Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Rzeszów- wciąż w oczekiwaniu na wyniki z gospodarczego- czekamy już od 21 XI i prawdopodobnie poczekamy do przyszłego tygodnia...:mad: jakieś kpiny po prostu- w innych izbach (większych) wyniki podawane są w ciągu kilku dni, u nas natomiast jak zwykle trzeba w uniżeniu oczekiwać na werdykt szanownej Izby, oczywiście nikt nie raczy nas poinformować skąd opóźnienie i dlaczego- ot ucz się aplikancie cierpliwości.
Ksh- mamy 5 grudnia i to już nasz ostatni egzamin.
Rodzinne u nas bardzo przyjemnie- dzięki innymi za sprawą świetnego wykładowcy który dobrze omówił materiał.
Wykroczenia i kks- w I terminie nie zdalo ok.50%, w drugim wszyscy.
Prawo pracy i ubezp.społ.-ogromny wachlarz pytań, zestawy łatwe i b.trudne, w sumie nie zdało jakieś 10-15%.
gospodarcze- testy nawet niezły, umowa najmu lokalu użytkowego między sp.z o.o. i sp.j.- jak wypadło nie wiemy jeszcze ze względów opisanych powyżej.

pytanie do koleżanki z Lublina- pytania z ksh tylko kodeks czy + komentarze i orzecznictwo? Wasz kazus czego dotyczył?

lukas63 napisał:
To i tak krótko czekacie

Hmm- 2 tygodnie oczekiwania na wyniki to krótko Twoim zdaniem? jest nas ok 150 aplikantów i tyle musimy czekać; a w LBL ok 300 i wyniki mieli po 4 dniach.
Ja rozumiem, że duże Izby- Wawa czy Krk tyle czekają ale my..
Poza tym może to nawet nie oto aż tak się rozchodzi- po prostu władze Izby nie czują się w obowiązku przekazywania nam jakichś bliższych informacji co się dzieje z wynikami i ile należy czekać, w sytuacji gdy mamy specjalne forum i jest to kwestia kilku sekund. Każdy z nas się krępuje dzwonić i pytać bo jest zaraz opr. I wszyscy w pracy siedzą na forum czekając na jakieś info jak na zbawienie, zamiast pracować.

W komunikacie nadesłanym nowym aplikantom w OIRP Warszawa jest informacja o konieczności podpisania trójstronnej umowy, jeżeli aplikację ma opłacić pracodawca. Czy ktoś kumaty może napisać pare słów więcej na ten temat? Jak wygląda procedura przy podpisywaniu tej umowy i co w zasadzie się w niej znajduje? Mam nadzieję, że jej zapisy nie działają odstraszająco na pracodawcę?

a czy ktoś dostał uchwały o wpisie na listę z OIRP Poznań?

lukas63 napisał:
10 dni a nie 2 tygodnie :P ... a niektórzy czekają 3 tygodnie i nie robią z tego rabanu

W tym momencie tak- ale zanim otrzymamy wyniki to z pewnością będzie to 2 tyg.
Poza tym nie robię z tego "rabanu" tylko po prostu wyrażam swoje sfrustrowanie. I tak jak pisałem-nawet nie o czas oczekiwania się rozchodzi, a raczej o fakt że władze Izby nawet nie chcą nas informować o ewentualnych opóźnieniach- mamy czekać i tyle. Zdaję sobie sprawę, że trzeba sprawdzić nie tylko test ale i umowy, tylko że inne izby mają takie samo zadanie a radzą sobie z tym znacznie sprawniej.
Ty czekasz 3 tygodnie- a w jakiej Izbie?zapewne trochę większej.

ciekawie ten wątek wygląda gdy wszyscy z poszczególnych roczników piszą w jednym miejscu :D

A powiedzcie mi, czy aplikacja radcowska faktycznie ma dużo zalet? Chodzi mi głównie o możliwość pracy na etacie - duży rynek i perspektywy. Jak to wygląda w praktyce?

Sama mam dylemat między wyborem adwokackiej a radcowskiej.

Pozdrawiam wszystkich aplikantów i życzę samych sukcesów! :)

Nie wiem, jak w innych izbach, ale w Katowicach na radcowskiej jest gorsza atmosfera niż na adwokackiej, aplikanci są traktowani z tzw. buta.

W odpowiedzi na pytanie mimista:
test z ksh byl dla mnie trudny, pytania nie byly czysto z kodeksu, troche pokrecone i rozbudowane, bardzo duzo bylo pytan ze spolki komandytowo-akcyjnej:) Kazus dosc rozbudowany, dotyczyl zwolania przez zarzad walnego zgromadzenia, potem podejmowane uchwaly, jeden z akcjonariuszy niedopuszczony do walnego, zaskarzanie uchwal itp., itd... ogolnie do przejscia, ale jak sie mialo wiedze. Na 273 osoby nie zdalo chyba 30, a z gospodarczego nie zdalo 50 osob, wiec troszke wiecej. Ale i tak uwazam, ze wyniki bardzo dobre. W piatek ustne prawo pracy i ubezpieczenia:)

u nas na egzaminie byla wizytacja wicedziekana z Rzeszowa:)

romans_petitem napisał:
Nie wiem, jak w innych izbach, ale w Katowicach na radcowskiej jest gorsza atmosfera niż na adwokackiej, aplikanci są traktowani z tzw. buta.

dla pocieszenia- nie tylko u Was tak jest...
Znajomi na adwokackiej mają inaczej.
Ale myślę też, że to traktowanie wynika poniekąd z faktu, iż jesteśmy tak licznym rocznikiem i w opinii wielu: mniej zdolnym żeby nie powiedzieć dosadniej.

Do osób, które egzamin z gospodarczego mają przed sobą:
czy wiedzieliście wcześniej , z czego będziecie pisać umowę?czy szliście zupełnie w ciemno?

Trudno pisać rozbudowane umowy, kiedy się nie ma wzoru tylko same akty prawne.

Pytanie do pierwszorocznych z Warszawy :) Ile wynosi opłata za legitymację aplikancką?

Mam pytanie odnośnie całkowitego/częściowego zwolnienia z uiszczania opłat za aplikację. Czy ta instytucja jest w ogóle stosowana w samorządowej praktyce? Warto się ubiegać, czy to strata czasu?

Strata czasu. W zasadzie nie ma szans żeby z tego zwolnili.

Funkcjonuje natomiast rozłożenie na raty opłaty. Koledze rozłożyli na raty po 1000 zł i pismo w tej sprawie przysłali w takim terminie, że już miał dwie do zapłacenia...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót