K
kweli
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 43
czy praktyki pozasądowe (czyli te 25 dni doświadczenia) można wyrobić w urzędzie, czy musi to być kancelaria?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
aplikoko napisał:a oprócz tego praktyki odbywasz np. w kancelarii w której pracujesz - i tym opiekunem jest dowolny radca który się podpisze na karcie praktyk.
Zdaje mi się, że mylisz spotkania z patronem w ramach patronatu z praktykami odbywanymi w czasie aplikacji w różnych miejscach (sądy, urzędy, kancelarie, prokuratury, kancelarie notarialne)
worms napisał:Czy strażnik graniczny może być na aplikacji radcowskiej ?
Art. 75. Stosunek służbowy oraz wynikające z niego prawa i obowiązki radców prawnych i aplikantów radcowskich będących żołnierzami w czynnej służbie wojskowej, funkcjonariuszami Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej lub Służby Więziennej w zakresie nieokreślonym niniejszą ustawą określają przepisy odrębnych ustaw.
dezz04 napisał:Moim zdaniem może być... tylko kwestia tego jak załatwisz z przełożonymi kwestię zwolnień na zajęcia i praktyki.. też próbuję na 2 "fronty" i chce to jakoś połączyć, ale sądzę, że jest to możliwe![]()
Art. 34. 1. Pracownikowi wpisanemu na listę aplikantów radcowskich przysługuje, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia, zwolnienie od pracy w celu uczestniczenia w obowiązkowych zajęciach szkoleniowych.
2. Pracownikowi przysługuje prawo do płatnego urlopu, w wymiarze 30 dni kalendarzowych, na przygotowanie się do egzaminu radcowskiego oraz zwolnienie od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia w celu uczestniczenia w egzaminie wstępnym i radcowskim.
Przypominam, że na okres zajęć i praktyk przysługuje zwolnienie ze świadczenia pracy
mar_26 napisał:Czy może ktoś wie kiedy będzie widoczny w Extranecie podział na grupy dla I roku aplikacji w OIRP Waw?
Mutombo napisał:Wczoraj pani z OIRP powiedziała że bedą w czwartek ale bardzo póżnym wieczorem. Dzisiaj nie ma więc trudno powiedzieć kiedy pojawi się jakiś podział na grupy/plan. Napewno do 11.01. będzie![]()
mar_26 napisał:Fakt, wnioski o przeniesienie do innej grupy można składać do 10.01 do godz. 12, więc to po co ten pośpiech:brawo: ale cóż, musimy się chyba przyzwyczajaćswoją drogą zależy mi tylko na tym aby trafić do grupy sobotniej, ewentualnie środowej popołudniowej. Liczę na cud
![]()
Mutombo napisał:Wczoraj pani z OIRP powiedziała że bedą w czwartek ale bardzo póżnym wieczorem. Dzisiaj nie ma więc trudno powiedzieć kiedy pojawi się jakiś podział na grupy/plan. Napewno do 11.01. będzie![]()
mateusz67 napisał:Kolego/Koleżanko,
a składając maila w spr. sobotnich zajęć dostałeś/-aś jakiegoś maila zwrotnego w tej sprawie ? wysłałem 2 maile z potwierdzeniem odbioru i cisza. mam nadzieję, że ktos to w ogóle czytał i brał pod uwagę, skoro już pojawiła się taka możliwość
Vanquish napisał:Dzwoniłem w czwartek do OIRP Wawa i pani powiedziała, że Ci co złożyli wnioski o zajęcia sobotnie to będą mieć je w soboty.