A
Artur1989
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 226
RE: Egzamin na aplikację ogólną 2014?
Chciałbyś za rok zostać asystentem prokuratora albo sędziego?
Chciałbyś za rok zostać asystentem prokuratora albo sędziego?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
stoper napisał:u mnie w okregu odbyl sie niedawno konkurs na asystenta prokuratora, 3 etaty - 1 kandydat, to samo w apelacji.. a przypominam, ze poki co trzeba ukonczyc ogolna zeby moc startowac w konkursach, wiec to nei jest tak, ze miejsca dla absolwentow ogolnej nie ma
już jest projekt, zmiany ust. o prokuraturze, zmieniający wymagania na stanowisko asystenta w prokuraturze - analogicznie jak to zrobiono z asystentami sędziego. Teraz na stanowisko asystenta sędziego zgłasza się po 70 osób, sądziż że w prokuraturze po deregulacji będzie inaczej? tym samym odpadnie ostatnia przesłanka zasadności utrzymania aplikacji ogólnej.
ps. co wy sie tak wszyscy boicie stołka asytenta?
Artur1989 napisał:Po prostu nie po to idzie się na aplikację żeby być asystentem. Jeśli miałbym taką perspektywę po ogólnej to zdawałbym na korporacyjną. Przy czym nie mam nic przeciwko asystentom sędziów i prokuratorów. Nie wiem natomiast na ile jest to praca prawniczo merytoryczna, jeśli można użyć takiego określenia, a taką chciałbym wykonywać. Poza tym dochodzą jeszcze mało atrakcyjne zarobki asystentów.