Arbeitslosengeld II - po maju 2011.

• Autor wątku Autor wątku emigrant.de
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emigrant.de

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich .
Od maja Niemcy otworzyli rynek pracy dla Polaków.

Ja oo 4 miesięcy mieszkam z rodziną w Niemczech.
Mamy tylko polskie obywatelstwo.
Pracuję na etacie , dzieci chodzą do szkoły , mamy ubezpieczenie zdrowotne z tytułu mojej pracy.
Pobieramy Kindergeld na dzieci.
Mamy pozwolenie na pobyt z urzędu emigracyjnego.
Żona , z racji nieznajomości języka oraz konieczności zajmowania się najmłodszym dzieckiem jeszcze nie pracuje.Jest zarejestrowana w Arbeitsagentur.
Charytatywnie pomaga w Caritasie , ucząc się jednocześnie języka poprzez obcowanie z ludżmi.

Pytanie dotyczy Arbeitslosengeld II.

1.Czy mając obywatelstwo polskie żona może starać się o Arbeitslosengeld II?

Jakie dokumenty musi złożyć?

Myśleliśmy o złożeniu podania na Wohengeld ale z Arbeitslosengeld II jest więcej poza tym z tytułu jego pobierania dochodzą pozostałe ulgi
(bezpłatna świetlica w szkole , tańsze obiady dla dzieci w szkole itp.).

Nie zamierzamy tu żyć na socjalu , ja pracuję , żona może już niedługo podejmie minijob ( do 400 euro) ze względu właśnie na młodsze dziecko.

Ale skoro jesteśmy w kraju który oferuje pomoc socjalną - jeśli się należy to czemu nie skorzystać ?
Ja pracuję i płacę podatki które idą m.in. na takie świadczenia.
(w Polsce niestety rodzinnego nigdy nie dostaliśmy...każdy wie jak śmieszne są progi dochodów aby otrzymać te parę złotych..)

Czy pobierając ALG 2 żona może nie dostać kolejnego pozwolenia na pobyt( teraz mamy na rok,właśnie dostaliśmy - najpierw mieliśmy na 3 miesiące jako poszukujący pracę).

2.Czy (oprócz Kindergeld) na dziecko poniżej 15 lat należą się jeszcze jakieś dodatki ?

Z góry dziękuję za odpowiedż.

Ostatnia edycja:
to nie ma nic wspolengo z 1 maja.Przed pierwszym maja Polacy tez mogli skorzystac z pomocy panstwa ,wystarczy ze posiadali pozwolenie na prace,a wielu posiadało/pracujac.

ALGII to doplata do utrzymania dla calej rodziny,nie tylko dla zony
tu mozna obliczyc
http://www.biallo.de/finserv/rechnerinframe/Soziales/ALG2rechner.php

Myśleliśmy o złożeniu podania na Wohengeld ale z Arbeitslosengeld II jest więcej poza tym z tytułu jego pobierania dochodzą pozostałe ulgi
(bezpłatna świetlica w szkole , tańsze obiady dla dzieci w szkole itp.).

plus Freibetrag(kwota wolna)nie bedzie wliczana w dochod

http://www.hartz-4-empfaenger.de/freibetraege

Czy pobierając ALG 2 żona może nie dostać kolejnego pozwolenia na pobyt( teraz mamy na rok,właśnie dostaliśmy - najpierw mieliśmy na 3 miesiące jako poszukujący pracę).

moze byc problem

2.Czy (oprócz Kindergeld) na dziecko poniżej 15 lat należą się jeszcze jakieś dodatki ?

Kinderzuschlag wyplacany przez Familienkasse/zalezny od dochodu

lepiej zloz wnioski o Wohngeld i Kinderzuschlag,wtedy raz w roku tez otrzymujesz na przybory szkolne pieniadze

jeszcze jakies nowosci wprowadzli teraz w 2011 (darmowe obiady itd)nie wiem dokladnie na czym to polega, ale na pewno dla pobierajacych Kinderzuschlag tez

oo! znalazlam chyba BILDUNGSPAKET
http://www.gegen-hartz.de/nachricht...ldungspaket-jetzt-ansprueche-sichern-7021.php

Ostatnia edycja:
Super !
Dziękuję za odpowiedz - konkretnie i na temat .
Pozdrawiam serdecznie .

:) Witam ja też chciałbym się dowiedzieć coś na ten temat. Zamierzam na stałe jechać do Niemiec i czy po rejestracji w jako bezrobotny załatwienu pozwolenia na pracę , mam szanse na ALG II mam troje dzieci i chce je ściągnąć w lipcu razem z konkubiną . Zaznaczam że ten socjal to do czasu znalezienia pracy a mam nadzieje że szybko , Jeśli ktoś może mi pomoc i podać konkretne wiadomości co i jak załatwic będe wdzięczny.;)

jakie pozwolenie na prace???
nic nie przysługuje z automatu, jeżeli masz polskie obywatelstwo i tutaj nie pracowales.
potrzebujesz ubezpieczenie, prace (pieniądze) żeby otrzymać dokument na pobyt,inaczej powrót do Polski

Witam.
Mam pytanie dotyczące Arbeitslosengeld II.
Od jakiegoś czasu szukam informacji w necie, ale niestety są to sprzeczne informacje.
W kwietniu 2004 wyjechałam na stałe do Niemiec.
W listopadzie 2005 wyszłam za mąż za niemca, a w lipcu 2006 urodziłam córeczkę.
Ja tutaj nigdy nie pracowałam, jestem na utrzymaniu męża.
Obecnie jestem znów w ciąży (koniec 5 miesiąca).
Moje pytanie brzmi czy mogę starać się o Arbeitslosengeld II lub o coś innego?
Nie mogę pracować, ponieważ słabo znam niemiecki oraz mam problemy z mową (wada wymowy), więc nie każdą pracę mogę podjąć.
Dodam, że mąż zarabia około 2000euro.
Z góry dziękuję za odpowiedz.

słabo znasz niemiecki ,,hmmm

nie ,nie możesz starać się o ALGII (Arbeitslosengeld II )sama, ponieważ jest to wyliczane na cala rodzinę
a wszystko zależy od waszego dochodu, łącznie z Kindergeld.Po porodzie otrzymasz 300€ Elterngeld przez rok, pobierając ALGII pozbędziesz się tego

Obywatele innych krajów UE muszą posiadać Aufenthaltstitel z odpowiednimi paragrafami , aby otrzymac ALG II. Na Freizügigkeit nic nie dostaną. Ważne jest więc z jakiego tytułu ma się pozwolenie na pobyt w Niemczech:?: Znam już parę osób co się na tym przejechało:!:

agolka
nie prawda,wystarczy Freizügigkeitsbescheinigung, oczywiście od razu na Dzień Dobry nie maja praw do ALGII a po przepracowanym okresie,ewentualnie dopłata do utrzymania ALGII dla pracującego po 3 miesiącach.
na jakiej podstawie ma niby ten obywatel EU otrzymać to?? przecież to jest niemożliwe :

Aufenthaltstitel für Nicht-EWR-Bürger(Zezwolenia na pobyt dla obywateli spoza EOG )
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Aufenthaltstitel_(saturated).png
Für Unionsbürger und ihre Familienangehörigen ist das Aufenthaltsgesetz nicht anwendbar!!!!. Hier ist das Gesetz über die allgemeine Freizügigkeit von Unionsbürgern (Freizügigkeitsgesetz/EU) gültig.
http://www.aufenthaltstitel.de/freizuegigkeitsgeu.html

Ostatnia edycja:
Czyli jak obywatel np. z Polski przyjedzie do Niemiec i podejmie tu w Niemczech legalną pracę , to ma prawo do ALG II po 3 miesiącach , gdyby za mało miał na utrzymanie rodziny?

Mam na myśli okres mniejszy niż rok mieszkania i zatrudnienia w DE?

W pierwszym poście tego wątku emigrant.de mieszka 4 miesiące w DE i cała rodzina ma obywatelstwo polskie. Czy też mu przysługuje pomoc państwa?

agolka
Czyli jak obywatel np. z Polski przyjedzie do Niemiec i podejmie tu w Niemczech legalną pracę , to ma prawo do ALG II po 3 miesiącach , gdyby za mało miał na utrzymanie rodziny?
Najpierw jest ALG I
Arbeitslosengeld II - niemiecki - Życie, praca, nauka
http://www.praca-niemcy.com/zasilki-i-swiadczenia/zasilki-dla-bezrobotnych-niemcy,2,2,153,114,153
http://kasa-nasza.blogspot.com/2011/07/niemcy-moja-praca-moje-zycie.html
Bezrobotni poniżej 45 roku życia otrzymają ALG I przez 6 miesięcy jeśli pracowali minimum 12 miesięcy (bez przerw w zatrudnieniu). Kto pracował dłużej otrzymuje więcej: przy okresie zatrudnienia ponad 16 miesięcy - ALG I przez 8 miesięcy, przy 20 miesiącach pracy - 10 miesięcy ALG I, a przy 24 miesiącach zatrudnienia - 12 miesięcy ALG I. Najdłuższy z możliwych okresów otrzymywania zasiłku wynosi 32 miesiące i przysługuje bezrobotnym powyżej 57 roku życia. którzy w ostatnich 7 latach pracowali przez przynajmniej 64 miesiące.
Wysokość ALG I określona jest na 60 % ostatniego dochodu miesięcznego netto. Kto posiada dziecko, otrzyma nawet 67 %. Składki na ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne opłaca urząd pracy.

Ostatnia edycja:
Czyli jak obywatel np. z Polski przyjedzie do Niemiec i podejmie tu w Niemczech legalną pracę , to ma prawo do ALG II po 3 miesiącach , gdyby za mało miał na utrzymanie rodziny

tak; pod warunkiem ze pracuje i mało zarabia,wtedy Wohngeld,Kinderzuschlag albo dopłata ALGII;
lub po przepracowanym roku ALGI(1) (6 miesięcy)i późnej ALGII(2)

W pierwszym poście tego wątku emigrant.de mieszka 4 miesiące w DE i cała rodzina ma obywatelstwo polskie
tak,ale on pracuje,wiec dopłata ALGII

Ostatnia edycja:
Czyli jak obywatel np. z Polski przyjedzie do Niemiec i podejmie tu w Niemczech legalną pracę , to ma prawo do ALG II po 3 miesiącach , gdyby za mało miał na utrzymanie rodziny
tak; pod warunkiem ze pracuje i mało zarabia,wtedy Wohngeld,Kinderzuschlag albo dopłata ALGII;
lub po przepracowanym roku ALGI(1) (6 miesięcy)i późnej ALGII(2)tak,ale on pracuje,wiec dopłata ALGII
Niech się ktoś wypowie co pracuje 3 miesiące a otrzymał ALG II i dopłatę do mieszkania mając tylko polskie obywatelstwo
http://www.youtube.com/watch?v=dy34pH53IvU&feature=related
powodzenia.

Ostatnia edycja:
w berlinie co drugi polak ma dopłatę ,albo poczytaj na niemieckich stronach Urteil-e ..
wyobraz sobie ze nawet po kilku przepracowanych miesiacach maja niektorzy prawo do ALGII,jezeli oczywisice wczesniej zalatwili sobie Freizügigkeitsbescheinigung

znam ten Hymn, własnie w tamtym urzędzie załatwili :D

EU-Ausländer haben schon nach kurzer Beschäftigung Anspruch auf Hartz IV...Europäische Gerichtshof (EuGH)...Die bayerische Sozialministerin Christine Haderthauer kritisierte das Urteil und fürchtet einen „Sozialtourismus“(turystyka socjalna) in Deutschland....
2 miesiące przepracowali

Ostatnia edycja:
Tu gdzie mieszkam ja i Marian1, to na Freizügigkeitsbescheinigung można o ALG II pomarzyć.
Ktoś z obcym obywatelstwem musi sam wykazać się dochodem, że jest w stanie utrzymać siebie i swoją rodzinę.
Nie rozumiem czy prawo niemieckie jest tak różne w zależności od Landu czy od urzędnika?.

agolka jedni dostają od reki ,inni musza udowadniać,tak jest wszędzie

Niemcy są krajem federalnym, a to oznacza, iż każdy Land ma prawo do własnej wykładni prawa federalnego oraz do konkretyzacji tego prawa przez prawo landowe. Do tego jeszcze każda jednostka administracji lub nawet każdy urzędnik ma prawo do takiej interpretacji prawa, jaką on uważa za słuszną. ;)

no właśnie i tu się zgadzam w 100%, przez ten rok sama to na sobie doświadczyłam, a o swoje prawa to trzeba tu umieć walczyć i różnie to czasami wychodzi.
Teraz dostałam Einladung do Arbeitsamtu i pouczenie przy tym, że jak się nie zgłoszę bez uzasadnionej przyczyny , to potrącą mi 10% z ALG II. Tylko zapomnieli przy tym, że już półtora miesiąca nie dostaję nawet 1 Centa, te 90% to chyba dopłacę sama z własnej kieszeni :D

no ,tak jest

znam to wszystko i niekumatych urzędników..ja bylam miesiacami bez aktu urodzenia dla syna,ani wychowawczego ani rodzinnego tylko dlatego ze urzedniczka nie wiedziala jakie ma obywatelstwo dziecku wpisac w komputer:D wpisala niewiadome:D

jak już w końcu otrzymałam ten akt i nadpłatę wychowawczego ,to druga w urzędzie Pracy mnie opierdzieliła jakim prawem mam wychowawczy,ona nie wiedziała ze takowy istnieje od 1. Januar 1986..karygodne

Ostatnia edycja:
agolka
Tu gdzie mieszkam ja i Marian1, to na Freizügigkeitsbescheinigung można o ALG II pomarzyć.
Ktoś z obcym obywatelstwem musi sam wykazać się dochodem, że jest w stanie utrzymać siebie i swoją rodzinę.
Nie rozumiem czy prawo niemieckie jest tak różne w zależności od Landu czy od urzędnika?.
Przy pobycie 3 miesiące to nie ma problemu nawet można zarejestrować się jako poszukujący pracy .Dopiero po 3 miesiącach
biuro dla obcokrajowców żąda wykazaniem się dochodami i ubezpieczeniem
inaczej nie dają zezwolenia na pobyt i meldunek.

Ostatnia edycja:
Powrót