Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Gospodarcze hen przed nami (I rok), teraz czeka nas egzamin z umów z kc. Ale zgadzam się, Okła jest o tyle pomocna, że wskazuje konstrukcję umów reszta jest na poziomie studiów.

meritum odpowiedzi dotyczy tak egzaminu cząstkowego jak i końcowego. Poznaj po prostu przepisy a będziesz tworzyła umowy bez wielkiego problemu. No chyba, że ktos już jest takim "literatem", że sam z siebie żadnej klauzuli nie umie sformułować - wtedy rzeczywiście chyba jedyną szansą na sukces jest zakucie na blachę dziesiątek umów. Tyle, że to praca nie prawnika tylko maszyny, a jeszcze trzeba pisać umowę pod konkretne zadanie a nie tak jak Okła sobie ją wymyśliła...

Jeżeli można zapytać jak wygląda sytuacja/zależność między aplikacją adwokacką a funkcjonariuszem Straży Granicznej, idzie to pogodzić?

jurnero napisał:
Jeżeli można zapytać jak wygląda sytuacja/zależność między aplikacją adwokacką a funkcjonariuszem Straży Granicznej, idzie to pogodzić?

adwokacką? to chyba nie ten wątek.

Słuchajcie, a może jakaś mała integracja dla rocznika 2014 w OIRP Warszawa? Jest tutaj ktoś, kto zaczyna? :)

Hej, czy ktoś może się podzielić komparycjami umów, pod kątem kolokwium z pr. cywilnego na I roku. Będę wdzięczna za pomoc. Mój adres: joanna_sa@op.pl

Mam pytanie odnośnie kwestii uzupełnienia w dzienniczku praktyk pozasądowych w wymiarze 14 dni (I rok). Czy one są tożsame ze spotkaniami z patronem czy należy je kwalifikować odrębnie i wówczas gdzie należy wpisać te 14 dni?

Odrębnie w Wawie jest oddzielna karta nie wiem jak w innych izbach.

Witam aplikantów - zarówno tych którzy są w trakcie/po aplikacji, jak i tych świeżo upieczonych. Mam od stycznia zacząć aplikację radcowską w związku z tym mam pytanie. Z góry przepraszam, jeśli już gdzieś ono się pojawiło ale wątek jest tak długi (kilkadziesiąt stron), że przeczytanie go zajęłoby dobrych kilka godzin.

A zatem: czy można podjąć pracę na aplikacji w dwóch miejscach jednocześnie (tj kancelaria + firma albo kancelaria + kancelaria) w trakcie odbywania aplikacji? Otóż znalazłam patrona u którego praktykuję za darmo od dłuższego czasu. Jednak na aplikacji on mi proponuje zaledwie 1/5 etatu czyli zarobię tyle co nic. Chciałam więc rozejrzeć się dodatkowo za jakimś płatnym stażem, aby chociaż częściowo móc się utrzymać i teraz nie wiem czy wolno mi w dwóch miejscach podejmować zatrudnienie. Wyglądałoby to tak że 1 albo 2 dni w tygodniu bym chodziła pracować u patrona, a resztę pracowałabym np w innej kancy/firmie/spółce. W ustawie o radcach, regulaminie na stronie OIRP, ani w KP nie znalazłam żadnego przepisu, który by tego zabraniał. Oczywiście zakładamy że mój patron zgadza się na poszukiwanie przeze mnie dodatkowego źródła dochodu. Zatem mogę sobie "dorabiać" gdzieś jeszcze? Bo te 200-300 zł max miesięcznie to śmieszna suma. Ja wiem że niektórzy nawet tego nie mają, ale przecież za coś trzeba żyć stąd proszę o jakąś odpowiedź, najlepiej podpartą przepisami :(

Ostatnia edycja:
Nie ma zakazu, tzn. że można.

Skoro można spotkać nawet aplikanta radcowskiego, która jednocześnie pracuje jako asystent sędziego to resztę sobie dopowiedz...

1. Witam. W mojej OIRP (we Wrocławiu) ustalono na 30 listopada termin, do którego można składać wnioski z propozycją patrona i wnioski o wyznaczenie patrona z urzędu. Jakie są konsekwencje przekroczenia tego terminu; chodzi mi przede wszystkim o wyznaczenie patrona z urzędu. Czy jest to tylko termin instrukcyjny? Po tym terminie będzie wyznaczany następny?

2. Wniosek o rozłożenie płatności na raty należy składać już teraz? Czy jest w tym przypadku jakiś ostateczny termin? (np. 1 stycznia - rozpoczęcie aplikacji). Czy ktoś wie czy w OIRP Wrocław nie ma z rozłożeniem płatności na raty problemu?

2. Wniosek o rozłożenie płatności na raty należy składać już teraz? Czy jest w tym przypadku jakiś ostateczny termin? (np. 1 stycznia - rozpoczęcie aplikacji). Czy ktoś wie czy w OIRP Wrocław nie ma z rozłożeniem płatności na raty problemu?
Nie składa się wniosku - nie trzeba - przynajmniej było tak w tym roku - opłata rozłożona na 4 raty

Ostatnia edycja:
Pytanie do osób z OIRP Katowice: czy miejsce odbywania praktyk w sądzie i prokuraturze zostaje nam odgórnie narzucone czy jest możliwość zmiany ( bo akurat z różnych względów niespecjalnie zależy mi na odbywaniu ich w miejscowości, w której mieszkam)?

Prokurator89 napisał:
Pytanie do osób z OIRP Katowice: czy miejsce odbywania praktyk w sądzie i prokuraturze zostaje nam odgórnie narzucone czy jest możliwość zmiany ( bo akurat z różnych względów niespecjalnie zależy mi na odbywaniu ich w miejscowości, w której mieszkam)?

odgórnie są tam gdzie jest izba, a na wniosek mogą przydzielić Cię gdzies indziej - z tego co sie orientuję ;)

Prokurator89 napisał:
Pytanie do osób z OIRP Katowice: czy miejsce odbywania praktyk w sądzie i prokuraturze zostaje nam odgórnie narzucone czy jest możliwość zmiany
Proponuję abyś juz teraz zadzwonił do Izby (choć podejrzewam, że nic nie będą wiedzieć). Bo jak będzie lista praktyk to na zmiany bedzie za późno.

1. Witam. W mojej OIRP (we Wrocławiu) ustalono na 30 listopada termin, do którego można składać wnioski z propozycją patrona i wnioski o wyznaczenie patrona z urzędu. Jakie są konsekwencje przekroczenia tego terminu; chodzi mi przede wszystkim o wyznaczenie patrona z urzędu. Czy jest to tylko termin instrukcyjny? Po tym terminie będzie wyznaczany następny?

orientuje się ktoś co jest w programie 1 roku aplikacji radcowskiej w Poznaniu?

Chodzi mi o zakresy, niekoniecznie wyczerpujący spis ustaw.

Co do zasady w każdej OIRP na 1 roku masz teraz etykę z historia, kc, kpc, prawo pracy i ubezpieczenia i około 20-30 godzin do dowolnego rozdzielania przez OIRP na dodatkowe wykłady/ćwiczenia z przedmiotów kursowych lub dodatkowe np. prawo wekslowe/spółdzielcze.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót