E
emigrant.de
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam wszystkich .
Od maja Niemcy otworzyli rynek pracy dla Polaków.
Ja oo 4 miesięcy mieszkam z rodziną w Niemczech.
Mamy tylko polskie obywatelstwo.
Pracuję na etacie , dzieci chodzą do szkoły , mamy ubezpieczenie zdrowotne z tytułu mojej pracy.
Pobieramy Kindergeld na dzieci.
Mamy pozwolenie na pobyt z urzędu emigracyjnego.
Żona , z racji nieznajomości języka oraz konieczności zajmowania się najmłodszym dzieckiem jeszcze nie pracuje.Jest zarejestrowana w Arbeitsagentur.
Charytatywnie pomaga w Caritasie , ucząc się jednocześnie języka poprzez obcowanie z ludżmi.
Pytanie dotyczy Arbeitslosengeld II.
1.Czy mając obywatelstwo polskie żona może starać się o Arbeitslosengeld II?
Jakie dokumenty musi złożyć?
Myśleliśmy o złożeniu podania na Wohengeld ale z Arbeitslosengeld II jest więcej poza tym z tytułu jego pobierania dochodzą pozostałe ulgi
(bezpłatna świetlica w szkole , tańsze obiady dla dzieci w szkole itp.).
Nie zamierzamy tu żyć na socjalu , ja pracuję , żona może już niedługo podejmie minijob ( do 400 euro) ze względu właśnie na młodsze dziecko.
Ale skoro jesteśmy w kraju który oferuje pomoc socjalną - jeśli się należy to czemu nie skorzystać ?
Ja pracuję i płacę podatki które idą m.in. na takie świadczenia.
(w Polsce niestety rodzinnego nigdy nie dostaliśmy...każdy wie jak śmieszne są progi dochodów aby otrzymać te parę złotych..)
Czy pobierając ALG 2 żona może nie dostać kolejnego pozwolenia na pobyt( teraz mamy na rok,właśnie dostaliśmy - najpierw mieliśmy na 3 miesiące jako poszukujący pracę).
2.Czy (oprócz Kindergeld) na dziecko poniżej 15 lat należą się jeszcze jakieś dodatki ?
Z góry dziękuję za odpowiedż.
Od maja Niemcy otworzyli rynek pracy dla Polaków.
Ja oo 4 miesięcy mieszkam z rodziną w Niemczech.
Mamy tylko polskie obywatelstwo.
Pracuję na etacie , dzieci chodzą do szkoły , mamy ubezpieczenie zdrowotne z tytułu mojej pracy.
Pobieramy Kindergeld na dzieci.
Mamy pozwolenie na pobyt z urzędu emigracyjnego.
Żona , z racji nieznajomości języka oraz konieczności zajmowania się najmłodszym dzieckiem jeszcze nie pracuje.Jest zarejestrowana w Arbeitsagentur.
Charytatywnie pomaga w Caritasie , ucząc się jednocześnie języka poprzez obcowanie z ludżmi.
Pytanie dotyczy Arbeitslosengeld II.
1.Czy mając obywatelstwo polskie żona może starać się o Arbeitslosengeld II?
Jakie dokumenty musi złożyć?
Myśleliśmy o złożeniu podania na Wohengeld ale z Arbeitslosengeld II jest więcej poza tym z tytułu jego pobierania dochodzą pozostałe ulgi
(bezpłatna świetlica w szkole , tańsze obiady dla dzieci w szkole itp.).
Nie zamierzamy tu żyć na socjalu , ja pracuję , żona może już niedługo podejmie minijob ( do 400 euro) ze względu właśnie na młodsze dziecko.
Ale skoro jesteśmy w kraju który oferuje pomoc socjalną - jeśli się należy to czemu nie skorzystać ?
Ja pracuję i płacę podatki które idą m.in. na takie świadczenia.
(w Polsce niestety rodzinnego nigdy nie dostaliśmy...każdy wie jak śmieszne są progi dochodów aby otrzymać te parę złotych..)
Czy pobierając ALG 2 żona może nie dostać kolejnego pozwolenia na pobyt( teraz mamy na rok,właśnie dostaliśmy - najpierw mieliśmy na 3 miesiące jako poszukujący pracę).
2.Czy (oprócz Kindergeld) na dziecko poniżej 15 lat należą się jeszcze jakieś dodatki ?
Z góry dziękuję za odpowiedż.
Ostatnia edycja: