniem, niestety jak się okazało niemożliwym.

Ostatnia edycja:

150 osób, z czego potem odpadnie około 50. po roku. Reszta czeka do 2017 r.
To całkiem dobre rozwiązanie prawda?
Szanse zostania aplikantem dla każdego z nas wzrosły:)

Bronuś, to że Ty jesteś trollem to nie znaczy, że każdy nim jest. Więc nie prześwietlaj wszystkich przez swoja projekcję. :)

Co do mojego rozczarowania: owszem jest, co nie zmienia faktu, ze właśnie ze względu na przerwę roczną w naborze wystartuję teraz ponownie. Po cichu liczyła na bezpośredni nabór na specjalistyczne, zwłaszcza, że to mój drugi start (ostatnio brak 1,5 pkt), więc to trochę dla mnie byłaby hm...oszczędność czasu.

Ktoś napisał o pokrzywdzeniu ostatniego rocznika, pogadajcie z ostatnim rocznikami zwłascza ex-sądowej to zrozumiecie. Uwaga słuszna, też się kieruję w/w kwestią, acz jedynie pomocniczo, bo trzeba by nic nie robić tylko podstępu węszyć.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót