Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie- jestem nieomal pewna, ze mowa byla o obowiazku pracy po aplikacji specjalistycznej, kwestie obowiazku pracy po ogolnej pominieto- zreszta miniony rocznik nie wydaje sie byc czyms takim objety, skoro w warszawie na 30 etatow asystenckich zglosilo sie 10 osob.
Natomiast, jak wspomnialam, zapowiadano mozliwosc wprowadzenia go rozporzadzeniem.

Zlosliwosc na koncu postu byla zbedna.

Haiku napisał:
Nie- jestem nieomal pewna, ze mowa byla o obowiazku pracy po aplikacji specjalistycznej, kwestie obowiazku pracy po ogolnej pominieto- zreszta miniony rocznik nie wydaje sie byc czyms takim objety, skoro w warszawie na 30 etatow asystenckich zglosilo sie 10 osob.
Natomiast, jak wspomnialam, zapowiadano mozliwosc wprowadzenia go rozporzadzeniem.

Zgadzam się z Haiku, rzepa się pomyliła, zresztą nie pierwszy raz. Po ogólnej nie można zostać sędzią. Obowiązek trzyletniej pracy dotyczy aplikacji specjalistycznych. Podobno w zeszłym roku była taka plotka- chcieli wprowadzić obowiązek podjęcia pracy już po aplikacji ogólnej, ale póki co nie zmieniła się ustawa....

@Haiku Rozumiem Twoje obawy (też czytałem tamto forum). Sądzę, że sprawę rozwiązałoby usuwanie kont osób spoza aplikacji. Przy rejestracji należy podać adres mailowy. Jeżeli będzie inny niż ten aplikacyjny, najpierw poproszę o wskazanie adresu z @aplikacja.kssip.gov.pl i jeśli się okaże, że takiego adresu nie ma lub nie poda, to usunę konto. Postaram się (o ile będzie jakiś odzew ze strony innych aplikantów) pilnować tego, co się będzie tam zamieszczane.
Na razie czekam na to, jak się ustosunkują do tego pomysłu pozostałe osoby. Jeżeli zechcą pozostać przy dotychczasowych forach, nie ma problemu. To tylko taka "luźna propozycja"... ;)

Damian1986 napisał:
@Haiku Rozumiem Twoje obawy (też czytałem tamto forum). Sądzę, że sprawę rozwiązałoby usuwanie kont osób spoza aplikacji. Przy rejestracji należy podać adres mailowy. Jeżeli będzie inny niż ten aplikacyjny, najpierw poproszę o wskazanie adresu z @aplikacja.kssip.gov.pl i jeśli się okaże, że takiego adresu nie ma lub nie poda, to usunę konto. Postaram się (o ile będzie jakiś odzew ze strony innych aplikantów) pilnować tego, co się będzie tam zamieszczane.
Na razie czekam na to, jak się ustosunkują do tego pomysłu pozostałe osoby. Jeżeli zechcą pozostać przy dotychczasowych forach, nie ma problemu. To tylko taka "luźna propozycja"... ;)

Kssip nie po to nadaje indywidualne adresy mailowe swoim aplikantom, aby mogli korzystać z nich na własnych forach. Moim zdaniem to samowolka, która może odbić się czkawką. To tak jakby ktoś korzystał z komputera służbowego do celów prywatnych (czatowanie na prywatnych forach trudno nazwać "sprawą służbową").

@hannah07 Nie mam innej możliwości sprawdzania "tożsamości" użytkowników. Jeśli nie przy rejestracji, to na PW przysyłają mi adresy mailowe, ja je sprawdzam (przecież 200 osób to jeszcze nie jest tak dużo do sprawdzenia) i jak adres się zgadza to ok.

Haiku napisał:

Nie wiem, czy złośliwość była zbędna, bo jeśli czytaliśmy ten sam artykuł, to znajduje się w nim wyraźne sformułowanie: "Jeśli aplikant złamie ustawowe zasady (np. zostanie skreślony z listy albo przed upływem trzech lat zrzeknie się stanowiska sędziego, referendarza, asystenta czy prokuratora), będzie musiał oddać pieniądze wyłożone na jego naukę i utrzymanie.".

Skoro zatem ustawa nie przewiduje konieczności zwrotu stypendium w wypadku niepodjęcia po ukończeniu aplikacji ogólnej pracy na zaproponowanym stanowisku (a przewiduje go jedynie po aplikacji specjalistycznej), to nawet traktując "Rzepę" jako jedyne źródło prawa stanowionego w Polsce, nie sposób uznać, że obowiązek taki istnieje...

moim zdaniem można by utworzyć zamknięte forum dla naszego rocznika tak jak to robiły pozostałe roczniki. taka moja luźna propozycja :)

ps co do weryfikacji tożsamości aplikantów nie wypowiadam się, ale na pewno znajdziemy jakiś sposób :)

Lepiej byłoby chyba, gdyby po rejestracji każdy wysyłał maila (tylko gdzie?) ze skrzynki szkoły, w którym poda nick, pod jakim się zarejestrował. Podanie adresu na Twoje pw nie rozwiązuje problemu - na stronie szkoły jest ogólnodostępna instrukcja, jak wygląda adres każdego z nas. Każdy może podszyć się pod każdego.

PS. Śmietankowy żul - ta nazwa mi "śmierdzi". Jeśli to ktoś rzeczywiście z aplikacji to przepraszam, najwidoczniej to przewrażliwienie lol.

a priori napisał:
Nie wiem, czy złośliwość była zbędna, bo jeśli czytaliśmy ten sam artykuł, to znajduje się w nim wyraźne sformułowanie: "Jeśli aplikant złamie ustawowe zasady (np. zostanie skreślony z listy albo przed upływem trzech lat zrzeknie się stanowiska sędziego, referendarza, asystenta czy prokuratora), będzie musiał oddać pieniądze wyłożone na jego naukę i utrzymanie.".

Skoro zatem ustawa nie przewiduje konieczności zwrotu stypendium w wypadku niepodjęcia po ukończeniu aplikacji ogólnej pracy na zaproponowanym stanowisku (a przewiduje go jedynie po aplikacji specjalistycznej), to nawet traktując "Rzepę" jako jedyne źródło prawa stanowionego w Polsce, nie sposób uznać, że obowiązek taki istnieje...

Zedna, jezeli Twoim celem bylo cok

a priori napisał:

Zbedna, jezeli Twoim celem bylo cokolwiek innego niz paucie atmosfery juz przed zajeciami. No, chyba, ze Ci to humor poprawilo z rana, w takim razie- prosze bardzo, wyzlosliwiaj sie dalej.

Przypominam z zajec wstepu do prawoznawstwa ze slowo "ustawa" bywa czasem uzywane takze w odniesieniu do innych aktow prawnych, przypominam tez, ze ministerstwo odgrazalo sie wydaniem rozporzadzenia, ktore objeloby nas obowiazkiem pracy. Myslalam, ze artykul jest zapowiedzia takowego rozporzadzenia i chcialam zapytac, czy komus cos wiadomo na ten temat. Ot, tyle.

Hej wszystkim!!

Bardzo gratuluje tym, którzy dostali się na aplikację ogólną. Mam do Was ogromną prośbę. Doradźcie tegorocznym kandydatom jak się uczyć, kiedy rozpocząć i przede wszystkim z czego się uczyć. Wszelkie rady, podręczniki, orzecznictwo, testy będą bardzo pomocne. Byłabym Wam bardzo wdzięczna :)

Zacząć pod koniec lipca - czytać testy Stepaniuka i ustawy. Powodzenia.

Nie dziękuję za powodzenia :) i dziękuję za odpowiedź :) może jeszcze ktoś jakieś rady?? :)

Przypominam aplikantom z regionu Katowic i okolic o spotkaniu integracyjnym, które odbędzie sie jutro o godz. 18. Spotykamy się na stawowej pod fontanną ( ta mała żaba) potem idziemy do CitiPubu. Zapraszamy :)

Mateusznik napisał:
Zacząć pod koniec lipca - czytać testy Stepaniuka i ustawy. Powodzenia.

przypomina mi to częste rozmowy podczas sesji: a ile się uczyłeś a dopiero od wczoraj :) nie wierze , że koniec lipca dla przeciętnej osoby wystarczył. Ale może niech się wypowie ktoś inny.

Ja się uczyłem tak na 3 miesiące przed I etapem, ale wydaje mi się, że miałem już sporą wiedzę ze studiów. Jednak radzę poczekać do czasu, aż wyjdzie zarządzenie MS o naborze na Aplikacje Ogólną, bo egzamin może być przesunięty i np. odbędzie się w grudniu/styczniu, choć jest to wyłącznie moje prywatne "gdybanie". A uczyłem się tylko treści ustaw. Pozdrawiam

nie można nauczyć się wszystkiego. ja zacząłem w lipcu i w zwykłym toku czynności się uczyłem i się dostałęm. jestem boski, czy mialem szczescie? nie wiem, ale faktem jest ze mi to wystarczylo:). ustawy, ustawy, ustawy. testy w zasadzie mozesz zaczac robic nawet po pierwszym etapie. zamiast testow mozna zajrzec do komentarzy.

niektórym moim znajomym przyszła na maila ogromna ilość stron do zapoznania się przed I zjazdem, a mi niestety nie, jak u Was?

A czy komuś jeszcze nie otwiera się plik "~$nspekt zajęć A ustrój prokuratury..."
Nie wiem, czy ten plik jest tam przez pomyłkę? Niżej mamy konspekt z ustroju prokuratury ale z zajęć C :P

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót