Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Zgadzam się z przedmówcą.
Ale 11.000 osób dalej nie rozumie że rynek prawniczy jest już bardzo przepełniony i we wrześniu stanie w szranki aby stać się aplikantami:(

Czy ktoś dysponuje jakimś wzorem opinii o niecelowosci wniesienia środka zaskarżenia? Byłabym wdzięczna!

mam na prawie znajomych co u wujka w kancelarii (prawdziwego wujka) zarabiają na rękę ok 5-6 tysięcy więc nie każdy będzie dziadował. Kto znajdzie robotę po rodzinie ew . z polecenia jego zła sytuacja na rynku prawniczym nie dotyczy. no ale to wyjątki, jak dla mnie szkod ana to czasu przynajmniej teraz. chyba sobie odpuszczę stawanie w szranki za rok.. żony nie mam dzieci też nie, a wiec zero zobowiazań finansowych..może kiedyś jak się sytuacja polepszy. czas skonczyć ten różowy prawniczy sen....

Ostatnia edycja:
Czy ktos tu sie orientuje i moglby mi napisac, ktorego wrzesnia sa egzaminy dla aplikantow 1go roku aplikacji radcowskiej w Warszawie? Z gory dzieki

Mam pytanie odnośnie spotkań z patronem, których liczba musi wynosić co najmniej 2 w miesiącu. Spotkał się ktoś w praktyce z sytuacją, iż w danym miesiącu aplikant nie spotkał się ani razu z patronem i zostały z tego wyciągnięte przez OIRP jakieś konsewkencje?

Hej, ma ktoś opracowane dobrze pytania na egzamin z prawa pracy I rok szczególnie z izb w których już po egzaminie i zechcialby sie podzielić, bo w mojej izbie te opracowanie nie jest najlepsze. e-mail: kamilla17@wp.pl

aplikanci! z czego uczycie się (lub macie zamiar się uczyć) na egzamin z KC na aplikacji (I rok). czy polecacie jakiś podręcznik? oczywiście jestem realistką i wiem, że komentarza całego nie przeczytam. u nas na roku większość osób czyta umowy (wzory), ale mam wrażenie, że z tego niewiele wynoszę. coś polecacie?

Okła - Anuszewska, pozycja droga ale ciekawa. Plus zdobyte komparycje i opracowania plus rzecz jasna kc

znacie może takie przypadki, kiedy komisja pomyliła się przy obliczaniu punktów tak 1-2 pkt? Mam 98 a z moich obliczeń wynika, ze powinno być więcej. Z drugiej strony jeśli wyniki liczone są komputerowo, to zapewne ja gdzieś popełniłam błąd

justaa87 napisał:
Okła - Anuszewska, pozycja droga ale ciekawa. Plus zdobyte komparycje i opracowania plus rzecz jasna kc

A poza Okłą znacie jakieś dobre opracowania? niestety jest to dość droga pozycja a w bibliotekach brak :/

znacie może takie przypadki, kiedy komisja pomyliła się przy obliczaniu punktów tak 1-2 pkt? Mam 98 a z moich obliczeń wynika, ze powinno być więcej. Z drugiej strony jeśli wyniki liczone są komputerowo, to zapewne ja gdzieś popełniłam błąd

Witam, mam podobnie.
Policzyłam sobie jeszcze przed wynikami 99 - 100 a dzisiaj mi podali, że mój wynik to 92... rozłożyło mnie to na łopatki.... sił brak.
Mało tego, taki sam wynik miałam rok temu. Przypadek? :wow:

gajagna napisał:
Witam, mam podobnie.
Policzyłam sobie jeszcze przed wynikami 99 - 100 a dzisiaj mi podali, że mój wynik to 92... rozłożyło mnie to na łopatki.... sił brak.
Mało tego, taki sam wynik miałam rok temu. Przypadek? :wow:

nie. wiedza stoi w miejscu.

widzę, że ktoś ma świetne poczucie humoru... z wiedzą z tego egzaminu poprzedni zdałabym na 120 pkt. jak myślę - większość z tu obecnych ...

ma ktoś ciekawszy pomysł?

Dziewczyno a jakiej odpowiedzi oczekujesz? Mam nadzieję, że znasz doskonale drogę odwoławczą w takich sytuacjach. Wiesz dobrze, że niczego już nie odwrócisz. Gdybyś miała 98/99 punktów byłby cień szansy, ale nie 92.

setare napisał:
A poza Okłą znacie jakieś dobre opracowania? niestety jest to dość droga pozycja a w bibliotekach brak :/

Ja bazuje właśnie na niej. Jest jeszcze Podel - również drogi. Poza tym mam opracowania komparycji od starszych kolegów.

jula90 napisał:
Hej, ma ktoś opracowane dobrze pytania na egzamin z prawa pracy I rok szczególnie z izb w których już po egzaminie i zechcialby sie podzielić, bo w mojej izbie te opracowanie nie jest najlepsze. e-mail: kamilla17@wp.pl

Podzielcie sie pytaniami w grupie kilku osóbi zróbcie opracowanie. W Izbie warszawskiej tak robiliśmy

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam pytanie odnośnie usprawiedliwienia nieobecności na kolokwium z powodu choroby. Regulamin odbywania aplikacji radcowskiej mówi o zaświadczeniu lekarskim stwierdzającym niezdolność aplikanta do pracy w dniu kolokwium, czyli rozumiem, że chodzi o L4. Natomiast co w sytuacji kiedy ktoś nie jest objęty ubezpieczeniem chorobowym i nawet nie pozostaje w stosunku pracy (umowa o dzieło)? Czy w takim wypadku, w praktyce, wystarczy zwykły papierek od lekarza o chorobie? Kieruję to pytanie do osób, które wiedzą z własnego doświadczenia jak ta kwestia wygląda.

justaa87 napisał:
Ja bazuje właśnie na niej. Jest jeszcze Podel - również drogi. Poza tym mam opracowania komparycji od starszych kolegów.
Okła jak Okła - ujdzie w tłoku. Ale prawda jest taka, że akurat do egzaminu z gospodarczego to w zasadzie nie da się przygotować co ma swoje plusy bo pozwala oszczędzić to na czasie przy przygotowaniach (a wtedy czasu jest zawsze za mało). Ja radziłbym po prostu dobrze obeznać się z KC i KSH plus ewentualnie zasady reprezentacji różnych podmiotów - to powinno wystarczyć. Reszta okaże się na egzaminie. Nie wyobrażam sobie przecież że ktoś będzie zakuwał na blachę setki gotowych klauzul z różnych umów gdy dopiero na egzaminie zobaczy jaka umowa do napisania będzie (o ile umowa).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót