Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Egzamin na aplikację ogólną 2014?

Artur1989 napisał:
Co do kopania dołków to niczego takiego nie ma w liście obecnych aplikantów. .

A propozycja wstrzymania naboru w 2014 to nie jest zagranie poniżej pasa? Żałosne zagranie obecnych aplikantów.

W takim razie my - kandydaci - napiszmy, że proponujemy żeby obecni aplikanci ogólnej zostali objęci nowym trybem naboru na specjalistyczne, co będzie skutkowało ponownym egzaminem wstępnym. Ciekawe czy się ucieszą.

Oczywiście żart. Ale dorównuje im poziomem.

Ostatnia edycja:

dokładnie prorok ma rację

napisali, że niby może być nabór ale szybsze i wygodniejsze byłoby zawieszenie

czekają etaty asystenckie, przecież nikomu nie obiecywano, że wszyscy beda kontynuowac na specjalistycznych, może być równie dobrze limit 5 osób :)

Prorok P ma rację. To kwintesencja prawników i studiów prawniczych. Jeden drugiego by utopił, by samemu mieć lepiej. ŻAL.PL

to niech zawieszą rozpoczęcie aplikacji, ale niech zrobią nabór w tym roku zgodnie z zarządzeniem a rozpoczęcie specjalistycznych już w 2016 roku na podstawie wyników egz wstępnego na ogólna 2014..

słuchajcie piszmy my (tegoroczni kandydaci) też maile, już nie wojując z obecnym rocznikiem AO piszmy o tym, że nabór zarządzony i to też powinno być oceniane w świetle zasady zaufania do państwa

na jakiego e-maila piszecie?

stoper napisał:
słuchajcie piszmy my (tegoroczni kandydaci) też maile, już nie wojując z obecnym rocznikiem AO piszmy o tym, że nabór zarządzony i to też powinno być oceniane w świetle zasady zaufania do państwa

o jakim wojowaniu z obecnym rocznikiem AO mowa, propozycje typu by obecni aplikanci ao byli asystentami lub o wyznaczeniu 5 miejsc na specjalistyczną są mówiąc delikatnie mało mądre.

Trochę logiki i racjonalnego myślenia i wnioski są proste,a nie bicie piany na kilkanaście stron i proponowanie coraz to durniejszych pomysłów.

Obecnie sprawa wygląda tak, że obecny rocznik ao zaczął aplikacje na starych zasadach i tak ją skończy czy się to komuś podoba czy nie.

Problem jest tego typu, że aplikacje ogólna ma być zniesiona a został ogłoszony już nabór na 2015 r. I teraz prawdopodobnie zostanie on przeprowadzony oceniam szanse na 90%, chyba że będzie na tyle duży lobbing (chodzi głównie o finanse) by odwołać nabór, gdyż powszechnie się mówi, że aplikacja ogólna to marnowanie kasy, a pożytku z aplikantów ogólnych nie ma żadnych po tym jak asystentami mogą być osoby po studiach.

Jeśli zostanie nabór przeprowadzony na 2015 r. to następnie będzie roczna przerwa. Rok bez naboru to żadna nowość, gdyż taka sytuacja miała miejsce w 2008 r. i w 2016 r. będzie nabór na specjalistyczne bezpośrednio.

Tyle stron rozważań i wymyślania różnych karkołomnych opcji zamiast podejść do sprawy zdroworozsądkowo.

ytulp napisał:
o jakim wojowaniu z obecnym rocznikiem AO mowa, propozycje typu by obecni aplikanci ao byli asystentami lub o wyznaczeniu 5 miejsc na specjalistyczną są mówiąc delikatnie mało mądre.

Trochę logiki i racjonalnego myślenia i wnioski są proste,a nie bicie piany na kilkanaście stron i proponowanie coraz to durniejszych pomysłów.

Obecnie sprawa wygląda tak, że obecny rocznik ao zaczął aplikacje na starych zasadach i tak ją skończy czy się to komuś podoba czy nie.

Problem jest tego typu, że aplikacje ogólna ma być zniesiona a został ogłoszony już nabór na 2015 r. I teraz prawdopodobnie zostanie on przeprowadzony oceniam szanse na 90%, chyba że będzie na tyle duży lobbing (chodzi głównie o finanse) by odwołać nabór, gdyż powszechnie się mówi, że aplikacja ogólna to marnowanie kasy, a pożytku z aplikantów ogólnych nie ma żadnych po tym jak asystentami mogą być osoby po studiach.

Jeśli zostanie nabór przeprowadzony na 2015 r. to następnie będzie roczna przerwa. Rok bez naboru to żadna nowość, gdyż taka sytuacja miała miejsce w 2008 r. i w 2016 r. będzie nabór na specjalistyczne bezpośrednio.

Tyle stron rozważań i wymyślania różnych karkołomnych opcji zamiast podejść do sprawy zdroworozsądkowo.

Nic nowego nie wniosłeś, to wszystko już było napisane.

Art. 12. 1. Do przygotowania i przeprowadzenia w 2014 roku konkursu na aplikacje sędziowską i prokuratorską, prowadzonych na zasadach określonych w niniejszej ustawie, stosuje się odpowiednio przepisy art. 16 ust. 2–5, art. 16a oraz art. 17 ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu sprzed wejścia w życie niniejszej ustawy.

Ja naprawdę nie rozumiem po co tyle stron "a gdyby tak" Jeżeli ustawa zostanie znowelizowana tak jak zakłada to obecny projekt - jest droga do zawodu w postaci bezpośredniego naboru na spece, jeżeli nie wejdzie w życie - jest droga do zawodu prowadząca przez ao

to co cytujesz to jest pierwotna wersja projektu, teraz jest inne brzmienie w sprawozdaniu komisji
także zanim zaczniesz znowu pisać o tym po co toczy się dyskusja zapoznawaj się na bieżąco z tokiem prac legislacyjnych

Muszę powiedzieć, że niektóre osoby na tym forum maja bardzo ciekawy sposób czytania pism, ponieważ z jego pięciu stron samej treści skupiły się na 7-8 linijkach, które mówiły o propozycji odwołania naboru na ogólną w tym roku. Jak widać jest kompletnie nieistotnym, że najpierw na całą stronę aplikanci AO rozpisali się dlaczego nabór powinien się odbyć w 2014 r., a zarówno ich jak i przyszły rocznik winny pójść na aplikacje specjalistyczne na starych zasadach. Nie ma również znaczenia powoływanie się na uczciwość i niezaskakiwanie uczących się już do październikowego egzaminu nagłymi zmianami. Nic to, bo przecież aplikanci ośmielili się zawrzeć drugą propozycję, którą traktują jedynie jako ostateczność. Pisząc pismo do takiej instytucji jak komisja senacka, która prowadzi prace legislacyjne, nie można zawrzeć jedynie jednej propozycji i jeszcze mocno tupać przy niej nóżkami. Jeśli chce się być poważnie traktowanym, to trzeba podać jakieś alternatywne rozwiązania. A może ktoś liczył na to, że aplikanci AO napiszą "spoko, wyrzućcie nas po ogólnej z KSSiP, przecież nikt nie chce być sędzią ani prokuratorem"? Ja czekam jeszcze tutaj na oburzenie osób, które zamierzają startować w 2015 r., bo przecież główna propozycja aplikantów odnosi się właśnie do zawieszenia za rok naboru.

Poruszając inną kwestię - kto oglądał posiedzenie komisji senackiej z dnia 18 marca 2014 r. i czytał stanowiska do projektu ten wie, że MS najbardziej zależy na odwołaniu naboru w tym roku i widać, że robi wszystko, aby do tego doprowadzić.

Jakiegokolwiek roku by nie zaproponować dla przerwy w naborze, a przy planowanym kształcie nowej aplikacji musi taki zaistnieć, każdy rocznik będzie wtedy niezadowolony, że padło akurat na niego.

Dodam jeszcze, że głównym powodem wysłania pisma przez aplikantów AO był fakt, że przez pewien czas w ogóle nie przewidywano dla nich miejsca po aplikacji ogólnej, a zaproponowane później przepisy przejściowe zostały uznane za nie do końca jasne. Tutaj chodziło przede wszystkim o to, aby coś czekało obecny rocznik (choć wiem, że w głowach niektórych forumowiczów pojawi się myśl: "A po co? Precz, ja nadchodzę!"). Teraz chodzi już o kształt tego, co ma być. Wybaczcie, ale jest naprawdę normalnym, logicznym i ludzkim, że w miarę możliwości aplikanci próbują zadbać o swój interes.

Kończąc, proponuję nie zapominać, że gdyby nie ta nieszczęsna reforma, to nie byłoby tej dyskusji ani oskarżeń, więc myślę, że niektórzy powinni się zastanowić, czy naprawdę mają pretensje do właściwej strony.

oglądam uważnie wszystkie posiedzenia i z żadnego nie wynika wprost, ze MS zależy na odwołaniu naboru, im zależy na likwidacji ogólnej, ale wyraźnie po propozycji ostatniej poprawki MS zapowiedział, że odniesie sie jakos do niej i nie wiadomo czy zostanie w takim kształcie, swoją drogą skoro to MS jest władny uchylić zarządzenie o naborze to dlaczego skoro tak bardzo mu na tym zależy nie zrobił jeszcze tego? - co więcej powołał nowym zarządzeniem komisję konkursową, na pewno mi to jakoś wyjaśnisz sensownie :)

dwa oczywiscie zgadzam sie z tym ze kazdy rocznik bedzie narzekac, ze akurat im odwolano nabor - ale zwróć w swojej łaskowości uwagę na fakt, że tegoroczny nabór został już zarządzony, co innego nie zarządzać naboru, a co innego odwoływać go na miesiąc przed uruchomieniem zapisów na konkurs, chyba widzisz różnicę?

Jakby tak trochę lepiej przypatrzeć się pracom komisji oraz składanym stanowiskom do projektu nowelizacji, to można wyczuć, że wiele osób go tworzących w ogóle chyba 18 marca dopiero zorientowało się, że nabór na ogólną został już rozpisany i że to nie jest takie proste go odwołać. Z drugiej strony uważny obserwator widzi, że to MS naciska na przeprowadzenie reformy tak bardzo, że nie liczy się z wieloma trudnościami, a wręcz kreuje nowe, co w efekcie musiało doprowadzić do reakcji obecnych aplikantów. Nie mogliśmy stać biernie jak stado owiec i patrzeć, czy łaskawie będą o nas pamiętać, czy też nie, musieliśmy działać, ale pamiętaliśmy też o osobach, które chcą startować w tym roku na AO. Szkoda, że nie udało nam się wszystkich zadowolić.

Oczywiście, że w swojej łaskawości widzę różnicę między odwołaniem naboru a nie zarządzeniem go i dlatego właśnie PODEJRZEWAM, że propozycja zachowania go i zrobienia przerwy w 2015 r. jest rozpisana wraz z uzasadnieniem na stronę A4, a stanowisko dotyczące odwołania w tym roku naboru ma kilka linijek...

Edycja: bardzo chciałabym Ci wyjaśnić sensownie Twoje wątpliwości podniesione w jakże uroczym i miłym pytaniu, jednak jest to niemożliwe, ponieważ w przypadku projektu, który zawiera tyle niedociągnięć poczynając od różnego definiowania tych samym podmiotów, poprzez błędy językowe (co został w zdecydowanej większości jednak zlikwidowane), tworzenie luk w przepisach, projektowanie przepisów niezrozumiałych systemowo (po co limit przewidziany na ogólną w tym roku z limitem dla osób, które po obecnej ogólnej pójdą na specjalistyczne? -> patrz art. 15 z przepisów przejściowych) oraz czasami budzących wątpliwości natury konstytucyjnej, nie można w ogóle mówić o spójnym i logicznym działaniu projektodawcy. Wybacz, ale przy takim bałaganie nie mogę niczego sensownie wyjaśnić ;).

Ostatnia edycja:

aleksa24 napisał:
na jakiego e-maila piszecie?

proponuje:

biuro legislacyjne - bl@senat.gov.pl
senator Zientarski - biuro@zientarski.pl
kom. ustawodawcza - ku@senat.gov.pl
kom. praw. czł - kpcpp@senat.gov.pl

co prawda głos tegorocznych kandydatów nie ma szans odbić się takim echem jak stanowisko aplikantów, nie tworzymy żadnej formalnej struktury, ale wiem, bo kontaktowałem się z biurem legislacyjnym, że nasze maile mimo wszystko są czytane i są przedkładane senatorom, a przynajmniej referowana w skrócie ich tresć

dlatego apeluje do tych, którym zależy na tegorocznym naborze - piszcie, nawet jesli mamy ograniczone możliwości działania

stoper napisał:
tak apropos do koleżanki aplikantki, która oburzała się na brak wsparcia z naszej strony

Nie oburzałam się na brak wsparcia, w ogóle nie prosiłam o nie:] jak sam widzisz aplikanci potrafią wziąć sprawy w swoje ręce

Co do pozostałych twoich uwag, to masz rację że wyznaczenie tak małego limitu oznaczałoby, że prawa nabyte nie zostaną naruszone, choć w rzeczywistości sytuacja niewiele różniłaby się od braku naboru. Patrząc jednak na tendencję z lat poprzednich, mało prawdopodobnym jest aby zdecydowano się "puścić" dalej tak mało grupę osób

to teraz mogę napisać e-maila z popraciem dla zaproponowanych zmian, płacę podatki, więc podkreśle, że jako obywatel popieram likwidację naboru na apl.ogólną - tym samym - w mojej ocenie - dojdzie do zaprzestania marnowania państwowej kasy na "praktyki" (dla kolejnego rocznika)... przynajmniej na tym odcinku.

czy ja wiem czy potrafią...

nie zgłosiliście żadnej konsultacji społecznej w przewidzianym trybie, inicjatywa ustawodawcza ze stycznia, a Wy pieklicie się dopiero po zakończeniu pierwszego czytania.. i to jeszcze po przeforsowaniu korzystnego dla Was kształtu przepisów przejściowych

z tendencjami z lat poprzednich zgadzam się, ale nie zapominajmy, że dyskusja toczy się właśnie wokół tego jak ochronić prawa nabyte obecnego rocznika, z formalnego punktu widzenia, przy tak małym limicie wszystko byłoby ok, nawet jeśli jednak przesadziłem z 5 osobami, to już chyba zgodzisz się, że określenie limitu na 50 miejsc nie byłoby jakieś strasznie rażące, a być może udałoby się dzięki temu przeprowadzić bezposr. nabor na nowe specjalistyczne - tak czy inaczej wszystko co tutaj piszemy to tylko dywagacje, zobaczymy co za niecały tydzień wydarzy się na posiedzeniu plenarnym i jakie stanowisko zajmie MS

aleksa24 - super, podoba mi się Twój pomysł, a co powiesz na napisanie maila, że należy jak najszybciej rozpocząć apl. specjalistyczne wg przewidzianych w nowych przepisach zasad, bez marnowania kasy na praktyk, a tym samym, żeby obecny nabór był naborem na specjalist. a tegoroczni aplikanci, no cóż etaty asystenckie i poświęcenie dla dobra sprawy

dużo jadu się to ostatnio zaczyna wylewać, sam zresztą w tym uczestniczę, nie jesteśmy już chyba w stanie wymyślić nowej opcji to może zaczekajmy do drugiego czytania?

Ostatnia edycja:

Ja tam się normalnie przygotowuję. Moim zdaniem nabór będzie, bo nie wyrobią się z przeprowadzeniem procesu legislacyjnego przed egzaminem. Poza tym jak zacznie się nabór to pewnie też już go nie odwołają. Nie ma co się tak spinać. Aplikanci ogólnej mają rację. To oni już coś udowodnili dostając się na aplikację. Argumenty o tym, że powinni dostać 5 czy nawet tylko 50 miejsc na specjalistycznych są dla mnie nie do przyjęcia. To byłoby dopiero marnotrawienie pieniędzy. Jeśli z ogólnej odpada 30-50 osób co roku to można to przeboleć. To nie są, aż tak wielkie pieniądze dla państwa, ale jaki sens miałaby aplikacja ogólna w tym roku gdyby te proporcje odwrócić? Trzeba widzieć więcej niż czubek własnego nosa.

u mnie w okregu odbyl sie niedawno konkurs na asystenta prokuratora, 3 etaty - 1 kandydat, to samo w apelacji.. a przypominam, ze poki co trzeba ukonczyc ogolna zeby moc startowac w konkursach, wiec to nei jest tak, ze miejsca dla absolwentow ogolnej nie ma :)

a mam pewne info z Senatu, że na bank na tym posiedzeniu 9-10 kwietnia projekt wyjdzie z Senatu, jesli pojawia sie poprawki 9go to beda nad nimi pracowac do nastepnego dnia, co dalej zobaczymy :) ja tez wierze w to ze nabor bedzie

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót