Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Egzamin na aplikację ogólną 2014?

Chciałbyś za rok zostać asystentem prokuratora albo sędziego?

nie ma się co licytować, zaczekajmy na to w jakim ksztalcie wyjdzie z Senatu, jesli MS nie zabierze głosu to i tak w Sejmie dalej bedzie sie toczyc sprawa o przepisy przejsciowe, jesli natomiast MS zajmie w Senacie jakies jasne stanowisko co do naboru tegorocznego to juz bedziemy wiedzieli mniej lub bardziej na czym stoimy

stoper napisał:
u mnie w okregu odbyl sie niedawno konkurs na asystenta prokuratora, 3 etaty - 1 kandydat, to samo w apelacji.. a przypominam, ze poki co trzeba ukonczyc ogolna zeby moc startowac w konkursach, wiec to nei jest tak, ze miejsca dla absolwentow ogolnej nie ma :)

już jest projekt, zmiany ust. o prokuraturze, zmieniający wymagania na stanowisko asystenta w prokuraturze - analogicznie jak to zrobiono z asystentami sędziego. Teraz na stanowisko asystenta sędziego zgłasza się po 70 osób, sądziż że w prokuraturze po deregulacji będzie inaczej? tym samym odpadnie ostatnia przesłanka zasadności utrzymania aplikacji ogólnej.
ps. co wy sie tak wszyscy boicie stołka asytenta ;)?

ja się nie boję, sam takowy zajmuje i uwazam , ze zrobilem dobrze nie wybierajac sie na aplikacje korporacyjną :)

no nic sluchajcie, pozyjemy zobaczymy, moim zdaniem nabor bedzie, na miesiac przed rozpoczeciem naboru projekt trafi dopiero do sejmu...

Po prostu nie po to idzie się na aplikację żeby być asystentem. Jeśli miałbym taką perspektywę po ogólnej to zdawałbym na korporacyjną. Przy czym nie mam nic przeciwko asystentom sędziów i prokuratorów. Nie wiem natomiast na ile jest to praca prawniczo merytoryczna, jeśli można użyć takiego określenia, a taką chciałbym wykonywać. Poza tym dochodzą jeszcze mało atrakcyjne zarobki asystentów.

Artur1989 napisał:
Po prostu nie po to idzie się na aplikację żeby być asystentem. Jeśli miałbym taką perspektywę po ogólnej to zdawałbym na korporacyjną. Przy czym nie mam nic przeciwko asystentom sędziów i prokuratorów. Nie wiem natomiast na ile jest to praca prawniczo merytoryczna, jeśli można użyć takiego określenia, a taką chciałbym wykonywać. Poza tym dochodzą jeszcze mało atrakcyjne zarobki asystentów.

wiesz zależy jak na to spojrzeć, ja akurat pracuje w SA i na poziom merytoryczny nie narzekam bo nie robię w ogóle pracy sekretarze, piszę tylko projekty, a zarobki to już kwestia indywidualna mieszkam jak na polskie warunki raczej w większej metropolii, a może to za dużo słowo, no tak czy inaczej nie słyszałem jeszcze o aplikancie, który miałby wyższe miesięczne dochody - ale to jest temat na inną dyskusję i pewnei zaraz moderator pousuwa jako niezwiązane z tematem

trzeba uzbroić się w cierpliwość

Zgoda. Czekajmy zatem.
PS. Międzyczasie pojawiła się opinia z Sądu Najwyższego na temat naszego projektu. SN nie zgłasza zastrzeżeń do poprawek.

nie zgłaszali też do poprzedniej wersji - chyba nie czytaja zbytnio..

dyrektor kssipu napisał o tegorocznym naborze ze to tez trzeba uregulowac.. sluchajcie w MS prace trwaja, nikt ich nie przerwal, badzmy optymistami

Ok, czyli rozumiem, że każdy pisze to, co uważa za stosowne, tak? :) Tegoroczni aplikanci AO mogą napisać to, co jest dla nich korzystne, a obecni kandydaci to, co oni dobrego widzą dla siebie? To dobrze :).

Czy projekt już teraz się zakończy podczas czytania 9 kwietnia czy dopiero w maju to się okaże, myślę, że mówienie "wiem z pewnego źródła" jest trochę dziwne, biorąc pod uwagę, że jeszcze naprawdę wiele może się wydarzyć.

Opinia SN - proponuję się nią nadmiernie nie emocjonować, ponieważ instytucja ta ma poważniejsze sprawy na głowie po ostatnim przykryw wydarzeniu i można odnieść z tego powodu wrażenie, że nie angażuje się w bardzo dużym stopniu w prowadzone prace.

Pomijając tutejsze animozje i okrzyki "bo Wy nam chcecie nabór odwołać, więc ja napiszę, że projekt jest super" powiem tak: nie chodzi tylko o to, że spadnie wysokość otrzymywanych co miesiąc pieniędzy, ale głównie o to, że zatrudnienie aplikantów na umowę o pracę pociąga ze sobą wszystkie skutki z kodeksu pracy oraz ubezpieczeń społecznych, a to rozłoży odbywanie całej aplikacji. Tu nie chodzi o to, czy ktoś uważa, że dla nie coś jest korzystne już teraz odkładanie na emeryturę, ale o drastyczny wzrost obowiązków i kosztów, które zostaną przerzucone na Sądu i Prokuratury, więc o żadnej oszczędności nawet nie może być mowy. Osobiście życzę Wam wszystkim, abyście dostali się w tym roku na ogólną, to błyskawicznie zrozumiecie o co chodzi, zwłaszcza jeśli będzie odbywać praktyki w dużym ośrodku miejskim.

Aha, co do zarzutu "no teraz się obudzili, a projekt jest z 9 stycznia" - pojawiało się już wiele różnych projektów i żaden nie dotarł do Sejmu, zatem dopóki nie ogłoszono nad nim szerszych prac nie było potrzeby interweniować, ponieważ mogło to się skończyć jak poprzednie. Nota bene przypomnę, że aplikacja zaczęła się 27 stycznia, na początku ma się trochę inne rzeczy na głowie niż pisanie do Senatu ;), więc nie wydaje mi się aby reakcja po I czytaniu, gdzie niektóre rzeczy zaczęły się zmieniać, a inne klarować, była jakaś szczególnie spóźniona.

Jako pewne źródło miałem na mysli rozmowę telefoniczną z Panią z biura legislacyjnego senatu.

Domyśliłam się tego z Twoich wcześniejszych wypowiedzi ;) i też w tym kontekście sformułowałam swoją wypowiedź.

bardzo uprzejma osoba z biura legisl., gdzie zresztą każdy może zadzwonić, zasugerowała, że naprawdę wyjątkowo rzadko - prawie w ogóle - nie zdarzają się sytuację w których projekt wracałby do komisji, jeśli są zgłaszane poprawki w drugim czytaniu to senatorowie pracują do oporu po posiedzeniu, tak aby na nastęny dzień zapropnować ostateczna wersje projektu,

no nic, pozyjemy zobaczymy ;)

Ależ ja w żaden sposób nie kwestionuję prawdomówności czy uprzejmości osoby, która Ci takich informacji udziela, mówię jedynie, że jeszcze coś może się zdarzyć ;).

taką odpowiedź dzisiaj otrzymałem z MS, z góry prosze o to, żeby nie najeżdżać na mnie za to, że zadałem także o pytanie czy jest możliwość odwołania naboru w ogóle - wiem, że nie było to rozsądne i takiej właśnie odpowiedzi się spodziewałem, natomiast pierwsza część pisma wydaje się byc dość optymistyczna

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Znaczy się mają w palnie zdążyć z ustawą, ale jak ? chyba że to co teraz napisze senat zgłoszą do już trwających w sejmie pracy nad ustawą o kssip-likwidacja stażu. Tam jest już drugie czytanie. Chyba więc zdążą.

nie wiem z którego fragmentu pisma wywnioskowałeś, że mają zdążyć z ustawą - raczej odwrotnie skoro planują dalej nabór na ogólną to pewnie liczą się z tym, że ustawa wejdzie w życie już po naborze, względnie w trakcie trwania naboru

I wydadzą 5-10 milionów na ogólną? Raczej wątpliwe. W jakiś magiczny sposób wierzą że się uda zdążyć i nie odwołują naboru, gdyż stan prac legislacyjnych nie daje do tego podstaw (czyli mają plan powszechnego naboru na aplikacje specjalistyczne). Treść pierwszej części pisma jest dwuznaczna. Racjonalnie patrząc gdyby miało się coś nie udać, to by zmienili zarządzenie o naborze i przenieśli go na 2015 np. na luty, albo uchylili cale zarządzenie o naborze. Trzymam kciuki za nabór powszechny i za sprint z ustawą. Wszystko na to wskazuje. Pewnie już 9 kwietnia nie czekając na trzecie czytanie w Senacie, podeślą opracowany tekst posłom, który robią 2 czytanie w Sejmie innego projektu dotyczącego kssip-u (projekt już skonsultowany i wygładzony przez Senatorów stopi się w drugim czytaniu w Sejmie z poselskim).

nie wiem te konkstrukcje zaczynają powoli chyba przerastać moją wyobraźnię, 9 go wiele się wyjaśni :)

Jeszcze raz. Idą dwa projekty nowelizacji ustawy o kssip. Pierwsza w Sejmie, jest przed drugim czytaniem, ograniczona jest do kwestii stażu. Druga Senacka, która nawet nie jest jeszcze projektem ustawy a jest mocno opracowywana, z konsultacjami społecznymi szerokimi. Każdy już się tam wypowiedział. Idzie sobie dale, 2 czytanie, kiedyś tam 3 czytanie, będzie to projekt doskonały, bo legislacyjnie dopracowany. Tymczasem w Sejmie poseł PO w drugim czytaniu swojego sejmowego projektu zgłosi do Sejmowego projektu autopoprawki, powiedzmy 10 kwietnia o treści identycznej jak projekt Senatu. Posłowie kupują, bo przecież zrobione elegancko i głosują. W ten sposób drugie czytanie Sejmowej ustawy powoduje że uzyskuje ona kształt zbliżony do Senackiego projektu, a że Senat miał więcej czasu, to odwalił całą robotę. Początkiem Lipca, trzecie czytanie w Sejmie. Wrzesień Senat, pażdziernik Prezydent. A co z inicjatywa senatu? Zakończy się na 2 czytaniu 9 kwietnia.

nie wyobrażam sobie zgłoszenia tak istotnych poprawek do projektu który jest już w sejmie i dalszego procedowania w ramach tego samego projektu ustawy, pewne zasady w procesie legislacyjnym też obowiązują i nie można sobie ot tak przerzucić wszystkich opinii zgłoszonych z jednego projektu do drugiego, cóż możemy się założyć, że inicjatywa senatu nie zakończy się na drugim czytaniu

zresztą ten temat jest już tutaj wałkowany przez kilkanaście stron, nie ma sensu znowu tworzyć wizji co się stanie z którym rocznikiem i jak przeprowadzą nabór, za 5 dni drugie czytanie, myślę, że wiele się wyjaśni

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót