Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Egzamin na aplikację ogólną 2014?

Może i ustawa nie przewiduje odwołania naboru, ale minister może wydać zarządzenie zmieniające zarządzenie o naborze.

Ajr napisał:
w sensie czy jeszcze przed egzaminem składamy zgłoszenia na aplikację sędziowską lub prokuratorską. Bo jeśli to znowu miałby być jeden egzamin z rozdzieleniem dopiero później to chyba coś tu się mija z celem.

1600 kandydatów miałoby składać oświadczenie którą specjalistyczną wybiera? Bez sensu. Jeszcze się nie dostali, a już wybierają?

Jak już wspomniano, jeśli odbędzie się nabór bezpośrednio na specjalistyczne to będzie on wyglądał w ten sposób, że po egzaminie zostanie ogłoszona lista 180 zakwalifikowanych osób i tylko te osoby będą składać oświadczenie, którą specjalistyczną wybierają.

Przecież nawet teraz najpierw jest ogłaszana lista klasyfikacyjna absolwentów ogólnej, a dopiero po tym składają oni oświadczenie o wyborze specjalistycznej.

Ja jestem absolutnym zwolennikiem likwidacji ogólnej i bezpośredniego naboru na specjalistyczne w tym roku.

A co do Waszych maili - moim zdaniem nikt się nimi jakoś specjalnie nie będzie przejmował, ani też na pewno nie będą miały wpływu na szybkość procesu legislacyjnego.

Rok temu na analogicznym wątku również było przeżywanie, że nie będzie naboru. Jak widać niepotrzebnie. Myślę, że w tym roku również nie ma co przeżywać. Sami przyznajcie, że jeśli MS odwołałby teraz nabór to naraziłby się na sporą krytykę ze strony różnych środowisk.

Ostatnia edycja:

Prorok P napisał:
1600 kandydatów miałoby składać oświadczenie którą specjalistyczną wybiera? Bez sensu. Jeszcze się nie dostali, a już wybierają?

Bez sensu było zgłoszenie się na aplikację sądową albo na prokuratorską w poprzednim systemie? Bo o to mi chodzi. Jeśli to jest bez sensu, to ja nie mam pytań.

Na maile może i nikt nie zwróci uwagi i nie będzie się tym przejmował, ale przynajmniej ja będę miała spokojniejsze sumienie wiedząc, że próbowałam cokolwiek zrobić ;). A nabór zapewne będzie, właśnie z racji tego że MS nie chce nikomu podpaść.

Mam nadzieję, że nabór będzie. Trzymam kciuki aby nic się nie zmieniło ;)

Każdy z Nas jest chyba zwolennikiem likwidacji aplikacji ogólnej. Dlatego przepis przejściowy w pierwotnym brzmieniu ("Nabór na ogólną 2014 uważa się za nabór na specjalistyczną") wydawał się być przepisem najbardziej rozsądnym i sprawiedliwym. Ja przynajmniej tak to oceniam.

Skoro 18 marca wpłynęło sprawozdanie Komisji Ustawodawczej to dlaczego przedłużono termin złożenia sprawozdania do 30 czerwca? Pomyłka?

Nie mam pojęcia, jeszcze parę dni wcześniej był przedłużony termin do 30.04. Ale patrząc na ich ostatnią pomyłkę na stronie to już nic mnie nie zaskoczy ;).

I co z tego ze dostaniecie się na sędziowską a potem zdacie egzamin skoro i tak państwo nie zagwarantuje wam niczego poza etatem asystenta sedziego, ktorym mozna zostac juz teraz od razu po studiach. Sędziami i referendarzami zostaną tylko nieliczni, którym sie poszczęsci (i wcale nie będą to najlepsi tylko oczywiście Ci, ktorzy otrzymaja wsparcie odpowiednich osób)

Ostatnia edycja:

jest jeszcze prokuratorska, ale to temat na inną dyskusję - nie ten wątek

co do naszego problemu z naborem, w zeszłym roku minister powołał komisję konkursową w maju, w tym roku już w styczniu.. może to jakiś optymistyczny prognostyk, że jednak są jakieś środowiska, które pociągną jeszcze tegoroczny nabór na ogólną

co do wpisów powyżej - nie jestem zwolennikiem utrzymania ogólnej, ale nie wyobrażam sobie w tej chwili innej opcji na to, żeby w tym roku odbył się jakikolwiek nabór

Do lerman89
Trawają prace nad stworzeniem asesora sędziowskiego. To mają być stanowiska wyłącznie ;)dla absolwentów Kssip:D

ja jestem niecierpliwy, piszę wniosek o udostępnienie inf. publ. od MS, zobaczymy co odpiszą :)

Hej właśnie dostałem maila od Pani Katarzyny Konieczko z biura ds legislacji. Oto jego treść. Z góry uprzedzam, że obiecująca treść:

Szanowny Panie,
w związku z nadesłanym mailem i prośbą o ustosunkowanie się do przedstawionych przez Pana wątpliwości, pragnę poinformować, że poprawka zgłoszona przez Biuro Legislacyjne w dniu 18 marca br. zmierzała do zachowania standardu wywodzonego z art. 2 Konstytucji w kontekście usprawiedliwionych oczekiwań osób, które rozpoczęły odbywanie aplikacji ogólnej w dniu 27 stycznia 2014 r., a także tych, którzy ukończyli wskazaną aplikację i zgodnie z art. 27 ustawy o Krajowej Szkole Sądownictwa i Prokuratury mogą w ciągu kolejnych 3 lat wystąpić do Dyrektora KSSiP z wnioskiem o umieszczenie na liście klasyfikacyjnej aplikantów. Zaproponowane przepisy miały przy tym oddać intencję przyświecającą projektowi, a sprowadzającą się do możliwie szybkiego przemodelowania szkolenia wstępnego prowadzonego przez Krajową Szkołę (a ściślej – zniesienia aplikacji ogólnej). Niemniej w istocie w toku dalszych prac legislacyjnych najprawdopodobniej niezbędne będzie też uwzględnienie sytuacji absolwentów studiów prawniczych, którzy zdecydują się na przystąpienie do konkursu na aplikację ogólną, o którym mowa w Komunikacie Dyrektora KSSiP Nr 47/2013 z dnia 19 grudnia 2013 r. Wydaje się bowiem, że zamierzona nowelizacja nie zostanie dokonana przed dniem 7 października 2014 r., a tym samym nie będzie podstaw prawnych do odstąpienia od przeprowadzenia konkursu, za sprawą którego ma się dokonać nabór na aplikację ogólną rozpoczynającą się w 2015 r.
Krótko mówiąc: z porównania kalendarza prac legislacyjnych oraz harmonogramu rekrutacji kolejnego rocznika aplikacji ogólnej wynika, że także w odniesieniu do grupy, o której mowa w Pana mailu, konieczne będzie wprowadzenie odpowiedniego przepisu przejściowego (ewentualnie korekta przyjętego rozwiązania).
Z uwagi jednak na to, że projektowane regulacje muszą godzić szereg wartości, a ponadto że wskazane jest skoordynowanie ich z pracami w zakresie planowania wydatków części budżetowej, której dysponentem jest Minister Sprawiedliwości (a zatem obejmującej także fundusze na działalność Krajowej Szkoły, w tym na prowadzenie aplikacji i stypendia aplikanckie), na tym etapie nie jesteśmy w stanie przekazać Panu konkretnych informacji co do ostatecznego kształtu, jaki mogłyby przybrać przedmiotowe przepisy. Nie da się wykluczyć ani tego, że projektodawca dokona zmian w zakresie planowanych limitów przyjęć, ani też tego, że nowy system naboru na aplikacje sędziowską oraz prokuratorską znajdzie zastosowanie dopiero w 2015 r., zaś tegoroczni absolwenci otrzymają szansę na kontynuowanie kształcenia według dotychczasowych zasad (aplikacja ogólna, lista klasyfikacyjna, aplikacje specjalistyczne).
Niezależnie od powyższego chciałabym podkreślić, że dokonanie naboru na aplikacje specjalistyczne w trybie mieszanym (absolwenci aplikacji ogólnej + osoby wyłonione w drodze otwartego konkursu) nie jest wcale rozwiązaniem oczywistym, gdyż wymagałoby istotnego zwiększenia limitów przyjęć. To z kolei wiązałoby się ze znacznym zwiększeniem budżetów odpowiednich sądów i jednostek organizacyjnych prokuratury, podczas gdy założeniem projektu jest ograniczenie skutków finansowych dla budżetu państwa. Jednocześnie dość trudnym zadaniem byłoby opracowanie jakiegoś algorytmu, który z jednej strony preferowałby najlepszych aplikantów, z drugiej zaś – najlepszych absolwentów prawa, którzy nie odbyli aplikacji ogólnej. Takie zmieszanie dwóch grup rodziłoby również dalsze komplikacje, np. jaki program mieliby realizować aplikanci takiego rocznika, skoro zakłada się, że program likwidowanej aplikacji ogólnej będzie (jeśli nie w całości, to przynajmniej w znacznym stopniu) realizowany w ramach „nowych” aplikacji sędziowskiej oraz prokuratorskiej.
Oczywiście, to senatorom pozostawiona jest ostatecznie decyzja o dalszych losach projektu. Trudno też ukryć, że duże znaczenie będą miały w tej kwestii także opinie przedstawicieli Ministra Sprawiedliwości jako tego organu, który odpowiada za sektor związany z wymiarem sprawiedliwości, a więc i szkoleniem wstępnym kadr sadownictwa i prokuratury.
Z poważaniem,
Katarzyna Konieczko
ekspert ds. legislacji

No to wszystko jasne. Będzie nabór na ogólna. Tyle mieli czasu i nawet tego nie potrafili w terminie zrobić. Szkoda słów...

osobiście wolałabym poczekać na bezpośredni nabór na specjalistyczną.

Wolałabyś poczekać cały rok? No przecież nic nie stoi na przeszkodzie. Udział w konkursie nie jest obowiązkowy więc jak chcesz czekać na specjalistyczną to za rok już raczej będzie bezpośredni nabór.

pracuje jako asystent, więc pewnie poczekam, nikogo do tego oczywiście nie namawiam.

Ok w takim razie rozumiem. Ja po prostu mam w perspektywie, albo ogólną, albo adwokacką. Pod warunkiem, że się dostanę na ogólną, bo jak nie to pójdę na korporacyjną.

Jesli w tym roku ma się odbyć ostatni nabór na aplikację ogólną to nie widze żadnego sensu startowania. Lepiej poczekać rok i startować na specjalistyczną

Ostatnia edycja:

lerman89 napisał:
Jesli w tym roku ma się odbyć ostatni nabór na aplikację ogólną to nie widze żadnego sensu startowania. Lepiej poczekać rok i startować na specjalistyczną

A jak sądzicie czy można w tym roku startować na ogólną, a za rok wziąć udział w bezpośrednim naborze na specjalistyczne? (tak na wszelki wypadek, jakby nie udało mi się dostać z listy kwalifikacyjnej po ogólnej to miałbym alternatywną drogę dojścia do specjalistycznej).

to jest ciekawe pytanie...ale w przyszłym roku bedzie taka sytuacja - będą absolwenci po ogolnej i 'nowi' z bezpośrednich egzaminów na specjalistyczne..

dokładnie, czy nikomu nie przyszło do głowy, że jak teraz będzie nabór na ogólną (a z harmonogramu wynika, że będzie), to za rok nie będzie zewnętrznego naboru na specjalistyczne (jedynie lista klasyfikacyjna dla tych po ogólnej) i przeprowadzony zostanie dopiero za dwa lata?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót