Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Egzamin na aplikację ogólną 2014?

Potwierdza się to co wcześniej napisała mi pani z biura legislacyjnego senatu, o tym, że nie wyrobią się w tym roku ze zmianami. Najpewniej jak się dostaniemy to w przyszłym roku nie będzie naboru powszechnego na specjalistyczne, a jedynie ten z grona aplikantów ogólnej. No i bardzo dobrze.

Trzymać kciuki za proste ustalenie wejścia ustawy w życie od co nnajmniej kwietnia 2015. Wyjście idealne:D

Trzeba by też pomyśleć o blisko 500 osobowej grupie ex aplikantów ogólnych, którzy nie kontynuują aplikacji i dać im możliwość bez egzaminu wstępnego zostać aplikantem wybranej aplikacji, a pojęcie aplikacji ogólnej wyrógować z porządku prawnego.

Chodzi o prawa nabyte.

Jeśli juz to tylko o tej grupie ktorej nie minal 3 letni termin na wpis na listę kwal.

Tak. Ale byłoby dobrze, gdyby też ten jeden rocznik, któremu już 3 lata upłynęły, by został uwzględniony. Plus oczywiście egzamin na ao w tym roku, Było by to razem 650 osób na dwóch aplikacjach. Zakładając że można by przekształcić wolne etaty asystenckie w sądach i prokuraturach w aplikanckie (część asystentów zwolnić, zwłaszcza tych, co są na aplikacjach korporacyjnych). I sytuacja by się wyrównała. Nie zapominajmy że te osoby też kiedyś zdały egzamin na aplikację ogólną.

tak sobie tylko snuje. Ale też wiem że jest obecnie wielka mozajka. Co to niby jest aplikacja ogólna bez dalszej specjalistycznej, ani to aplikacja, ani tytuł. Trzeba dać ludziom szanse wyjścia z tego stanu, a wrócą do sądu.

Przepraszam, że napiszę posta pod postem. Ale chcę jeszcze dodać, że nie można tak jak się to robi mieszać absolwentów aplikacji ogólnej z błotem. Ci ludzie zasługują na to, żeby dać im szansę. Swoje już przeszli, a są rozlokowani obecnie niemal wszędzie, od asów w sądach po pracowników administracji publicznej. Powinni wrócić do Kssip. Zasługują na jeszcze jedną szansę.

Bronek. napisał:
Przepraszam, że napiszę posta pod postem. Ale chcę jeszcze dodać, że nie można tak jak się to robi mieszać absolwentów aplikacji ogólnej z błotem. Ci ludzie zasługują na to, żeby dać im szansę. Swoje już przeszli, a są rozlokowani obecnie niemal wszędzie, od asów w sądach po pracowników administracji publicznej. Powinni wrócić do Kssip. Zasługują na jeszcze jedną szansę.

Bronek trochę za daleko popłynąłeś z tymi ex-aplikantami ogólnej. Trzeba było w odpowiednim czasie się postarać to dziś kontynuowaliby szkolenie na specjalistycznej. Oni już mieli swoją szansę, której nie wykorzystali.

Czyżbyś był jednym z nich?

Było by to niezmiernie wygodne, gdybym głosił poglądy skrojone pode mnie, nieprawdaż:)
Niemal pretensjonalne.

Co do ex ogólnych, to myślę że powrót im się należy, pytanie ilu by się na ten powrót zdecydowało?

Coś z tego kssip-u trzeba uratować. Rekonstytuować, to i owo.

sorry Bronek ale co to ma być za powrót dla ogólnych? Ci, którzy mają jeszcze termin 3 letni na złożenie wniosku o umieszczenie na liście kwal. rzeczywiscie powinni być jakoś uwzględnieni w przepisach przejściowych, ale bez przesady, żeby przy okazji tej reformy umożliwić powrót wszystkim aplikantom ogólnym, którzy nie kontynuowali nauki na specjalistycznych, niby z jakiej racji?

Wydaje mi się, że liczba miejsc w sądzie, chodzi o te stanowiska, które można by przekształcić w etaty aplikancie-czyli asystenckie z aplikanckimi obowiązkami byłaby wystarczająca, żeby nie robić ograniczeń w naborze. Warto by uwzględnić tych, którzy zdali już egzamin na aplikację ogólną, wszystkich, oraz tych, którzy dopiero go zdadzą.
Poza tym,gdyby zniknęło z przepisów prawa pojęcie aplikacja ogólna było by czyściej. A tak by się stało, gdyby wszyscy po ogólnej kontynuowali aplikację, zasługują? owszem.

Z drugiej strony, tak duża liczba aplikantów, to znów problem z uzyskaniem nominacji. Ale nic w tym nowego, skoro obecnie uzyskanie nominacji, to prawie cud, a kandydatów od groma.

Stoper - odpowiedź na Twoje pytanie jest prosta - Bronek jest aplikantem ogólnym, który nie dostał się na specjalistyczne. To sfrustrowany troll i najlepiej jakby nie czytac jego postów i na nie odpowiadać, a wtedy ten człowiek się wycisza. Warto też zwracać uwagę moderacji, że jakiś prowokator co chwile zmienia nicki i wylewa w tym wątku całą swoją gorycz.

Tak. Ostatni jego znany nick to bodajże sprawiedliwiusz. W pracach nad projektem mówi się o wprowadzeniu obowiązkowych badań zdrowia psychicznego osób zakwalifikowanych na aplikacje specjalistyczne. Nie wiem czy ciągłe żale i frustracja wylewane pod różnymi pseudonimami na forum jest normalnym zachowaniem.

@Lessi, to Ty jesteś Bronek.. że odpowiadasz na pytanie, które Stoper skierował do Bronka.
No chyba że, przejawy frustracji, aż biją z moich postów:)

Dzisiaj miało odbyć się kluczowe czytanie dla aplikacji ogólnej - wiadomo coś nowego?

nie dla aplikacji ogólnej a dla kandydatów na aplikację sędziowską i prokuratorską. Jakie wieści o formie naboru w tym roku.

Ostatnia edycja:

nie miałem siły oglądać całego drugiego czytania, rzuciłem okiem tylko na ważniejsze fragmenty, konkluzja jest taka, że Senat zobowiązał komisję do przygotowania ostatecznej wersji projektu - przy uwzględnieniu stanowisk wniesionych po pierwszym czytaniu - w dniu dzisiejszym, tak żeby jutro, jeszcze w ramach obecnego posiedzenia, można było głosować w drugim i trzecim czytaniu

min. Hajduk wygłosił tylko jedno zdanie, że w imieniu Rady Ministrów prosi o poparcie projektu

czyli tak jak informowała mnie osoba z biura legislacyjnego dzisiaj na komisji będą do oporu przygotowywać ostateczną wersję projektu, a jutro trzecie czytanie i projekt wyjdzie z Senatu

stoper, a gdzie jest transmisja? Na tej stronie Senatu widzę tylko transmisję innych posiedzeń z 9.04.2014r.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót