Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Myślę, że pora powiedzieć to sobie dość jasno -likwidacja kssip-u warunkiem szczęścia ogółu.
Społeczeństwo nasze, nie może już dużej tolerować sytuacji -brać i niepracować:)

@Posługacz w Sądzie - ostatnie ostrzeżenie. Zachowuj się, jesteś na forum prawnym, a nie na onecie, pudelku etc.

Mam pytanie do osob ktore skladaly rezygnacje z udzialu w konkursie na aplikacje ogolna - czy dostaliscie juz zwrot kasy? Jesli tak, to po jakim czasie od zlozenia oswiadczenia w kssip?

atenia86 napisał:
A jak wygląda 2 letnia aplikacja w KSSiP a kwestia obowiązku pracy w sądzie jako asystent? Dostaje się coś w rodzaju skierowania? Czy konkursik, a jak się nie dostaniesz to zonk, bo trzeba kasę zwracać?
planowana przez MS nowelizacja ustawy o KSSiP ma obejmować m.in. wprowadzenie dla absolwentów aplikacji ogólnej "odpracowania" na stanowisku asystenta sędziego/referendarza 3 lat. Dotyczyć ma to tylko osób, które będą pobierały stypendia.

to, że min. spr. jest raczej oczywiste. Na rzepie i innych tego typu portalach, padała informacja co jest w planach, a od fazy chcenia do realizacji jest długa droga. Pytania skąd informacja, że akurat 3 lata ?

Sama znalazłam: http://bip.kprm.gov.pl/portal/kpr/f...stawy_o_Krajowej_Szkole_Sadownictwa_i_Pr.html. Czyli wygląda etap prac wygląda tak samo jako w maju, czyli leżakuje. Osobiście twierdzę, że tego typu spekulacje są zbędne.

Ostatnia edycja:
nie ma co dramatyzować, stało się i tyle. Myślę avera,m że Cię już nie zobaczymy w kssip?

Dwa Pytania do aplikantów trzeciego rocznika (a także do obecnych kandydatów, jeżeli ktoś może pomóc):
Czy pamiętacie kiedy kssip ogłosił terminy zjazdów i szczegółowy program aplikacji, praktyk itp. itd.? W grudniu 2011 czy raczej w styczniu 2012?
Czy macie pomysł, z kim w kssip kontaktować się w tej sprawie? Dzwoniłem już do sekretariatu aplikacji ogólnej, ale pani, z którą rozmawiałem, nie mogła mi pomóc.

Pytam, ponieważ od bardzo dawna nie miałem urlopu i chciałbym zaplanować jakiś dalszy wyjazd w kwietniu lub maju, a wolałbym tego nie robić "w ciemno". I tak,wiem, że nie ma jeszcze wyników naboru, ale po cichu liczę na sukces w konkursie.

Nie jest Tobie potrzebny szczegółowy program praktyk i zjazdów, a jedynie termin rozpoczęcia aplikacji. Od tego dnia, aż do jej zakończenia możesz zapomnieć o jakimkolwiek dłuższym urlopie. Aplikacja ogólna odbywa się w systemie ciągłym, nie ma żadnych przerw.

Dziękuję za odpowiedź. Jeżeli dobrze rozumiem system jest mniej więcej taki: zjazd - praktyki - zjazd - praktyki. Ale do tej pory wyobrażałem sobie (bezpodstawnie?), że aplikant ma jakiś wpływ na terminy poszczególnych praktyk i liczyłem na to, że uda się wygospodarować powiedzmy 2 tygodnie na majówkę. Myliłem się? Jak bardzo się myliłem?
Czy mógłbyś/mogłabyś wskazać jakiś dokument (najchętniej link), który regulował takie kwestie w poprzednich latach? Jakiś regulamin, plan, cokolwiek? Na stronie internetowej kssipu widzę tylko plany zjazdów i parę innych mało przydatnych dla mnie dokumentów.

Też jestem tegorocznym kandydatem i z tego co mi wiadomo, to cykl jest następujący: tydzień zjazdu - cztery tygodnie praktyk. Od początku do końca ;) Gdzieś tam po drodze pojawiają się jedynie 2 tygodnie wolnego i tyle. Potem jest przerwa między zakończeniem ogólnej a początkiem specjalistycznych.

Słyszałem, że można spokojnie 2 tygodnie w okresie wakacji wyfranzlować, zresztą ponoć obowiązuje generalna zasada, że trzeba być na praktyce przynajmniej raz w tygodniu. W takich warunkach rzecz jasna nie może być mowy o "dłuższym urlopie", bo jednak trzeba być.
Zresztą aplikacja jest bardzo trudna i trzeba ją traktować poważnie.

O dwóch tygodniach to raczej można zapomnieć. Wszystko zależy od sędziego - patrona praktyk. Czasami da się wyciągnąć kilka dni. Z moich znajomych nikt nie ugrał więcej niż tydzień, a to i tak tylko dlatego, że sędzia miał urlop akurat w tym czasie. Ja bym nie ryzykowała planowania wakacji z wyprzedzeniem (np. wykupowania wycieczki), bo może się to nie udać. Opcja zwolnienie lekarskie na dwa tygodnie też odpada, z góry uprzedzam. Podsumowując, obecni aplikanci ogólni z utęsknieniem czekają na luty 2013, popularne kierunki to Egipt i kanary :)

Czy ktoś ze starszych roczników ma wiedzę na temat zmiany miejsca odbywania praktyk? tzn. chciałabym odbywać praktyki odrobinę dalej aniżeli moje miejsce zamieszkania czy jest to możliwe bez zmiany miejsca zameldowania?

jak wygląda w tym roku sprawa świat? Zjazd grudniowy kończycie 21.12, a w poniedziałek jest wigilia, będziecie musieli iść w ten dzień do sądu na praktyki?

to zapewne zależ od tego, czy sąd będzie pracował w wigilię - z własnego miasta np SR katowice-Zachód ma wolne :P

Witam, chciałabym zapytać tych, którzy właśnie kończą aplikację ogólną. Jak to jest z praktykami w sądzie? Słyszałam przeróżne opinie od takich, że sędziowie - patroni mają aplikantów w "nosie", do takich którzy mają misję bardzo efektywnego przygotowania adepta do przyszłego zawodu. Co oczywiście uzewnętrznia się m.in. czasie pracy i jego intensywności. Niektórzy mówili, że pracowali po 8h dziennie bez przerwy w sądzie, po czym brali "ciężarówkę" akt do domu, inni, że generalnie zwiedzali sad i popijali kawę. Pewnie okaże się, że w większosci wypadków sytuacja jest pośrednia. Nie chciałabym trafić do takiego u którego popijałabym kawkę, ale tez nie do takiego, u którego bedę orać 12h na dobę. Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

Witam. Zastanawiam się dość mocno nad aplikacją ogólną. Nie ukrywam, że pewne znaczenie ma stypendium choć nie jest to dla mnie czynnik najważniejszy i decydujący. W związku z tym ma kilka pytań, pewnie na każde z nich znalazł bym odpowiedź w tym wątku w mniejszym lub większym zakresie ale mam tylko kilka, jasno sprecyzowanych pytań które tutaj przedstawię i byłbym wdzięczny za odpowiedź, licząc na wyrozumiałość. Chodzi mi oczywiście o aktualny stan prawny.

1. Kwestia stypendium, chodzi mi o przypadki w których trzeba je zwrócić. Czy jeżeli ukończy się tylko ogólną i nie kontynuuje się nauki to trzeba zwracać ? I jak to jest w przypadku aplikacji specjalistycznych i dalszej pracy w zawodzie ? Po prostu chodzi mi o jasno określone sytuacje kiedy stypendium się zachowuje, a kiedy trzeba je zwracać.

2. Co się dzieje w przypadku niezaliczenia ogólnej (słabe wyniki), także w odniesieniu do stypendium ?

3. Gdzie odbywa się egzamin na aplikację ogólną i kiedy ?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót