Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
czy praktyki pozasądowe (czyli te 25 dni doświadczenia) można wyrobić w urzędzie, czy musi to być kancelaria?

możesz w urzędzie - ale musi podbić praktyki radca prawny - czyli de facto musisz pracować w obsłudze prawnej urzędu

aplikoko napisał:
a oprócz tego praktyki odbywasz np. w kancelarii w której pracujesz - i tym opiekunem jest dowolny radca który się podpisze na karcie praktyk.
Zdaje mi się, że mylisz spotkania z patronem w ramach patronatu z praktykami odbywanymi w czasie aplikacji w różnych miejscach (sądy, urzędy, kancelarie, prokuratury, kancelarie notarialne)

Chodziło mi o praktyki pozasądowe. Razem z podaniem nazwiska patrona mam podać w OIRP nazwisko radcy, u którego będę odbywał praktyki (określono termin). Wnioskuję, że jeżeli go przed upływem terminu nie wskażę, to przydzielą mi go z urzędu. Tak to działa?

przed upływem terminu musisz złożyć wniosek o wyznaczenie patrona przez izbę

Witam, mam takie bardzo ważne dla mnie pytanie.

Czy strażnik graniczny może być na aplikacji radcowskiej ?

Moim zdaniem może być... tylko kwestia tego jak załatwisz z przełożonymi kwestię zwolnień na zajęcia i praktyki.. też próbuję na 2 "fronty" i chce to jakoś połączyć, ale sądzę, że jest to możliwe:)

worms napisał:
Czy strażnik graniczny może być na aplikacji radcowskiej ?

Może. Wprost to nawet przewiduje ustawa o radcach prawnych:

Art. 75. Stosunek służbowy oraz wynikające z niego prawa i obowiązki radców prawnych i aplikantów radcowskich będących żołnierzami w czynnej służbie wojskowej, funkcjonariuszami Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej lub Służby Więziennej w zakresie nieokreślonym niniejszą ustawą określają przepisy odrębnych ustaw.

dezz04 napisał:
Moim zdaniem może być... tylko kwestia tego jak załatwisz z przełożonymi kwestię zwolnień na zajęcia i praktyki.. też próbuję na 2 "fronty" i chce to jakoś połączyć, ale sądzę, że jest to możliwe:)

Przypominam, że na okres zajęć i praktyk przysługuje zwolnienie ze świadczenia pracy:

Art. 34. 1. Pracownikowi wpisanemu na listę aplikantów radcowskich przysługuje, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia, zwolnienie od pracy w celu uczestniczenia w obowiązkowych zajęciach szkoleniowych.
2. Pracownikowi przysługuje prawo do płatnego urlopu, w wymiarze 30 dni kalendarzowych, na przygotowanie się do egzaminu radcowskiego oraz zwolnienie od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia w celu uczestniczenia w egzaminie wstępnym i radcowskim.

Co nie zmienia postaci rzecz, że słusznie kolega mówi, że lepiej mieć to dogadane z przełożonym, żeby się jakieś konflikty nie urodziły.

Ja się dowiedziałem u nas, że praktyki - to może i tak, ale w kwietniu najwcześniej, czyli pewnie nie ma umowy jeszcze MS...

Poza tym, ciekawie, wykład z karnego i ślubowanie.

Przypominam, że na okres zajęć i praktyk przysługuje zwolnienie ze świadczenia pracy

Niestety jest to przepis w oderwaniu od obecnej sytuacji na rynku pracy. Ustawa i ten przepis został uchwalony w 1982 r. kiedy to zwolnienie z pracy nie było problemem.
Do tego trzeba dodać, że większość aplikantów nie posiada umów o pracę tylko umowy cywilnoprawne, więc ten przepis nie ma zastosowania do tych osób

cóż, jak ktoś się chce bawić w przyjemność odbywania aplikacji to jest skazany na takie wygibasy i ciągłe chodzenie po prośbie do pracodawcy żeby puścił na zajęcia i krzywo nie patrzył. najgorsze, że coraz więcej ludzi widzi że sama aplikacja to tylko kula u nogi (pracodawcy baaaaaardzo chętnie patrzną na pracownika którego trzeba ciągle zwalniać na zajęcia) a po jej skończeniu widać, że w zasadzie nie wiadomo po co się to robiło - powoli przestaje cokolwiek dawać poza formalnymi uprawnieniami....

Ostatnia edycja:
jeśli ktoś z Was będzie dojeżdżał w poniedziałki z gorzowa wlkp. do zielonej góry na zajęcia i szuka transportu to proszę o kontakt na maila misti@onet.pl :)

Czy może ktoś wie kiedy będzie widoczny w Extranecie podział na grupy dla I roku aplikacji w OIRP Waw?

witam
mam pewien problem związany z odbywaniem aplikacji radcowskiej otóż zostałam przyjęta na aplikację w Łodzi, ale zastanawiam się nad przeniesieniem do oirp warszawa. Z uwagi na to, że pozostało mi niewiele czasu na ewentualne przeniesienie może ktoś mógłby mi poradzić czy jest to dobry wybór czy lepiej pozostać przy OIRP w Łodzi

mar_26 napisał:
Czy może ktoś wie kiedy będzie widoczny w Extranecie podział na grupy dla I roku aplikacji w OIRP Waw?

Wczoraj pani z OIRP powiedziała że bedą w czwartek ale bardzo póżnym wieczorem. Dzisiaj nie ma więc trudno powiedzieć kiedy pojawi się jakiś podział na grupy/plan. Napewno do 11.01. będzie:D

Mutombo napisał:
Wczoraj pani z OIRP powiedziała że bedą w czwartek ale bardzo póżnym wieczorem. Dzisiaj nie ma więc trudno powiedzieć kiedy pojawi się jakiś podział na grupy/plan. Napewno do 11.01. będzie:D

Fakt, wnioski o przeniesienie do innej grupy można składać do 10.01 do godz. 12, więc to po co ten pośpiech:brawo: ale cóż, musimy się chyba przyzwyczajać:D swoją drogą zależy mi tylko na tym aby trafić do grupy sobotniej, ewentualnie środowej popołudniowej. Liczę na cud:D

mar_26 napisał:
Fakt, wnioski o przeniesienie do innej grupy można składać do 10.01 do godz. 12, więc to po co ten pośpiech:brawo: ale cóż, musimy się chyba przyzwyczajać:D swoją drogą zależy mi tylko na tym aby trafić do grupy sobotniej, ewentualnie środowej popołudniowej. Liczę na cud:D

Kolego/Koleżanko,
a składając maila w spr. sobotnich zajęć dostałeś/-aś jakiegoś maila zwrotnego w tej sprawie ? wysłałem 2 maile z potwierdzeniem odbioru i cisza. mam nadzieję, że ktos to w ogóle czytał i brał pod uwagę, skoro już pojawiła się taka możliwość

Mutombo napisał:

U mnie (II rok) już jest plan zajęć i przypisanie do grupy. Generalnie jestem w szoku. We wtorek zaczynam zajęcia a ja już - tj. na 4 dni przed zajęciami - wiem gdzie mam te zajęcia oraz czego będą dotyczyć. :wow::wow:
Czuję się rozpieszczany !:D
Jak by jeszcze na planie napisali kto mi zajęcia poprowadzi to byłoby po prostu super. Ale może tylko się czepiam

mateusz67 napisał:
Kolego/Koleżanko,
a składając maila w spr. sobotnich zajęć dostałeś/-aś jakiegoś maila zwrotnego w tej sprawie ? wysłałem 2 maile z potwierdzeniem odbioru i cisza. mam nadzieję, że ktos to w ogóle czytał i brał pod uwagę, skoro już pojawiła się taka możliwość

Dzwoniłem w czwartek do OIRP Wawa i pani powiedziała, że Ci co złożyli wnioski o zajęcia sobotnie to będą mieć je w soboty.

Vanquish napisał:
Dzwoniłem w czwartek do OIRP Wawa i pani powiedziała, że Ci co złożyli wnioski o zajęcia sobotnie to będą mieć je w soboty.

KAŻDY kto złożył wniosek o zajęcia sobotnie został uwzględniony? na każdą grupę przypada ok 120 miejsc, ale ciekawe jakie było zainteresowanie grupą sobotnią ...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót