Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam do Was takie pytanie – na inauguracji zostało wspomniane, że zmienia się forma patronatu. Teraz prawdopodobnie patronat będzie bardziej wymagający i przybierze formę zadaniową – wspomniano o 6 zadaniach w roku (?). Wiecie coś więcej lub może widzieliście gdzieś w sieci szersze info na ten temat?

adalheidis napisał:
Teraz prawdopodobnie patronat będzie bardziej wymagający i przybierze formę zadaniową – wspomniano o 6 zadaniach w roku (?). Wiecie coś więcej lub może widzieliście gdzieś w sieci szersze info na ten temat?
Proponuję zacząć od lektury regulaminu odbywania aplikacji...

ma ktoś jakieś informacje na temat rozpoczęcia roku / ślubowania OIRP Gdańsk ?

Ja dzwoniłam do Izby wczoraj i uzyskałam tylko informację, że ślubowanie planowane jest na 7 i 9 stycznia-dwie grupy mają być.

jest plan zajęć w Toruniu. Nie napisano co prawda podziału na grupy, ale to chyba też się wyjaśni

czy ktoś z OIRP Toruń orientuje się, kiedy są zajęcia w sądzie? będzie jakiś plan?

Ile jest "ważny" egzamin wstępny na aplikację radcowską ? Np: zdaje się go w 2013 ale nie zaczyna się od 2014 tylko chciałoby w późniejszych latach. Słyszałem o dwóch latach. Czyli będzie można rozpocząć albo w 2015 albo 2016 ? Oczywiście te terminy to tak w uproszczenie dla lepszego zrozumienia, bo wiadomo, że kwestie formalne trzeba dopełnić w poprzednim roku. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Od dnia doręczenia informacji o pozytywnym wyniku masz 2 lata na złożenie wniosku o wpis na listę aplikantów. Zatem jak zdajesz w 2013 to we wrzesniu lub pazdzierniku 2013 masz info, wiec wnisek musisz zlozyc do 09 lub10 2015.

A kwestia rozpoczęcia aplikacji radcowskiej i wzięcie urlopu ? Co może być uznane za ważne powodu a co kategorycznie nie ? Na ile maksymalnie można dostać ? No i jak wygląda w wtedy kwestia płatności ?

grero89 napisał:
A kwestia rozpoczęcia aplikacji radcowskiej i wzięcie urlopu ? Co może być uznane za ważne powodu a co kategorycznie nie ? Na ile maksymalnie można dostać ? No i jak wygląda w wtedy kwestia płatności ?

Jako osoba wpisana już na listę aplikantów, musisz opłacać składki do rady/ izby. Urlop można wziąć maksymalnie na rok i to tylko raz w trakcie trwania aplikacji (ale dla pewności trzeba to sprawdzić w regulaminie aplikacji, choć zakładam, że jest dokładnie tak samo jak na adwokackiej).

witam,
serdecznie proszę o pomoc w kwestii patronatu- niestety informacji których potrzebuję nie ma na extranecie: w jaki sposób składa się wniosek o wyznaczenie patrona z urzędu? czy można wysłać go pocztą? jaki jest termin na złożenie wnioski? dotyczy OIRP WAW.
pozdrawiam,

Niobee napisał:
witam,
serdecznie proszę o pomoc w kwestii patronatu- niestety informacji których potrzebuję nie ma na extranecie: w jaki sposób składa się wniosek o wyznaczenie patrona z urzędu? czy można wysłać go pocztą? jaki jest termin na złożenie wnioski? dotyczy OIRP WAW.
pozdrawiam,

termin 7 stycznia

Gdzie można znaleźć plan zajęć z Torunia, na stronie ora nic nie ma...,może wie ktoś w jakie dni i od kiedy zaczynamy?

Na stronie OIRP Toruń w zakładce "Dla aplikantów" jest plan zajęć dla I roku (i innych lat również). Znalezienie tego zajęło mi pół minuty.

Czy można bezproblemowo nie pojawić się na pierwszych zajęciach? W ciągu roku można mieć 50 kilka godzin nieobecności i zakładam, że pierwsze zajęcia nie mają charakteru wyjątkowego.
Ponadto czy termin do składania wniosków o wyznaczenie patrona upływa 7 stycznia we wszystkich izbach? Sam wniosek złożylem już dawno, ale zastanawiam się nad jego "modyfikacją".

Pojawił się link do ERiA w naszych panelach (OIRP Warszawa), ale nie mogę się zalogować. Też tak macie?

OIRP Łódź - plan zajęć podany będzie w przyszłym tygodniu. Zajęcia od 14 stycznia 2013 r., wykłady w poniedziałki (nie zawsze), ćwiczenia (w zależności od przydziału do grupy (wtorek, środa, czwartek)

Witam, mam pytanie (OIRP Warszawa) dot. legitymacji. Mianowicie, zdjęcie dodałam w grudniu natomiast przeoczyłam informację o wysłaniu wniosku o legitymację (w zakładce legitymacje) i zrobiłam to dopiero dzisiaj...mój błąd, ale czy mam się spodziewać jakiś nieprzyjemności z tego powodu?:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót