Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
skladki placi sie od miesiaca, w ktorym Izba wpisala aplikanta na liste aplikantow i od tego momentu jest sie juz czlonkiem korporacji i obowiazuje oplacanie skladek czlonkowskich.

Zgadzam się z tym co napisałaś. Ja tak wpłacałam pieniądze ale po ślubowaniu w izbie powiedziano nam,że mamy je wpłacać począwszy od stycznia 2012 r.

mam pytanie odnośnie umów, które pojawiły się na extranecie w OIRP Warszawa. W każdej z nich umowa zawierana jest pomiędzy OIRP a aplikantem i pracodawcą na różne kwoty. Co jeśli nie mam pracodawcy? nie mam umowy o pracę, a tylko patrona? mam wykreślić tą rubryczkę czy wpisać tam patrona? bo już sam nie wiem...

Jeśli nie masz pracodawcy, który płaci za aplikację to po co i z kim chcesz zawierać umowę ?

pytam w kontekście paragrafu 5 pkt 2 regulaminu aplikacji... jest tam zapis, że "rada zawiera z aplikantem umowę określającą prawa i obowiązki związane z odbywaniem aplikacji"... i tak się zastanawiałem czy to te druki mają wrzucić...

Mój pracodawca nie finansuje mi aplikacji, wysłałem do OIRP W-wa pytanie, co w takim razie z umową. Czekam na odpowiedź od nich...

W takim razie nie będziesz podpisywał żadnej umowy. Płacisz w ustalonych terminach i tyle.

jedkow napisał:
Pan Puchacz ma rację. Np. sporo pytań z KPA czy KPK pwowoduje problemy. Warto wtedy uzyskać punkty na małych ustawach.
Powiem baaardzo praktycznie. Przeczytałem wszystko,Kodeksy po kilka razy. Ale gdyby nie testy Stepaniuka które powskazaywały mi rzeczy o jakie się pytają z tych małych ustaw to bym nie zdał. Ot co. Czytać a i owszem, ale bez robienia testów nie zajedziecie daleko. Samo przeczytanie tych największych kodeksów może nic nie dać. Skutecznośc na tych dużych w granicach 80%(a wiec sporo) to za mało by zdać. Stąd mój wniosek jak na początku.
Nie zgadzam się :)
Gdy się dostałam wszyscy pytali "jakie robiłaś testy?" a jak mówiłam że nie zrobiłam ani jednego - to oni :-o wielkie oczy.
Każdy ma swoją metodę. Ja na szczęście umiem się uczyć tak, że mi się materiał układa w głowie i nie muszę robić testów, żeby mi się wiedza usystematyzowała. Inna sprawa że trochę późno się zdecydowałam i późno zaczęłam uczyć, stąd zabawa w testy w momencie gdy miałam jeszcze masę materiału do opanowania byłaby tylko stratą czasu :D i mogłaby być niezłym demotywatorem.

OIRP Lublin - mam pytanie jak to u nas jest z tymi składkami?
Mamy je wpłacać od listopada czy od stycznia?
Nie wiem czy przelew zrobić na 20 czy 60 zł :D

Witam,

piszę w sprawie praktyk w jednostkach Prokuratury w ramach I roku aplikacji OIRP Warszawa.
Wraz z koleżanką zostaliśmy przypisani do Prokuratury Rejonowej w Nowym Dworze Mazowieckim, co mało powiedziane - wyjątkowo nie jest nam na rękę.
Z uwagi na powyższe zwracam się z prośbą o zgłaszanie się chętnych, którzy zamieniliby się z nami (o ile OIRP pozwoli), na dowolną prokuraturę w Warszawie.
Jak coś to na proszę o info na priv lub na mój adres e-mail - pawelk.1990@o2.pl

Gwoli wyjasnienia, wydaje mi się, że gros prawników udzielających się w tym temacie to byli chyba obecni aplikanci radcowscy I roku w Warszawie.

Udało nam się w miarę sprawnie zorganizować i mamy obecnie własne i bardziej prywatne środki komunikacji, które zaspokajają w tym względzie nasze potrzeby - prawdopodobnie dlatego zainteresowanie tym tematem zdecydowanie zmalało. Tym bardziej, że w innych izbach prawdopodobnie aplikanci zrobili to samo.

Ostatnia edycja:
loyd30 napisał:
Jak już zdacie egzamin radcowski i zdobędziecie wpis na listę radców to kolejnym krokiem powinno być wzięcie udziału w szkoleniu praktycznym:

PRECEDENS Akademia Prawa - Oferty pracy dla prawnika - praca kancelaria prawna - staż dla prawników – absolwenci prawa – studenci

W zależności od czasu pracy, trzeba im zapłacić:

3 miesięce - 2 550,00 zł

24 miesięce - 20 400,00 zł

PS - jest możliwość wzięcia kredyt na preferencyjnych warunkach ......

Myslaelm ze to jakis zart ale widze ze to jak mawiaja klasycy filmu: it's alive!! :-o

Niestety, ale nie mam i nie będę miała 20 000 zł na kurs doszkalający dla radców prawnych :D :D

To już lepiej chodzić za darmo na praktyki do kancelarii :D:D:D

pytanie się pewnie pojawiło ale jeśli nie kłopot to poproszę o podpowiedź, czy protokoły do traktatów też obowiązują?

przepraszam mam pytanie? czy mogę odbywać aplikację radcowską albo pracując w kancelarii notarialnej? obecnie jestem tam zatrudniona, patrząc co się dzieje na notarialnej aplikacji nie wiem czy jest sens się tam pchać, w tym roku chce przystąpić do egzaminu... właśnie się bronię, pozdrawiam

Izabela88 napisał:
obecnie jestem tam zatrudniona, patrząc co się dzieje na notarialnej aplikacji nie wiem czy jest sens się tam pchać, w tym roku chce przystąpić do egzaminu... właśnie się bronię, pozdrawiam

A co jest na notarialnej nie tak?

mam pytanie,
czy egzamin na aplikację radcowską muszę pisać w okręgu izby w którym jestem zameldowana? czy mogę pisać w dowolnie wybranej przeze mnie izbie w Polsce?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót