Aplikacja rzecznikowska

• Autor wątku Autor wątku michal166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dobra a co sądzicie o deregulacji zawodów... warto będzie jeszcze robić tą aplikację?

kamciatka napisał:
Dobra a co sądzicie o deregulacji zawodów... warto będzie jeszcze robić tą aplikację?

No właśnie. Dzisiaj Sejm uchwalił III transzę deregulacji w tym rzecznika patentowego. "Aplikacja odbywa się raz w roku". Ale uprawnienia w zakresie rejestracji znaków towarowych dostaną radcowie i adwokaci. Myślę, że mimo to warto....ale ja teraz zacząłem się zastanawiać nad sensem podchodzenia w tym roku...

Jeżeli chodzi o deregulację aplikacji rzecznikowskiej to zgadzam się z rzecznikami patentowymi w zakresie upoważnienia radców prawnych i adwokatów w zakresie uprawnień do rejestracji znaków towarowych itp.

Już pomijam fakt, iż w tej chwili nie ma obowiązku by rejestrując znak towarowy w krajowym systemie prawnym był obowiązek posiadania pełnomocnika w charakterze rzecznika patentowego. Więc teoretycznie mogą to nawet robić r.pr. i adw.

Jestem też przeciwny takiemu rozszerzeniu uprawnień zwłaszcza, iż te dwie grupy zawodowe posiadają tak szeroki wachlarz uprawnień, że nie widzę tu niczego innego jak chciwego rozszerzaniu swoich upoważnień.

Nikt radcom prawnym ani adwokatom nie broni podejścia do egzaminu wstępnego, a następnie ukończenia aplikacji. W związku z tym nie widzę potrzeby by ustawodawca dawał mecenasom uprawnienia do spraw, które tak jak Izba mówi wymagają szczegółowego podejścia oraz przeszkolenia.

Teraz dostaną znaki towarowego a potem będą żądać uprawnień do patentów, wzorów przemysłowych itp.

Apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Co zaś się tyczy samego egzaminu wstępnego na apl. to uważam, że po pierwsze odbywanie egzaminu wstępnego co roku, a także to, iż zostanie zniesiony II etap konkursu jest jak najbardziej słusznym rozwiązaniem i czekam na to z niecierpliwością.

O ile dobrze pamiętam jest też koncepcja by roczny koszt aplikacji zmniejszyć do podobnych kwot co apl. rad. i apl. adw. Uważam to za coś bardzo wskazanego.

Warto by było również usunąć obowiązek wskazania patrona przy składaniu dokumentów do egzaminu wstępnego.

Uważam ten przepis za martwy, a poza tym za ustawową możliwość do uniemożliwiania dostępu do zawodu osobom chcącym podejść do egzaminu wstępnego. W mej ocenie wskazany przepis jest niezgodny z konstytucją.

Czy wie ktos moze gdzie mozna znalezc test z ostatniego egzaminu wstepnego na ta aplikacje? Nie moge go nigdzie znalezc :S

Ponawiam pytanie: jak planujecie przygotowac sie z wiedzy technicznej? Jakies pomysly?

ziawa napisał:
Ponawiam pytanie: jak planujecie przygotowac sie z wiedzy technicznej? Jakies pomysly?

Mi jest brak na chwilę obecną pomysłu.

A jakie jest twoje zdanie na ten temat?

Uczciwie powiem, że miło by mi było gdybyś się na ten temat wypowiedziała.

Pozdrawiam.

Czy ktoś z was się już może orientuje z czego warto się zagadnień technicznych uczyć?

Cześć,

na stronie izby w oficjalnym komunikacie Krajowej Rady Polskiej Izby Rzeczników Patentowych http://www.rzecznikpatentowy.org.pl/aktualnosci/150530/PIRP_OGLOSZENIE_o_konkursie.pdf jest jasna informacja, że część ustna odbędzie się NIE PÓŹNIEJ niż w ciągu dwóch tygodni od egzaminu pisemnego.

Dzisiaj dostałam list od Izby z informacją, że część ustna odbędzie się 16-17 października w więc 3 tygodnie później. 16-17 października nie będzie mnie w kraju i będę prosiła o termin dodatkowy. Czy ktoś z Was ma podobną sytuację???
I czy w ogóle biuro może sobie samodzielnie wybierać terminy jak mu pasuje pomimo oficjalnego komunikatu???

Dajcie znać!
(mam nadzieję, że ktokolwiek tu zagląda)

crammm napisał:
url]http://www.rzecznikpatentowy.org.pl/aktualnosci/150530/PIRP_OGLOSZENIE_o_konkursie.pdf[/url] jest jasna informacja, że część ustna odbędzie się NIE PÓŹNIEJ niż w ciągu dwóch tygodni od egzaminu pisemnego.

W ustawie o Rzecznikach Patentowych nie znalazłem zapisu, który zobowiązywałby Krajową Radę Rzeczników Patentowych do ustanowienia drugiego etapu konkursu w przeciągu dwóch tygodni od egzaminu pisemnego.

A więc nie ma podstaw prawnych, które dają możliwość zarzucenia naruszenia prawa, procedur.

W związku z powyższym należy uznać ten termin za instrukcyjny, który może się ew. zmienić.

Choć jak widać należy ją uznać za nieszczęśliwa informację wprowadzająca w błąd.

crammm napisał:
Dzisiaj dostałam list od Izby z informacją, że część ustna odbędzie się 16-17 października w więc 3 tygodnie później

Też dostałem list. Jest w nim ta sama data. Ponadto na adres e-mail dostałem to samo pismo w wersji elektronicznej, które podaje tą samą datę. A więc należy uznać, iż ta data jest właściwa.

crammm napisał:
16-17 października nie będzie mnie w kraju i będę prosiła o termin dodatkowy.

To się nazywa pech. No ale masz jeszcze czas na zmianę terminu wyjazdu za granicę.

crammm napisał:
będę prosiła o termin dodatkowy.

Nie dostaniesz dodatkowego terminu.

Ten termin nie podlega przywróceniu.

Jeśli się nie stawisz to zostanie to potraktowane jako niezaliczenie egzaminu, ukończenie go z wynikiem "0". Czyli się nie dostaniesz.

Będziesz mogła do egzaminu wstępnego na omawianą aplikację podjeść przy następnym naborze.

Nie muszę chyba mówić, że opłata za egzamin wstępny nie podlega przywróceniu.

crammm napisał:
czy w ogóle biuro może sobie samodzielnie wybierać terminy jak mu pasuje pomimo oficjalnego komunikatu???

Zgodnie z przepisami egzamin wstępny wyznacza Krajowa Rada Rzeczników Patentowych a więc należy uznać, iż w powyższej kwestii nie brało, i nie miało wpływu biuro Polskiej Izby Rzeczników Patentowych.

crammm napisał:
(mam nadzieję, że ktokolwiek tu zagląda)

Ja tu zaglądam. : D

Z jakiego jesteś Województwa?

Ostatnia edycja:
no to klopsik .... test z aplikacji 3 lata wstecz pytanie 97 jest błąd... Prezes NIK powoływany jest przez Sejm za zgodą Senatu a nie przez Prezydenta RP... nie wgłębiałam się jeszcze w te pytania ale jak są takie byki to strach się bać... :/:o

dopiero zaczynam się uczyć :D wyłapał ktoś jeszcze jakieś błędy?

Ogólnie mam kiepski nastrój. Nie mam zielonego pojęcia czego spodziewać się po pytaniach technicznych.

kolejne źle sformułowane pytanie.... bo układ SI nie ma wielkości ciśnienia...

Jednostki podstawowe układu SI
Wielkość Nazwa Symbol
Długość metr m
Masa kilogram kg
Czas sekunda s
Natężenie prądu elektrycznego amper A
Temperatura termodynamiczna kelwin K
Ilość materii mol mol
Światłość kandela cd

Jednostki uzupełniające używane w układzie SI
Kąt płaski radian rad
Kąt bryłowy steradian sr

Jednostki pochodne
Wielkość Nazwa Symbol Jednostka Wymiar
Częstotliwość herc Hz s-1
Siła niuton N kg m/s2
Ciśnienie paskal Ps N/m2 kgm-1/s2
Energia, praca dżul J N m kg m2/s2
Moc wat W J/s kg m2/s3
Ładunek elektryczny kulomb C A s
Napięcie elektryczne wolt V J/C, W/A kg m2 s-3 A-1
Natężenie pola elektrycznego wolt na metr V/m, N/C kg m s-3 A-1
Pojemność elektryczna farad F C/V kg-1 m-2 s4 A2
Opór elektryczny om omega V/A kg m2 s-3 A-2
Przewodność elektryczna simens S A/V, omega- kg-1 m-2 s3 A2
Strumień magnetyczny weber Wb V s kg m2 s-2 A-1
Indukcja magnetyczna tesla T Wb/m2 kg s-2 A-1
Natężenie pola magnetycznego amper na metr A/m
Indukcyjność magnetyczna henr H Wb/A kg m2 s-2 A-2
Temperatura Celsiusa stopień Celsiusa oC K
Strumień świetlny lumen lm cd sr
Natężenie oświetlenia luks lx lm/m2 cdsr/m2
Aktywność źródła promieniotwórczego bekerel Bq s-1

Cudownie. A ja myślałem, że kwiatki potrafią robić tylko w pytaniach prawniczych.

Moim zdaniem był trudniejszy od poprzedniego niestety 😔

Powrót