Aplikacja rzecznikowska

• Autor wątku Autor wątku michal166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzięki za info. bo już się trochę obawiałam.
Myślicie, że techniki nie będzie na ustnym, bo po tym "teście" to ja zabrałam się za technikę.

Wydaje mi się, że będzie. Może warto pójść przy nauce w kierunku zagadnień z testu??

Jak w końcu z tym tłumaczeniem? tłumaczymy z obcego na polski czy z polskiego na obcy?

A jaki macie pomysł na uczenie się tej "techniki"?!?

Petey500 - z tego co wiem tłumaczenie na polski...

Sorry ale dyskusja chwilami przypomina "przedszkole"... (zwłaszcza, że jak rozumiem co najmniej część osób to prawnicy...)
A wystarczy przeczytać ze zrozumieniem kilka przepisów i wszystko jest jasne, np.
petey500 - "Jak w końcu z tym tłumaczeniem? tłumaczymy z obcego na polski czy z polskiego na obcy?" Hmm rozporządzenie wyraźnie określa jak wygląda tłumaczenie na egz.pisemnym - "...z języka angielskiego, francuskiego lub niemieckiego na język polski...".

Co do techniki - moim zdaniem może się pojawić na ustnym, natomiast zakres jest tak ogromny, że nie ma szans powtórzyć wszystkiego. Osobiście zdaje się na tzw. wiedzę nabytą :)

I jeszcze jedno - z moich obliczeń wynika, że po pisemnym pozostało jakieś 139 osób. Poprzednia aplikacja liczyła troche ponad 140 osób. Stąd można chyba wnioskować, że na ustnym nie będzie jednak "rzezi niewiniątek" (jak ktoś tu napisał) - w końcu Izbie również zależy aby przyjąć odpowiednią liczbę aplikantów ;)

Co do zakresu wiedzy technicznej to mi jeden rzecznik patentowy "starej daty" mówił, żebym zwróciła uwagę na zagadnienia: prawo akcji i reakcji; co to jest laser i w jakich dziedzinach się go wykorzystuje; jak działa aparat fotograficzny i podstawy optyki; co to jest prawo Boyle'a Mariotte'a (strasznie brzmi, ale to jest zagadnienie związane z gazem doskonałym). Niestety nie mam pojęcia jakie to ma przełożenie na rzeczywistość i to co będzie w przyszłym tygodniu na ustnym.
Jak pisze Mac73, zakres jest tak ogromy, że nie ma szans powtórzyć wszystkiego....ale można w necie zawsze poczytać o podstawach fizyki, chemii, czy matmy:).

A Wy macie jakieś informacje co do zagadnień na ustny zarówno z prawa jak i z wiedzy technicznej?

agnieszka_3 napisał:
I jak tam nauka?, jakieś spostrzeżenia?

Kiepsko... a spostrzeżenia, że tak naprawdę nic nie wiadomo działa na mnie wybitnie dołująco ...
Mam nadzieję, że poniedziałkowi podzielą się tym,czym do nich sptrzelano....

Właśnie - czy ktoś z forumowiczów zdaje w poniedziałek??
Ja niestety dopiero we wtorek...

I ja też. Jak narazie nie widac, żeby ktokolwiek na forum zdawał w poniedziałek : (

Może w poniedziałek zdają ci co dobrze zaliczyli technikę

Kto to wie, wg jakiego kryterium podzielili zdajacych ; ). Może to wybór języka chodzi..

Z tego co widzę, to w poniedziałek nie ma ustnych. Odbywają się 9 i 10.

Też tak mi się zdaje. To mam nadzieję, że wtorkowi podzielą się wrażeniami? Ja mam w środę

Pierwszy raz podchodzę do egzaminu gdzie praktycznie nie wiadomo czego się spodziewać, nie wiadomo o co mogą pytać i jaki tak na prawdę jest zakres tematyczny... Dla mnie to jakaś totalna paranoja :mad:

Powrót