Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
andres111 napisał:
Czyli praktyki sądowe też zajmują cały dzień. Nie będzie więc nas 2 dni w pracy. Hmmm ciekawe co na to moja szefowa :ooo:

Czy jest szansa odbywać te praktyki w sądzie w mieście gdzie się na co dzień mieszka, a nie jest to miasto tożsame z siedzibą Rady (ale w jej obszarze)? Czy trzeba o to wnioskować?

praktyki zajmą Ci tyle ile Twój sędzia patron zarządzi - u jednego będzie to pełen dzień np. 9-16, mnie trafiła się sędzia która raz przytrzymała mnie do 18.30 od rana, ale generalnie to raczej puszcza się aplikantów koło południa no chyba że ktoś chce zostać - oczywiście nie ma przeszkód :) Są możliwości zmiany miejsca praktyk, na ile to działa - nie wiem, nie korzystałem i nie znam nikogo kto korzystał. A szefowa jakoś przeboleje praktyki, co jak co ale akurat na ten element mało kto psioczy bo wszyscy wiedzą że tak jest i trzeba to odbębnić..

torival napisał:
Jak wyraził to jedne z sędziów z którym miałem zajęcia - aplikanci po praktyka będą wiedzieć tyle, żeby potrafić powiedzieć, po której stronie sali mają usiąść.
i to jest najlepsze podsumowanie tych "praktyk", robionych bez ładu, składu i pomysłu.

andres111 napisał:
Czy jest szansa odbywać te praktyki w sądzie w mieście gdzie się na co dzień mieszka, a nie jest to miasto tożsame z siedzibą Rady (ale w jej obszarze)? Czy trzeba o to wnioskować?

U nas można było o to wnioskować, wiec próbuj. Wiem, że ludzie mieli praktyki poza warszawą właśnie dlatego, że tak chcieli. Natomiast nie wiem czy można odbywać praktyki w każdym, dowolnym mieście, czy tylko w jakiś wyznaczonych, z którymi rada OIRP, do której przynależysz jest dogadana.

andres111 napisał:
Czyli praktyki sądowe też zajmują cały dzień. Nie będzie więc nas 2 dni w pracy. Hmmm ciekawe co na to moja szefowa :ooo:

Będziesz miał dwa dni w plecy - czasami sędzie trzyma cały dzień a czasami zwalnia szybko. Co więcej słyszałem o sytuacjach gdy termin praktyk w prokuraturze, ustalany przez prokuratorów (bez koordynacji terminów z pozostałym praktykami), wypadał w tygodniu gdy ktoś miał praktyki sądowe.:D

Witam. Zaczynam aplikacje radcowską od 2012 w OIRP Wrocław.
Osoby z "Wrocławia" wiedzą, ze utworzone zostały trzy grupy.
wtorek, środa i czwartek. Ja jestem w grupie środowej, ale mój potencjalny pracodawca zatrudni mnie jedynie pod warunkiem, że przeniose się do grupy wtorkowej. Dowiadywałem się w izbie i powiedzieli że mogę się z kimś zamienić.
Dlatego pytam:
Czy ktoś, kto czyta to forum, i w 2012r. zaczyna aplikacje radcowską w OIRP we Wrocławiu i jest w grupie wtorkowej mógłby lub chciałby się zamienić ze mną na środe?
Prosze pisać na maila zysiek7@o2.pl
Serdecznie dziękuje za wysłuchanie i życze wszystkim szczęśliwego Nowego Roku!!!

Ponawiam pytanie:
Czy ktoś wie jak poszły egzaminy na II roku aplikacji w OIRP Warszawa - czy dużo osób zdawało poprawkę i ile osób ją zdało?

Z tego co wiadomo, najgorzej poszło jak zwykle w Katowicach, a aplikanci złożyli skargi do MS i walczą właśnie w ten sposób o trzeci termin

Dzięki za informacje - walka o trzeci termin to dla mnie dobre wieści :) Jak będziesz jeszcze coś wiedziała na ten temat proszę napisz - z góry dziękuję!

Jeśli jest ktoś z OIRP w Katowicach - to proszę o kontakt. Aplikanci z OIRP Lublin chętnie dołączą się do skargi.
Najlepiej by było gdyby 3-ci termin i możliwość warunkowego wpisu na kolejny rok aplikacji wpisano nam do regulaminu (przy np. 1 nie zdanym kolokwium, a powtarzanie roku dopiero gdy jest więcej oblanych kolokwiów) - mielibyśmy pewną sytuację w tym zakresie

Z tego co wiem, aplikanci II roku OIRP Białystok też pisali skargę do Ministra Sprawiedliwości, Prezesa , RPO i w parę innych miejsc. Niby w KIRP posiedzenie w tej sprawie ma być w połowie miesiąca.

Hej,

Tak się składa że nie będę mógł być na pierwszych zajęciach aplikacji (OIRP W-wa). I teraz pytanie do starszych roczników. Czy pierwsze zajęcia od razu są merytoryczne? Czy będą tylko omawiane jakieś sprawy organizacyjne? No i oczywiście jaka jest szansa na sprawdzanie listy:)?

Mutombo napisał:
Hej,

Tak się składa że nie będę mógł być na pierwszych zajęciach aplikacji (OIRP W-wa). I teraz pytanie do starszych roczników. Czy pierwsze zajęcia od razu są merytoryczne? Czy będą tylko omawiane jakieś sprawy organizacyjne? No i oczywiście jaka jest szansa na sprawdzanie listy:)?

Pierwsze zajęcia (Izba W-wa) są merytoryczne. U mnie dotyczyły organizacji sądownictwa i prokuratury. Było zresztą tak fajnie, że o temacie pierwszych zajęć dowiedzieliśmy się na tych zajęciach (bo planu zajęć jeszcze nie mieliśmy), więc omawialiśmy te zagadnienia bez wglądu w ustawy (bo nie wiedzieliśmy jakie przynieść).
Ach ta organizacja :D

Czy ktoś może wie, kiedy szanowna OIRP Warszawa ogłosi plan zajęć i podział grup?

krzaczek1 napisał:
Czy ktoś może wie, kiedy szanowna OIRP Warszawa ogłosi plan zajęć i podział grup?

Mam nadzieję, że nie uznasz tego za nieuprzejme, ale jedyna poprawna odpowiedź brzmi: Kiedy Rada uzna to za stosowne.
Biorąc pod uwagę, że mój rocznik (II) ma zacząć zajęcia w przyszły wtorek osobiście zakładam, że podział na grupy, wraz z miejscem gdzie będą odbywać się mają zajęcia danej grupy, pojawi się zapewne nie wcześniej niż w piątek, a najprawdopodobniej w poniedziałek o godzinie 23.55.
Co do planu zajęć to cóż - jeśli dobrze pamiętam w zeszłym roku pojawiał się dopiero jakieś 2 - 3 tygodnie po rozpoczęciu zajęć.

aa, to teraz rozumiem, dlaczego Dziekan prosił o wyrozumiałość :)

mając na uwadze planowany 3 letni pobyt na apl. radc. warto przygotować się na podobne przyjemności, bo nie są to jednorazowe fajerwerki na powitanie I roku :D:D:D

Teraz można mieć 54 godzin nieobecności, więc chyba nie ma się co martwić nieobecnością. Tyle że u mnie na 1 zajęciach było ślubowanie i nieobecni musieli przyjechać jeszcze raz.

Co powinienem zrobić, jeżeli Rada wyznacza mi patrona, a za opiekuna praktyk chcę mieć kogoś innego? Jeżeli Rada sama przydzieli mi opiekuna to czy mogę to zmienić? Znam paragraf 26 regulaminu aplikacji, ale ten przepis nie przesądza o tym, kiedy aplikant może podać opiekuna praktyk...

Ostatnia edycja:
jakiego opiekuna praktyk chcesz sobie wyznaczać ? Takich masz na praktykach sądowych i na pewno nie Ty ich będziesz wyznaczał a oprócz tego praktyki odbywasz np. w kancelarii w której pracujesz - i tym opiekunem jest dowolny radca który się podpisze na karcie praktyk.
Zdaje mi się, że mylisz spotkania z patronem w ramach patronatu z praktykami odbywanymi w czasie aplikacji w różnych miejscach (sądy, urzędy, kancelarie, prokuratury, kancelarie notarialne)

a za opiekuna praktyk chcę mieć kogoś innego? Jeżeli Rada sama przydzieli mi opiekuna to czy mogę to zmienić?

Izba nie przydziela opiekuna praktyk - tylko patrona - opiekunem praktyk (wyrobienie 25 dni doświadczenia w roku) będzie radca prawny u którego pracujesz

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót