A
a_zet
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
mi tez ten plik sie nie otwiera
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
ferdinnant napisał:witam. podczas II etapu udostępniane są akty prawne. w jakim stopniu obejmują one zakres przedstawionych kazusów. inaczej mówiąć- mają być one pomocą w zakresach bardziej szczegółowych czy są to "podstawowe" akty jak kk czy kc i sprawdzana jest umiejętność pracy na tzw. open bookach.
Ptaszki na drzewach ćwierkają o czymś innympolifarb napisał:ale nikt jej nic nie gwarantuje
1) Czy zaliczenie aplikacji ogólnej (rok) i znalezienie się w gronie osób które odpadają z tych 300 daje jakieś uprawienia, czy oznacza po prostu zmarnowany czas?
2) Czy jest możliwość podejścia jednocześnie po studiach do egzaminu wstępnego na aplikację ogólną i adwokacką ? (w razie niepowodzenia w ogólnej i nie dostania się do 300 najlepszych wstępny na adwokacką byłby odskocznią i nie traciło by się roku, oczywiście w przypadku jego zaliczenia)
3) Udało się i zostaję sędzią. Mieszkam np. w Katowicach. Wiem, że MS ustala tyle nowych sędziów ile jest w kraju wakujących etatów. Czy zatem zostając sędzią tak naprawdę można stanąć w obliczu sytuacji, w której będzie trzeba jechać na drugi koniec Polski bo akurat tam ktoś odchodzi na emeryturę?
4) Czy zdanie egzaminu sędziowskiego daje możliwość zostania od razu sędzią, czy istnieje jakiś okres (podkreślam, że po już finalnym egzaminie) gdzie trzeba pracować np. jako asystent?
I będąc asystentem sędziego mozna liczyć na zarobki w granicach egzystencji?
I mam rozumieć pracując jako asystent moge powtórnie probować swoich sił za rok tak?