Aplikacja rzecznikowska

• Autor wątku Autor wątku michal166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Na egzaminie zadają czasami pytania z tworzenia brył w przestrzeni 3D (rysunki do opisów patentowych).

A macie jakieś konkretne informacją na temat umiejętności językowych na egzaminie? Czy będzie to luźna pogadanka czy coś specjalistycznego?

Z tego co wiem to nie będzie to luźna rozmowa. Będzie to tłumaczenie określonego tekstu z języka: angielskiego, niemieckiego bądź francuskiego (wedle wyboru zdającego), tylko na język polski .

Osoby, które na egzamin wstępny się przygotowują. Z jakiego podręcznika/literatury uczycie się zagadnień technicznych?

Dziękuje za linka. Przejrzałem trochę stronę i jeszcze ją sobie przejrzę. Jednakże muszę z przykrością stwierdzić, że dla kandydata na aplikację rzecznikowską strona jest bezużyteczna. Poza prawem konstytucyjnym nie znalazłem żadnych pytań, które byłyby związane z egzaminem wstępnym na aplikację rzecznikowską, że o jej kompletnym pominięciu w serwisie nie wspomnę.

Wielkie dzięki.

Wstępnie wygląda to bardzo obiecująco i jak tylko będę miał możliwość z przyjemnością się na to wybiorę.

Co zaś się tyczy samej aplikacji to jakiś czas temu Rzeczpospolita podawała, że w tym roku jest 198 chętnych. Ciekaw jestem czy to się liczy jako niewystarczająca liczba chętnych, czy nie.

Z tego co pytałem, to liczba kandydatów jest porównywalna z rocznikami poprzednimi.

Uważam natomiast za mało profesjonalne określenie zakresu egzaminu jedynie poprzez odwołanie się do art. 28b ust. 2 ustawy o rzecznikach patentowych.

Co to znaczy stwierdzenie "podstawy prawa własności przemysłowej"? Chodzi jedynie o ustawę Prawo Własności Przemysłowej z 2000 r. (co sugerowałoby stwierdzenie "podstawy"), czy pytania mogą paść też z umów międzynarodowych np.
- Konwencji Paryskiej - o ochronie własności przemysłowej (1883 r.),
- TRIPS - Porozumienie w sprawie Handlowych Aspektów Praw Własności Intelektualnej (1994 r.)
- Układu o Współpracy Patentowej (PCT) z 1970 r.

...nie mówiąc o innych.

Dlaczego nie opublikowano listy ustaw które obowiązują na egzaminie? W obecnej sytuacji każdy sam interpretuje co mieści się w pojęciu "podstawy". Gorzej jeżeli osoby tworzące test jako podstawy uznają również przepisy wykonawcze do ustawy PWP. Możemy się jedynie domyślać tego co ujrzymy na teście.

Podobnie sprawa ma się z elementami wiedzy technicznej. Jako magister prawa nawet nie wiem z czego mógłbym się uczyć. Było by fantastycznie gdyby ktoś mógłby polecić książkę która ujmuje zwięźle to zagadnienie. Na studiach był przedmiot podstawy prawa/ prawoznawstwo, który zwięźle opisywał podstawowe elementy wiedzy prawniczej. Z tego co zdołałem się dowiedzieć inżynierowie podobnego przedmiotu (odnoszącego się do elementów wiedzy technicznej) nie mieli.

I bądź tu mądry jeżeli chodzi o przygotowanie do egzaminu :)

Nie ma takiej książki, która zawiera w sobie elementy wiedzy technicznej ponieważ jest to zbyt szerokie pojęcie- matematyka, fizyka, biologia, chemia i wszystkie możliwe odgałęzienia. Coś mi się wydaje że większość osób po prostu pójdzie na żywioł;)

A macie jakieś przykładowe materiały, które dotyczą tłumaczenia z angielskiego?

Podstawy wiedzy technicznej to jest materiał przedmiotów podstawowych z dwóch pierwszych lat studiów technicznych, tzw. kanon.

F-A-ST napisał:
Podstawy wiedzy technicznej to jest materiał przedmiotów podstawowych z dwóch pierwszych lat studiów technicznych, tzw. kanon.

Miło by było gdybyś zaproponował konkretny tytuł lub tytuły. Może to i jest kanon, tylko, że jest to kanon o którym nie mam pojęcia, a to z racji tego, że jestem po prawie.

Jeśli chodzi o mnie to jako podstawy prawa własności przemysłowej traktuję nie tylko ustawę prawo własności przemysłowej, lecz również i konwencję paryską, a także porozumienie TRIPS.

Wydaje mi się, że aż tak daleko nie będą się posuwać by pytać aż o układ o współpracy patentowej, gdyż to by oznaczało, że należałoby zapytać o patent cooperation treaty oraz inne. Rozporządzeniami wykonawczymi również się nie zajmuję.

Nie zapominajmy, że I etap ma być zestawem 100 pytań, wśród których mają się znaleźć również pytania z zakresu prawa konstytucyjnego, oraz zagadnienia techniczne. W mojej ocenie miejsca by im zabrakło zwłaszcza, że są wzory użytkowe, znaki towarowe itd., a i zasady wykonywania zawodu rzecznika patentowego.

Podstawy wiedzy technicznej mnie również martwią.

Co do tłumaczenia z angielskiego to obawiam się, że nic nie mogę tu ci doradzić rene001.

Dorzucę swoje "pięć groszy":
- test ma obejmować (według mojej wiedzy) 150 pytań (a nie 100)
- można się spodziewać że pytania będą dotyczyć glównie zawodu rzecznika, zasad wykonywania, uprawnień, w drugiej kolejności podstaw pwp, a na koniec elementów pr.konstytucyjnego oraz, w najmniejszym zakresie, elementów wiedzy technicznej (z tzw. wiedzy powszechnej). Zatem wkuwanie PCT, PM i innych uważam za bezsensowne, podobnie jak sięganie po "kanony" wiedzy technicznej :)

A masz może jakieś informacje dotyczące tego, ile trzeba mieć poprawnych odpowiedzi by zdać test? A na czym ma polegać ustny ? A wiesz może gdzie się odbędzie pisemny ? (tak naprawdę to niewiele wiadomo....) :)
pozdr.

Faktycznie informacji jest b.mało. Podobno do zdania testu trzeba mieć 70% pozytywnych odpowiedzi. Co do miejsca egz.pisemnego - na Madalińskiego sala mieści jakieś 50osób więc sądzę ze raczej wynajmą jakąś większą sale, ale gdzie - nie wiem. Natomiast na ustnym na pewno będzie sprawdzenie stopnia znajomości wybranego języka (tłumaczenie pisma urzędowego, fragment przepisów itp.) oraz pytania z wiedzy jak na teście (sprawdzenie czy kandydat ma "predyspozycje" do wykonywania zawodu).

I jeszcze jedna uwaga - z postów na tym i innym forach widać ze aplikacją rzecznikowską interesują się równiez osoby które są aktualnie na aplikacji adwokackiej lub innej. Polecam lekturę art.29 ust.1 ustawy o rzecznikach...

Drogi Mac73! Skad informacje dotyczace 150 pytan na egzaminie?

Orientujecie się czy będą wysyłać powiadomienia o godzinie, miejscu egzaminu wstępnego? Tak, jak to robią na adwokacką, radcowską itd.? Jeśli tak, ktoś z was już dostał?

Dzwonilam i wiem:) Beda powiadamiac dopiero po 14 wrzesnia (wtedy sie zbiora zeby ustalic miejsce egzaminu i godzine). Informacja bedzie dostepna na stronie juz 14 wrzenia, natomiast listy przyjda jakos na tydzien przed egzaminem.

Cześć Wszytskim,

Możecie powiedzieć mi, których "elementów" prawa konstytucyjnego się uczycie? Ja postanowiłam przeczytać sobie raz Konstytucję i to tyle (bo nie bardzo wyobrażam sobie uczyć się jej na pamięć..), ale może ktoś ma inną sensowną koncepcję?

Powrót