bolec_grucha20 napisał:
Witam wszystkich forumowiczów
Nie wiem czy ktoś kiedyś coś pisał na ten temat ale chciałabym w roku 2018 zgłosić się na egzamin wstępny na aplikację. Czy ktoś z życzliwych mógłby napisać jak wygląda obecnie egzamin, ile trzeba się uczyć i ogólnie co robić, aby zdać?
Zdawałam w tym roku. 100 pytań, 50 było z wskazanych ustaw, 46 z zagadnień technicznych, a 4 ostatnie tłumaczenie tekstu na język polski z angielskiego/francuskiego/niemieckiego. Przy tłumaczeniu też wybierało się z podanych odpowiedzi i były to zdania, a nie pojedyncze słowa. Jeżeli chodzi o część prawniczą, to pytania słowo w słowo z ustaw, nie były podchwytliwe. Najłatwiejsze były zdecydowanie z Konstytucji, bo same podstawy, że aż wstyd nie wiedzieć. W przypadku techniki to było wszystkiego po trochu, od prostych pytań o zaćmienie, przez podstawy z chemii, fizyki i geometrii, aż po metalurgię. Kilka pytań się powtórzyło z tego testu z 2012 roku.
Jeżeli chodzi o samą naukę, to zależy jaki kierunek się skończyło. Ja jestem po prawie, więc poświęciłam naprawdę mało czasu na ustawy, bo po 5 latach miałam już swój system i szybko poszło. Z języka powtarzałam tylko słówka z prawa własności przemysłowej. Natomiast najwięcej czasu poświęciłam na techniczną część. Głównie repetytoria z chemii i fizyki, trochę geometrii, rysunku technicznego, historii techniki i jedna książka z podanego na stronie PIRP wykazu, bo przyznam szczerze, że te grube księgi z wykazu skutecznie mnie odstraszyły. W sumie to już w czerwcu coś tam sobie czytałam zaraz po obronie, ale z nauką ruszyłam dopiero w lipcu i tak do końca września z tygodniową przerwą na wyjazd wakacyjny.
Mi akurat te 3 miesiące nauki wystarczyły, bo dostałam się ze sporym zapasem punktowym. Tak naprawdę to mało osób nie zdało, jak spojrzy się na listę na stronie PIRP, więc egzamin nie był jakiś bardzo trudny. Poza tym jak nie byłam pewna odpowiedzi przy jakimś pytaniu technicznym, to udawało mi się wybrać prawidłową odpowiedź "na logikę".
Ach, no i ważna sprawa, jeżeli jesteś po prawie, to lepiej sprawdzaj jak się mają zmiany w ustawie o rzecznikach patentowych, bo w obecnym projekcie chcą usunąć studia prawnicze z przepisu określającego jakie wymagania musi spełniać osoba, aby wpisać ją na listę, co dotyczy też i aplikantów. Jak ta zmiana wejdzie w życie to jedynie osoby po studiach technicznych i matematyczno-przyrodniczych będą mogły przystępować do egzaminu.
Mogło wyjść trochę chaotycznie, ale w razie innych pytań i wątpliwości pisz śmiało.