Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam . Mam pytanie odnosnie patrona a raczej jego poszukiwania czy warto chodzic po kancelariach danej miejscowosci i sie pytac? Bo sa rozne opinie.

Poszukaj najpierw na stronie swojej oirp, bo często radcy ogłaszają się, że szukają aplikantów

No własnie zauwazylam ale w wiekszosci to oferty z Lublina. Pochodze natomiast z Puław i zastanawiam się czy warto przejsc sie po kancelariach ktore tu sa i podpytac.

Andziana, każdy sposób jest dobry. Najlepszy jest zmasowany atak: live, mailowo, telefonicznie itp.

Najlepsza jest tak zwana "poczta pantoflowa" :) Jest niezawodna.

zadzwoniłem do oirp z pytaniem w sprawie patrona, co, jak, kiedy itp. Poza tym, że "miła" pani przez telefon najpierw mnie zjechała i powiedziała, że co ja sobie myślę, jeszcze nie jestem aplikantem, bo nie dostałem uchwały i nie napisałem wniosku, nie złożyłem ślubowania i w ogóle nie zostałem wciągnięty na listę, to poinformowała, że wszystkiego się dowiem w grudniu na pierwszym spotkaniu i do widzenia.

Czyli: zaczęło się :)

ojoj Krab wspolczuje:) No widzisz bo tu kazdy mowi co innego. Ja tez tak sobie w duszy myslalam ze jeszcze nie chodzic bo nawet uchwaly nie mam w reku, ale starsze kolezanki tak podpowiedzialy zeby szukac od razu. I sam widzisz. Na szczescie do orip nie dzwonilam z pytaniem:)

Prokurator89 napisał:
Andziana, każdy sposób jest dobry. Najlepszy jest zmasowany atak: live, mailowo, telefonicznie itp.

Hehe rozsmieszyles mnie. Ale dzieki. Bo naprawde juz dosc mam tych ciaglych rad o znajomosci. Powiem szczeze ze mam takowe ale tak sie uparlam ze moze bym sprobowala cos sama. Wiem ze to moze i glupie bo w tym zawodzie nie ma miejsca na ambicje, ale przejde sie a co tam.

Andziana, jeśli już to już rozśmieszyłAM. :)

Ale z autopsji zeszłorocznej powiem Ci, że napisałam to w pełni poważnie.

Pozdrawiam i powodzenia ;)

Jeszcze raz dzieki i przepraszam za brak AM po nicku trudno stwierdzić:) Mam nadzieje ze sie udało i ze zmasowany atak się opłacił.:)

Właśnie dowiedziałem się że zdałem egz wstępny na aplikację radcowską. mam pytanie o te szkolenia w sądach. tzn. rozumiem że jeżeli zdawałem w ORIP Olsztyn to na te szkolenie będę musiał chodzić do jakiegoś konkretnego wyznaczonego sądu w Olsztynie czy też są one organizowane w sądach rejonowych w mniejszych miejscowościach?(chodzi mi o to czy muszę specjalnie jeździć w środku tygodnia konkretnie do Olsztyna na te zajęcia oprócz tych odbywających się normalnie w soboty)?

Andziana - warto wysyłać CV, ale jeszcze lepiej chodzić osobiście i to już teraz.
Trzeba pokazać, że nam zależy 8)

ja pracę w kancelarii znalazłem przez... facebooka :) Otwierał się nowy oddział kancelarii w moim mieście i wykupili reklamę na fejsie (nie było nic o tym, że potrzebują do pracy). Spróbowałem, zadzwoniłem i okazało się, że właśnie szukają pracownika - absolwenta prawa i się udało.

Praca niełatwa, ale za to naprawdę można się obyć z prawem w praktyce.

Podsumowując - zawsze warto samemu szukać.

Ja mam natomiast pytanie jak przedstawia się sprawa praktyk w sądach i prokuraturze dla osób, które są na etacie? One są obowiązkowe, czy da się umówić na podpisanie samego świstka o ich ukończeniu? Z tego co wiem, nie różnią się niczym od obowiązkowych praktyk studenckich (czyt. strata czasu).

A czy uchwałę mamy odebrać sami czy przyjdzie poczta?

Wszystkie informacje były podawane w czasie egzaminu :P
przyjdzie poleconym :)

Może i były, ale na hali EXPO w Warszawie było takie nagłośnienie, że ja prawie nic nie słyszałam co ta kobieta mówiła. Albo siedziałam w złym miejscu. W każdym razie dziękuję.

Czyli co wy juz zaczynacie chodzic teraz po kancelariach? Przed uchwałą? Kurcze i to tak normalnie wchodzicie z buta i pytacie się czy Pan Mecenas nie zechciałby Was wziasc pod opieke na patronat? Bo powiem szczerze ze ja mam zamiar isc jutro po kancelariach ale sama nie wiem jak to zrbic:)

weź cv, ubierz się ładnie, umyj włosy, wejdź i powiedz, że szukasz pracy i patrona, zostaw cv i czekaj na info, przy wyjściu wyceluj palcem w radcę lub innego ważniaka i powiedz, że powinni się czuć wyróżnieni, że właśnie ich wybrałaś. :cool:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót