areszt śledczy

• Autor wątku Autor wątku metina12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

metina12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam!mój mąż zgłosił sie sam na policje i został zatrzymany,siedział w areszcie 2i pół doby po czym został przewieziony do aś we wronkach,na poczatku nie wiedziałam za co,bo nikt nie chciał mi powiedzieć ani prokurator ani policja,wiem od adwokata że dostał zarzut art.278kpk i dlatego że sie nie przyznał to dostał areszt na 3 miesiące,wiem że został ponownie przesłuchany i przyznał sie do jednej kradzieży ok11tys.zł,jak długo będzie jeszcze tam siedział w aś i jaką kare za ten art.można dostać ,dostałam jedno widzenie dopiero i to przez szybę po 2 tyg.to było straszne prosze pomóżcie

metina12 kk a nie kpk mówi: art 278&1 Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5

Wg mnie w areszcie posiedzi, dopóki nie odbędzie sie sprawa. A co do widzeń, to normalne ze masz przez szybe, tzw.Plekse, bo mąż jest na sankcji i nie mogą mu pozwolić na kontakty ze światem. Sankcja jest ochroną przed matactwem i ukrywaniem się, dlatego tez widzenia nawet najbliższym osobom jest trudno zdobyć w prokuraturze. Ta gehenna pottrwa dopóki nie zakończy się postępowanie wyjaśniające- narazie musisz uzbroić sie w cierpliwość :-)

cuks napisał:
cytat z Jana Pawła II powinien brzmieć: "Jesteście skazani, ale nie potępieni", słowa te papiez wygłosił na spotkaniu w zk w Płocku w 1997 roku!...

ps. przepraszam za tą małą dygresję (nie na temat!)

Ostatnia edycja:
bardzo dziękuje za wypowiedz cuks i marcinmajster,ale dla mnie to jest straszne bo poraz pierwszy nas to spotkało,bo mąż nigdy nie był karany czy to może też wpłynąć na decyzje sądu czy prokuratora?jego adwokat złożył zażalenie na areszt czy to coś da,czy mogę tylko pomarzyć o jego wyjściu?

to że nie był nigdy wcześniej karany, to nie jest argument dla sądu! tak jak o tym pisałem (na innym wątku) lepiej nie nastawiac się na wyjście, aby później nie było nikomu niepotrzebnych rozczarowań!:-(

dzieki...sorrki że jestem taka natrętna ale ja nigdy z mężem nie rozstawałam sie na tak długi okres i dlatego mam tyle pytań...a za ile czasu może być rozprawa?pytam ponieważ była u mnie policja robić wywiad środowiskowy i powiedzieli mi że to jest potrzebne na zakończenie tej sprawy(jakoś inaczej to określili,ąle nie umiem powtórzyć)więc to może stanowić że sprawa niedługo sie odbędzie?proszę muszę to wiedzieć,jest mi i dzieciom naprawde ciężko pozdrawiam:)

Postępowanie przygotowawcze może trwać różną ilosc czasu, w zależności od zawiłości sprawy.

no właśnie,prawdopodobnie było ich 4 .Jeden podpisał coś i dostał dozór policyjny drugi musiał zapłacić 4 tys,zł a mój mąż i jego kolega nic nie powiedzieli to teraz siedzą w aś dostali 3 mc ,a teraz mój mąż sie przyznał a kumpel ma składać zeznania wiec myśle że rozprawa może niedługo być prawda? :(

to zależy czy wyjaśnienia wszystkich podejrzanych są spójne i zgodne z ustaleniami postępowania w tym zeznaniami pokrzywdzoych i innym materiałem dowodowym...

a co będzie jeżeli oni dwaj czyli mój mąż i kolega powiedzą prawie tak samo a tamci coś innego,to pewnie sie przedłużC wszystko tak?

pewnie tak :) - przecież trzeba wyjaśnić wszystkie niejasności... a skoro sprawcy maja inne wersje co do swojego i kolegów udziału w tym przestępstwie to zachodzi obawa matactwa...:) - przecież nie można dopuścić ,żeby ustalii co, kto ,jak i dlaczego...

no tak ,ale powiem szczerze że ja jako żona nic nie wiem,bo chciałbym jakoś mu pomóc...ma adwokatkę ale teraz czekamy na odp. ze sądu bo pisała zażalenie jak długo sie czeka na taką odpowiedz?
a dowiedziałam sie że można samemu napisać do pani prokurator prośbe o uchylenie środka zapobiegawczego (3mc w aś)i to przez matkę mojego męża ..ona poszła do pomocy społecznej żeby napisać takie pismo które ma wyjść od niej jak i od nich bo teściowej we wszystkim pomagał mój mąż a teraz wyszła taka tragedia bo palił sie dom teściowej i trzeba remontować a teściowa może tylko liczyć na męża więc czy może pisać opieka takie pismo do prokuratury?

Ostatnia edycja:
Wniosek o chylenie aresztu może składać podejrzany lub jego obrońca - art. 254 par. 1 kpk.
Kto inny może złożyć taki wniosek, ale nie ma on żadnego znaczenia i prokurator nawet nie musi go rozpoznawać...

zażalenie na areszt poszło do kosza ,niestety nie udało sie ...i teraz co robić?kiedy można składać wniosek o wypuszczenie go za kaucją i ile może ona wynieść(kwota ogólna to ok60 tys.zł a on przyznał sie do wartości 11tys.zł)?:(

odpowiedzcie proszę bo już nie wiem co robić

Wniosek o uchylenie aresztu można składać w każdej chwili - póki areszt trwa oczywiście.

moim zdaniem tak naprawde mozemy tylko gdybać... ponieważ wszystko i tak zalezy od prokuratora i od sądu...nam pozostaje tylko uzbroienie sie w cierpliwosć...i ewentualnie dobrego prawnika....możemy sie tylko modlić...;)

niby mam dobrą adwokatke ale teraz coś nic nie robi po tym zażaleniu które oddalili i nie wiem co dalej...ale będe ponaglać adwokatkę bo kurcze ile można czekać...:mad:

Nic nie robi, bo nic nie ma do roboty. Bedzie siedział tyle, ile zadecydują prokurator i sąd.

Powrót