Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
zajęcia zawsze są raz w tygodniu - bez względu na Izbę. kwestia dnia i godzin uzależniona jest od prowadzących, nie wiem czy na 100% można się sugerować dniami tygodnia "obowiązującymi" poprzednio. na pierwszym roku dochodzą jeszcze praktyki - każda Izba pewnie inaczej to sobie ustawia. ja bym poczekała z planami do stycznia - wtedy przynajmniej bedzie znany plan zajęć, bo praktyki to swoją drogą..

Soleil567 napisał:
...(wawa) czy coś może wiadomo w jakie dni będzie miał 1 rok? ( ktoś pisał, że każdy rok ma w inny dzień, więc może juz 2 i 3 wie kiedy ma i w ten sposób dojdę do 1;))...
Odpowiedź już padła...aż stronę wcześniej, na której zapytałaś ;) klik

Masz rację :) przeczytałam Twoja wypowiedź, ale przyznam się, że niedokładnie i stad moje pytanie. A ten podział na grupy to jest zapewne alfabetycznie? Czyli wychodziloby, że osoby z nazwiskami na A, B... Itd mają rano a druga część alfabetu na popołudnie? Mi to by akurat bardzo pasowało ( mam nazwisko na A), w kancelarii się dogadam bez problemu a przy okazji francuski podciągne ( jest akurat w środy) :D

Chyba dobrze kombinujesz, bo ja też mam początek alfabetu i miałem na rano :)

Jest to trochę niewygodne dla osób, które mają sztywne godziny pracy (np w urzędach). Ale dla mnie akurat bardzo dobrze. Mam nadzieję, że tak będzie:)

Mi to pasuje, ale z tego co pamiętam z początku roku, to po utworzeniu owych grup było info o możliwości wnioskowania o zmianę (z ważnych przyczyn oczywiście ;)).

Ostatnia edycja:
Witam. Mam takie pytanie. Tylko prosze nie chce od razu byc skrytykowana ze jestem jakas prze ambitna lub cos w tym stylu . Chodzi mi o ewentualne powtarzanie materiału przygotowujace na pierwsze zajecia na aplikacji. Czy warto zaczać juz teraz powtarzac material kc kpc czy kp. Moze jakies wskazowki od starszych rocznikow. Na co zwracac uwage, co powtarzac na te pierwsze zajecia. Tylko prosze bez zbednych komentarzy oczerniajacych. Moze kazusy cwiczyc? Polecicie jakas ksiazke?

Andziana, ja nie wiem jak będzie u Ciebie (nie wiem jak izba) ale te zajęcia u mnie nie wymagają raczej niczego... przeżycia i zachowania pozycji siedzącej, a nie leżącej. Bynajmniej nie przygotowania merytorycznego.

Ale z tego co wiem, to tak jest raczej wszędzie.

Aha. Dobrze wiedziec. Bo myslalam ze moze jakies cwiczenia beda i ze pytaja na zajaciach. Stad moje pytanie. Czyli wychodzi na to ze uczy sie w wakacje do egzaminow koncowych tak?

Znów..nie wiem jak jest w Twojej Izbie, u mnie kolos jest de facto po skończonym przedmiocie, wakacje nie maja nic do tego. Cywilne - 9.06, kpc - 20 któryś lipca, prawo pracy i ubezpieczeń - 23.10.
A wakacje były w sierpniu.

Aha. No wiesz poprostu zobaczylam na stronie izby ze ukladalo sie to w tym roku aplikantom naszym wrzesien pazdziernik listopad. W kazdym razie chodzilo mi o to czy szykowac sie na styczen czy poprostu na zajeciach pytaja w jakikolwiek sposob. Dzieki za odpowiedz w kazdym razie. Pozdrawiam

u mnie w Izbie jeśli chodzi o zajęcia też nie trzeba robić nic poza pojawianiem się by nie przekroczyć limitu nieobecności. kilka razy przygotowywaliśmy jakeiś prace pisemne czy kazusy - jak ktoś nie zrobił to nie miało to żadnego znaczenia. na koniec trzeba jedynie zaliczyć kolokwia, a to już kwestia indywidualna kto ile czasu potrzebuje na naukę itp.

Mam pytanie dotyczące patrona :) Kiedy zacząć go szukać? Póki co nie mam jeszcze uchwały o wpisie na listę aplikantów, więc to chyba za wcześnie na szukanie. Z drugiej strony boję się, że potem będę miała problem ze znalezieniem patrona.

Kairka napisał:
Mam pytanie dotyczące patrona :) Kiedy zacząć go szukać? Póki co nie mam jeszcze uchwały o wpisie na listę aplikantów, więc to chyba za wcześnie na szukanie. Z drugiej strony boję się, że potem będę miała problem ze znalezieniem patrona.

szukanie powinnaś zacząć w dniu dowiedzenia się, że zdałaś egzamin... dużo powodzenia życzę, przyda się teraz.

Kairka napisał:

Ja znalazlam w ciagu tygodnia od dowiedzenia się ze strony oirp o pozytywnym zdaniu egzaminu, jeszcze przed dostarczeniem wyniku egzaminu. Wiec mysle ze nie masz na co czekac tylko w droge póki czas:)

Czy znany już jest termin i miejsce ślubowania na aplikatnów radcowskich w Warszawie? Jeżeli nie to gdzie i kiedy taka informacja będzie podana?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

7oker napisał:
Czy znany już jest termin i miejsce ślubowania na aplikatnów radcowskich w Warszawie? Jeżeli nie to gdzie i kiedy taka informacja będzie podana?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

ślubowanie jest w styczniu, jak będziecie mieć dużo szczęścia to informacja pojawi się przed świętami, a znając życie na kilka dni przed ślubowaniem :razz: a gdzie.. hmm.. pomyślmy, na stronie Izby?

ślubowanie jest 15 grudnia w Teatrze Narodowym, a informacja jest załączona do uchwały o wpisie na listę aplikantów

Witam :)

Orientujecie się jak wygląda sprawa z patronatem? Mam już znalezionego patrona i nie wiem za bardzo co teraz. Powinnam go już zgłosić do OIRP czy poczekać do stycznia na rozpoczęcie aplikacji?

blairwaldorf napisał:
Witam :)

Orientujecie się jak wygląda sprawa z patronatem? Mam już znalezionego patrona i nie wiem za bardzo co teraz. Powinnam go już zgłosić do OIRP czy poczekać do stycznia na rozpoczęcie aplikacji?

Ty się powinnaś orientować, tym bardziej, że minęło już dwa miesiące od egzaminu... wskazówka ode mnie: już dawno powinnaś mieć to z głowy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót