Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
undenied widzę, że Ty na forum zajmujesz się tylko dopierd...em każdemu, kto o coś pyta ... na poprzedniej stronie wylałaś już wyjątkowo dużo jadu. Jeśli nie masz ochoty pomóc to po co w ogóle cokolwiek pisać?

blairwaldorf - do 15 grudnia musisz zanieść do Biura OIRP oświadczenie patrona o objęciu patronatem, także masz jeszcze trochę czasu.

Ostatnia edycja:
witam,
mam wszystkie materiały z których sie uczyłem w zeszłym roku na egzamin radcowski ( z powodzeniem). Wykłady z różnych izb, opracowania, prywatne materiały z różnych szkoleń, oddam za 500 zł - kto by chciał skorzystać zapraszam na priva.
Mam tez komentarze 2014 do każdego działu BECKA jednotomowe - oddam znacznie taniej niż w księgarni.

Kerju - dziękuję za informację ;) Na stronie naszej OIRP nie ma żadnych informacji, a w regulaminie aplikacji też nie znalazłam nic na ten temat.

Cześć,

proszę Was o interpretację następującej kwestii:

czy w związku z zapisami:

- art. 32 ust.3 ustawy o radcach prawnych Aplikację radcowską odbywa się w kancelarii radcy prawnego, w spółce radców prawnych lub radców prawnych i
adwokatów lub w jednostkach organizacyjnych,
- załącznika do Regulaminu odbywania aplikacji radcowskiej, cyt.: Praktyki - Kancelarie radców, spółki radców prawnych lub radców prawnych i adwokatów, biura prawne przedsiębiorców i innych jednostek organizacyjnych (pod nadzorem radcy prawnego), w tym w organach administracji publicznej, a w miarę możliwości także w sądach,

mogę odbywać część praktyk w wydziale radców prawnych jednostki organizacyjnej jednostki samorządu terytorialnego, a jeśli tak to pod jakimi warunkami (mam tu na myśl tę część praktyk, która nie jest objęta obowiązkiem odbywania jej w kancelariach).

Jeszcze jedna kwestia: czy praktyki sądowe mieszczą się w puli 40 g. praktyk, czy są to praktyki zupełnie odrębnie rozliczane?

Pozdrawiam,
;)

górek napisał:
Jeszcze jedna kwestia: czy praktyki sądowe mieszczą się w puli 40 g. praktyk, czy są to praktyki zupełnie odrębnie rozliczane?)

Oczywiście miało być "w puli 40 jednodniowych praktyk"...

Witam wszystkich,
czy może ktoś, kto rozpoczyna aplikację przy OIRP w Toruniu jest w stanie udzielić informacji o terminie ślubowania aplikantów radcowskich?
Albo ewentualnie kiedy ten termin będzie znany? Otrzymałam już uchwałę, ale niestety żadnych więcej informacji.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

dianewa napisał:
Witam wszystkich,
czy może ktoś, kto rozpoczyna aplikację przy OIRP w Toruniu jest w stanie udzielić informacji o terminie ślubowania aplikantów radcowskich?
Albo ewentualnie kiedy ten termin będzie znany? Otrzymałam już uchwałę, ale niestety żadnych więcej informacji.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Może po prostu zadzwoń do swojej izby?

WItam . Mam pytanie do Was . Czy oswiadczenie patrona oraz wniosek o wyznaczenie patrona mozna wyslac listownie do izby aby nie jechac specjalnie osobiscie. I drugie pytanie do kiedy dokladnie trzeba wplacic pieniadze na aplikacje?

Mnie powiedzieli, że wszystkiego się dowiem podczas spotkania organizacyjnego połączonego ze ślubowaniem.

kerju napisał:
undenied widzę, że Ty na forum zajmujesz się tylko dopierd...em każdemu, kto o coś pyta ... na poprzedniej stronie wylałaś już wyjątkowo dużo jadu. Jeśli nie masz ochoty pomóc to po co w ogóle cokolwiek pisać?

.

co za poziom wypowiedzi :D skoro moje posty nic wg Ciebie nie wnoszą to to co piszesz tym bardziej. punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - dopingowanie czyjegoś nieogarnięcia nie przyniesie nic dobrego, mało kto to rozumie niestety.

Andziana napisał:
WItam . Mam pytanie do Was . Czy oswiadczenie patrona oraz wniosek o wyznaczenie patrona mozna wyslac listownie do izby aby nie jechac specjalnie osobiscie. I drugie pytanie do kiedy dokladnie trzeba wplacic pieniadze na aplikacje?

wszystkie papiery można wysłać pocztą. za aplikacje płaci się wtedy, gdy już sie ją rozpocznie ;) nie ma obaw, o opłatach nie pozwolą nikomu zapomnieć.

górek napisał:
mogę odbywać część praktyk w wydziale radców prawnych jednostki organizacyjnej jednostki samorządu terytorialnego, a jeśli tak to pod jakimi warunkami (mam tu na myśl tę część praktyk, która nie jest objęta obowiązkiem odbywania jej w kancelariach).

możesz. na takich samych warunkach jak i w kancelarii. nie wiem jak konkretne Izby do tego podchodzą, ale u mnie np. rozchodzi sie o ilość. wiekszość musi być w kancelarii, mniejsza część może być w urzędach i innych cudach.

Ostatnia edycja:
Witam ponownie,

Według wszelkiego prawdopodobieństwa, na zajęcia w OIRP Warszawa zostanę zapisany do grupy przedpołudniowej. Zależy mi natomiast na uczestniczeniu w zajęciach popołudniowych. Gdyby ktoś odczuwał potrzebę zmiany w odwrotnym kierunku, proszę o informację na priva - zawnioskujemy wówczas w duecie unikając ewentualnych problemów z transferem.

Pozdrawiam

Mam problem z logowaniem do Extranetu.
Pamiętam swój login APL-WA-14****, niestety nie pamiętam hasła i gdzie mam je zapisane.
Czy jest jakiś tajemny sposób na otrzymanie przypomnienia hasła lub jego zmianę? Nie znalazłem takiej możliwości.

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

Pozdrawiam

7oker napisał:
Mam problem z logowaniem do Extranetu.
Pamiętam swój login APL-WA-14****, niestety nie pamiętam hasła i gdzie mam je zapisane.
Czy jest jakiś tajemny sposób na otrzymanie przypomnienia hasła lub jego zmianę? Nie znalazłem takiej możliwości.

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

Pozdrawiam

Tylko mail na helpdesk.

hej, próbuję, na razie bezskutecznie, znaleźć informacje o liczbie godzin/dni praktyk w sądach i prokuraturach na I roku aplikacji, możecie mi przybliżyć ile tego jest? z góry dzięki!

Liczbę praktyk określa regulamin odbywania aplikacji, z pewnym marginesem różnic w poszczególnych izbach. Praktyk jest 40 dni w sumie, z czego nie mniej niż 14 w kance. Resztą sądy/prok. W OIRP Katowice to wychodzi bodajże 20 dni.

Czy ktoś wie jak wyglądają ćwiczenia - symulacja występowania przed sądami??

paragraf51015 napisał:
Czy ktoś wie jak wyglądają ćwiczenia - symulacja występowania przed sądami??

tak jak nazwa na to wskazuje - rozprawa "na niby".

Witam wiecie gdzie odbywają się wykłady aplikantów radcowski w poznaniu?

Witam,
Mam pytanie związane z patronem. Otóż pierwsze i ostatnie spotkanie z moim patronem miało miejsce pod koniec stycznia br. Patron kazał mi zostawić swój numer telefonu oraz adres email, po czym- na zadane przeze mnie pytanie odnośnie kolejnego spotkania- usłyszałam, że zobaczymy się może w przyszłym tygodniu. Do kolejnego spotkania jednak nie doszło, od tamtej pory nie utrzymywaliśmy jakiegokolwiek kontaktu. Dodam jeszcze, że przydzielony mi patron jest przesympatycznym człowiekiem i wie, że pracuję. Słyszałam już o tym, że często stosowaną praktyką jest to, że patron wystawia jedynie opinię o aplikancie i na tym kończy się jakakolwiek z nim współpraca. Zastanawiam się czy mam dzwonić/ pisać do patrona z pytaniem czy pamięta o mnie czy może uszanować to, że milczy, być może ze względu na brak potrzeby zlecania mi jakiejkolwiek pracy? Czy ktoś był w podobnej sytuacji?

Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót