Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pewnie nie skoro Koleżanka napisała, że ma inną pracę. Więc nie będzie to pewnie kontakt codzienny po ileś tam godzin.

Sluchajcie powiem wam szczeze ze u mnie to wyglada tak ze proawdze wlasna dzialalnosc ktora przynosi mi dochod w miare sensowny i poprostu nie pojde pracowac do kancelarii za najnizsza krajowa i nie rzuce tego bo poprostu sie za to nie utrzymam. I tylko dlatego mowie ze sxukalam patronatu a nie pracy w kancy bo wiem ze duzych zarabkow nie mam covl sie spodziewac inna sprawa jakby patron dal w miare przyzwoita stawke wtedy bym sie zastanawiala.a tak nie dziwcie sie mi musxe za cos oplacic ta aplikacje zyc i utrzymac dziecko. I chociaz moja dzialalnosc ni jak ma sie do prawa to nie zerwe jej w ciemno. Dlatego zalezy mi by radca mnie czegos nauczyl przynajmniej bedac u niego raz na tydzien. Wiem ze praktyka stala czyni mistrza no ale niestety musze za cos zyc.

Z moich obserwacji a także z rozmów ze znajomymi wynika że znaleźć dobrego patrona bez wcześniejszego doświadczenia w kancelarii, ewentualnie znajomości w tym środowisku jest ciężko.
Ale szukać tzreba tych których przydziela izba często całkowicie olewają aplikantów no chyba że komuś odpowiada taki patron.
Absolutnie nie jest też prawdą że wszystkie kancelarie potrzebują aplikantów jest wiele które radzą sobie same.

Hej, czy mógłby ktoś napisać jak rozplanowanych zajęć się spodziewać na aplikacji radcowskiej na I roku w Warszawie? tzn. czy to są raczej dni w tygodniu czy piątek/ sobota? czy może zależy do jakiej grupy jest się przypisanym? z góry bardzo dziękuję.

Obecnie jest to tak zorganizowane, że każdy rocznik ma swój 1 dzień w tygodniu i są to tzw. dni powszednie. Z uwagi na ogromną rzeszę aplikantów (największa OIRP w kraju), każdy rocznik jest dodatkowo podzielony na grupy i w zależności, do której jesteś przypisany, zajęcia są w II zmianach - porannej (z reguły 8-13) i popołudniowej (np. 15-20).

Na piątki nie licz, bo te ma obecny II rok czyli od stycznia III :D Stawiam, że przypadną Wam środy, które dostaniecie w spadku po kończącym obecnie III roku. Bowiem w poniedziałki i wtorki szkolą się radcowie.

Hej,
dowidziałam się ostatnio, że jest możliwość dostania się na aplikację radcowską po ukończeniu administracji, nie były to potwierdzone informacje dlatego chciałam zapytać czy orientujecie się czy to prawda?

Bzdura:) aplikacja adwokacka radcowska notarialna komornicza oraz ogólna jest dostępna tylko dla mgr 5 letniego prawa. ;)

Czy ktoś oprócz mnie nie otrzymał jeszcze uchwały w sprawie wyniku egzaminu? Dzwoniłam do OIRP i podobno wysłali 1.10 ale na poczcie nic nie ma. Jutro będę to dokładnie weryfikowac ale mam pytanie - czy mogę złożyć wniosek o wpis na liste aplikantów bez odebrania tej uchwały?

Witam ;)
Pytanie do osób, które są w trakcie odbywania aplikacji bądź zaczynają swoją przygodę z aplikacją od stycznia w Krakowie i orientują się w temacie szukania patronatu.
Czy mogę sobie znaleźć patrona spoza właściwości izby krakowskiej (chodzi mi o inne województwo)?

A gdzie odbywają się zajęcia w Warszawie? Przy pl. Konstytucji czy tam na Żytniej?

Witam,

może ktoś wie czy radca prawny może upoważnić aplikanta radcowskiego do zastępstwa jeżeli radca ma substytucję od adwokata w występowania w sprawie?

Będę wdzięczny.

Może. Chociaż generalnie wszystko zależy od konkretnego sądu, bo podobno potrafią nie dopuścić. Jako aplikant radcowski wiele razy przedkładałem substytucję i upoważnienie i do tej pory nie miałem żadnych problemów.

Hey,

apropos patronatu.. jakie dokumenty przedstawiacie patronowi (który już zgodził się nim być) i w jakich terminach dostarczacie je do oirp?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

osa_ napisał:
Hey,

apropos patronatu.. jakie dokumenty przedstawiacie patronowi (który już zgodził się nim być) i w jakich terminach dostarczacie je do oirp?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

poszukaj tych informacji na stronie swojej Izby, na pewno takowa jest.

na stronie (w regulaminie) nie ma info o terminach w jakich trzeba złożyć te dokumenty i też jakie dokładnie powinny one być (promesa podpisana przez przyszłego patrona + wniosek aplikanta?)

pewnie trzeba będzie do nich dzwonić, ale jeśli ktoś już przez to przechodził to niech napisze jak to wyglądało proszę :)

bo tego nie ma w regulaminach. powinno być ogłoszenie w aktualnościach na przykład, o tym jakie dokumenty należy złożyć.. jeśli go nie ma to wystarczy zerknąć na stronę innej Izby np. lubelskiej.

Słuchajcie, ile razy w tygodniu odbywają się zajęcia? (wawa) czy coś może wiadomo w jakie dni będzie miał 1 rok? ( ktoś pisał, że każdy rok ma w inny dzień, więc może juz 2 i 3 wie kiedy ma i w ten sposób dojdę do 1;)). Chodzi o to, że chce się zapisać na francuski i zastanawiam się czy będę mogła chodzić, bo bez sensu na dwa miesiące wydać nie małe pieniądze na podręczniki :) z góry dziękuję za odpowiedzi

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót