areszt tymczasowy, zarzut: zabójstwo

• Autor wątku Autor wątku fobia32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
właśnie zanim będzie sprawa to jeszcze minie ,bo w sobote ją aresztowali

a na sprawe może wejść każdy tak?czy wtedy będzie możliwość porpzmawiania z nią czy tylko będę mogła ją zobaczyc?wydaje mi się że tam sotam ją najwcześniej a póżniej już będę mogła ją odwiedzać :lol: :lol: choć w głębi serca wierze że ją uniewinnnią :what:

fobia-proszę Cię koleżanko...jak można uniewinnić kogoś,kto dopuszcza się takiego okrucieństwa,nawet jeśli robił to na narkotykowym haju?

Jak czytam takie historie to........ :x Jak mozna cos takiego zrobic. W głowie mi sie to nie miesci.Jednak myśle że powinnas pomoc tej dziewczynie.

[cytat="marlenadyt"]Jak czytam takie historie to........ :x Jak mozna cos takiego zrobic. W głowie mi sie to nie miesci.Jednak myśle że powinnas pomoc tej dziewczynie.[/cytat]
Dziewczyny spokojnie. Każda z nas jest tu dlatego, że ktoś bliski ma coś na sumieniu. Każdy z nas będąc tu, szuka jakiegoś pocieszenia, pomocy, wiedzy. Każda z nas szuka pomocy również dla sprawcy.
Większośc z nas też przeżyło szok, że osoba bliska złamała prawo. Teraz taki szok przeżywa Fobia
Nie mnie osądzać rozmiar winy Waszych bliskich.
Fobia weszła tu bo szuka pomocy, bo jest tak samo zagubiona jak każda osoba, która po raz pierwszy spotyka się z tematem.
Fobia
Chyba nikt tu jeszcze nie powiedział. Mało prawdopodobne jest, że otrzymasz pozwolenie na widzenie w czasie, gdy koleżanka będzie przebywała w Areszcie Śledczym. Taka zgodę musisz uzyskac od Prokuratora.

naprawde straszna sprawa nikt nie chcialby byc na miejscu tej dziewczyny.to ze byla pod wplywem srodkow odurzajacych napewno pogorszy sprawe.pytalas o paczke zywnosciowa.moze tam byc wszystko oprocz plynow np.soki,mleko,jogurty.najlepiej kupic slodycze mleko w proszku i jakis obklad do chleba.paczka nie moze miec wiecej niz 5 kg bo jak wyslesz to odesla ja na twoj koszt.

bardziej przydatne od takiej paczki moga byc pieniądze wpłacane na konto dziewczyny... dzięki temu bedzie mogła sobie kupić w kantynie najbardziej potrzebne rzeczy i dodaktowe jedzenie, owoce, kawe, herbate

tez tak mysle ona sama bedzie wiedziala czego najbardziej potrzebuje i sama sobie kupi.bo np papierosow nie mozna wsadzic do paczki a w kantynie mozna kupic

[cytat="magdzia m"]To, że nie była karana , jest okolicznościa łagodzącą, to ,że była pod wpływem narkotyków - myślę - nie
[/cytat]

Dokładnie, zwracam uwagę na § 3 niniejszego przepisu.
[lex:3ap6z2kf]
Art. 31. § 1. Nie popełnia przestępstwa, kto, z powodu choroby psychicznej, upośledzenia umysłowego lub innego zakłócenia czynności psychicznych, nie mógł w czasie czynu rozpoznać jego znaczenia lub pokierować swoim postępowaniem.
§ 2. Jeżeli w czasie popełnienia przestępstwa zdolność rozpoznania znaczenia czynu lub kierowania postępowaniem była w znacznym stopniu ograniczona, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary.
§ 3. Przepisów § 1 i 2 nie stosuje się, gdy sprawca wprawił się w stan nietrzeźwości lub odurzenia powodujący wyłączenie lub ograniczenie poczytalności, które przewidywał albo mógł przewidzieć [/lex:3ap6z2kf]
[cytat="fobia32"]a na sprawe może wejść każdy tak?[/cytat]

O ile jawność nie będzie wyłączona to tak.
[cytat="fobia32"]
czy wtedy będzie możliwość porpzmawiania z nią czy tylko będę mogła ją zobaczyc?wydaje mi się że tam sotam ją najwcześniej a póżniej już będę mogła ją odwiedzać :lol: :lol:[/cytat]
Proszę zwrócićić uwagę na punkt 2 ustępu 2. Przestępstwo zabójstwa to zbrodnia.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 19 listopada 1987 r.
Regulamin wewnętrznego urzędowania sądów powszechnych.

§ 367. 1. Zezwoleń na widzenie się z tymczasowo aresztowanym w sądzie przy sposobności rozprawy lub posiedzenia udziela na piśmie przewodniczący rozprawy lub posiedzenia. W zezwoleniu, które doręcza się dowódcy konwoju, wskazuje się miejsce oraz czas trwania widzenia nie przekraczający w zasadzie 15 min.
2. Zezwolenia, o którym mowa w ust. 1, nie udziela się, jeżeli:
1) tymczasowo aresztowany nie pozostaje do dyspozycji sądu w danej sprawie,
2) tymczasowo aresztowany jest oskarżony o zbrodnię albo występek, o których mowa w art. 242 lub 243 kk, bądź był za ten występek skazany,
3) zachodzi uzasadniona obawa, że tymczasowo aresztowany wykorzysta widzenie w celu utrudnienia postępowania karnego.
3. Zezwolenia na doręczenie żywności tymczasowo aresztowanemu, doprowadzonemu do sądu udziela na piśmie przewodniczący rozprawy lub posiedzenia. Zezwolenie, które należy doręczyć dowódcy konwoju, powinno określać tylko taką ilość żywności i papierosów, która może być spożyta w czasie pobytu w sądzie i w drodze powrotnej do zakładu karnego lub aresztu śledczego.[/lex:3ap6z2kf]
O winie decyduje niezawisły sąd.

Art. 148.
§ 2. Kto zabija człowieka:
1) ze szczególnym okrucieństwem,
2) w związku z wzięciem zakładnika, zgwałceniem albo rozbojem,
3) w wyniku motywacji zasługującej na szczególne potępienie,
4) z użyciem broni palnej lub materiałów wybuchowych,
podlega karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.[/lex:3ap6z2kf]

droga Oceanio ja jestem pewna że ona tego nie zroniłą,i chyba jestem jedyą oobą tego zdania bo ak rozmawiam z jej bardzo dobrymi "znajomymi" to wszyscy mają ją w dupie tak jakby dla nich nie istniała,a tak na prawed nikt nie iwe co się tało,nikt nie zna jej udziału w tej sprawie,i to mnie orzeraża
Marlenadyt nawet sobie nie wyborażasz jak pragne jej pomódz ale nie wiem jak :( a gdzie mam wysłąć te pieniądz e????jak mam się tego doeiwdzieć ? bo zazwyczaj robie przelewy na konto a teraz??? w jakim zasie dotrą do niej te pieniądze?bo jak zasypiam i wiem że nie ma co palić albo jak się napić kawy to mnie szlak trafie,właściwie to odkąd się dowiedziałam zyli od poniedziałku przespałam pare godzin reszte czasu spedzam na forach czytam o więzieniach

mam nadzieje że jak najszybcie się będę mogła z nią zobaczyć ,myslałam nawet o tym żeby dać w łapę prokuratorowi żeby zezwolił na widzenie ale jak to tylko pogorszy sytuacjię i niedaj boże wogóle nie pozwolą mi jej zobazyć????lepiej nie :( oddała bym wszystko żeby módz się z nią zobaczyć ,żeby od niej usłyzeć co się tak na prawde stało a nie z tv czy gazet,ja wierzę w jej niewinnność i nawet jak było inaczej przez cały ten czas będę z nią ,jak na razie mogę jej tylko próbować ułatwić pobyt w areszcie :( wczoraj zadzooniłam do jej mamy po imię jej ojca bo inaczej nie chcieli wysłać mojego listu i jej mama mówi zeby na razie nic jej nie wysyłać bo to tylko może pogorszyć sytuacjię ,też tak myślicie???chciałabym żeby ona wiedizała że ja w przeicwieństwie do innych jestem za nią

Proszę uważać na to, co Pani pisze. Następnym razem konsekwencje.
atmosphere

a propo wpłat na konto osadzonego to numer konta powinnaś otrzymać w zk pozatym najlepiej o wszelkie sprawy związane z tym jak masz wpłacać kasę czy paczki itp itd to pytaj u źródła czyli w zk bo każdy zaklad ma swój wewnętrzny regulamin do którego trzeba sie dostosować dlatego nalezy to sprawdzić a co do tego czy jeśli wyślesz list pogorszych sprawę hymm jeżeli tak jak wspomniano wcześniej nie bedziesz pisał nic a propo sprawy to nie a jej na pewno sie zrobi przez chwilkę przyjemniej

[cytat="fobia32"]mam nadzieje że jak najszybcie się będę mogła z nią zobaczyć ,myslałam nawet o tym żeby dać w łapę prokuratorowi żeby zezwolił na widzenie ale jak to tylko pogorszy sytuacjię i niedaj boże wogóle nie pozwolą mi jej zobazyć???? [/cytat]

Kobieto, a tak z ciekawości spytam - czy Ty oszalałaś???
Choć w sumie pomysł, nie jest zły - danie łapówki prokuratorowi to doskonały pomysł na widzenie. Długie widzenie. A nawet wspólne kilkuletnie zamieszkanie w jednej celi... :evil:

:what: tez się zastanawiam skąd ten pomysł
proponuję poczytać forum..prokurator to też człowiek..
ale...łamac prawo na oczach niejako stróża prawa???

raczej nie przejdzie

jesli chcesz, żeby wiedziała, że z nią jesteś napisz poprostu list..nie ma gwarancji, że go dostanie, ale napisac zawsze Ci wolno

Fobia pisz do niej i to czesto nie pisz o sprawie ale co kolwiek pisz bo tam jest trudno a listy i myśl ze ktos w ciebie wierzy jest tam bardzo potrzebna. Co do wszystkich innych rzeczy zadzwon do aresztu

Fobia!! łapówka!! w tych czasach!!czy Ty chcesz żebyśmy cie w TV oglądali jak Cię antykorupcyjna zwija!! Pisz poprostu listy,i duzo o byle czym,ona i tak je bedzie po sto razy dziennie czytać ,więc pisz duzo ,duzo i zanies do prokurayury żeby szybciej poszło.

ile latek można dostać za poicie ze skutkiem smiertelnym w tym wypadku????

Art. 148.
podlega karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

[cytat:ppbiyalh] Art. 156. § 1. Kto powoduje ciężki uszczerbek na zdrowiu w postaci:
1) pozbawienia człowieka wzroku, słuchu, mowy, zdolności płodzenia,
2) innego ciężkiego kalectwa, ciężkiej choroby nieuleczalnej lub długotrwałej, choroby realnie zagrażającej życiu, trwałej choroby psychicznej, całkowitej albo znacznej trwałej niezdolności do pracy w zawodzie lub trwałego, istotnego zeszpecenia lub zniekształcenia ciała,
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
(...)
§ 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 jest śmierć człowieka, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
[/cytat:ppbiyalh]
[cytat:ppbiyalh] Art. 158. § 1. Kto bierze udział w bójce lub pobiciu, w którym naraża się człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo nastąpienie skutku określonego w art. 156 § 1 lub w art. 157 § 1,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
(...)
§ 3. Jeżeli następstwem bójki lub pobicia jest śmierć człowieka, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
[/cytat:ppbiyalh]

[cytat:ppbiyalh] Art. 148. § 1. Kto zabija człowieka,
podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.
podlega karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności. [/cytat:ppbiyalh]

Jeśli jednak zdarzenie miało taki przebieg jaki jest opisany w pierwszym poście, to nie ma mowy o kwalifikacji innej niż art. 148 § 2 pkt. 1 lub 1 i 3 k.k.

okazało ię że ta pani jak oni wychodzili z jej domu jeszcze żyła i zmarła jakieś 12 godzin po tym jak oni wyszli,czy teraz to się kfalifikuje do pobicia ze skutkiem śmiertelnym?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót